A więc byłem na tescie komputerowym u mechanika który zajmuje się tylko automatami. Wrażenia mam mieszane - nic więcej poza tym co ja już wiem nie był w stanie mi powiedzieć. Test wykazał na początku bład
4F4C: Symptom, speed monitoring
Skasował ten błąd, pojechaliśmy na 15 km jazdę testową i po powrocie błąd się nie pojawił. Mechanik miał następujące zastrzeżenia:
1. olej nie wymieniany (to ja już wiem) - bardzo źle (to już też wiem)
2. czuć przełączenie między 1 a 2, jak się jedzie powolutku, jest takie stuknięcie/szarpnięcie, wyższe biegi w miarę ok, to samo na wyższych prędkościach - przełączenie odbywa się dobrze
Najgorsze jest to że nie był w stanie mi powiedzieć, czy wymieniać olej i robić jakieś tam części mechaniczne czy np. wymienić tylko olej. Mówił też że może być problem z mechatronikiem i że moze okaże się że będzie do wymiany. Mi tam to stuknięcie z 1 na 2 nie przeszkadza, tak samo jak nie przeszkadza mi takie stuknięcie jak wyhamowuję do 0. W zasadzie odczucia są identyczne. I tu i tu czasami przechodzi wszystko płynnie.
Zaproponował że może mi naprawić elementy mechaniczne w cenie 2500+ vat + części + filtr + olej lub wymienić sam olej w cenie filtr + olej + 400 zl.
Macie jakieś propozycje lub sugestie? ja będę zastanawiał się przez cały weekend :razz: