Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: Prawdziwy przebieg auta

Doświadczony Użytkownik Awatar MariuszE38
    BMW
    Sprzedane
    Dzięki, sprawdzę z ciekawości jak będę miał chwilę.
    ex:
    E36 325 TDS AC Schnitzer (160KM, 305Nm)
    E38 728iA Shadowline Individual
    E53 X5 4,4i Sport Pack

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740 1999r m62
    a co myślicie o pojechaniu na homownie przed kupnem auta ,chociaż czytałem na tym forum że automaty ciężko przetestować na hamowni .Przetestowaać może nie tak ciężko ale gorzej z realnym wynikiem może być.Jaa myślałem że przed kupnem żeby wjechać na hamowni i bym wjedziałe jakie auto ma przyspieszenie i ile koni ,,uciekło ,, przez te 10 lat.W jakimś tam topmiu idzie chyba sprawdzić stan silnika ?

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Przed kupnem to się sprawdza kompresję na cylindrach a nie na hamowni moc. Lepiej pojechać do jakiegoś cywilizowanego zakładu na pomiar kompresji i sprawdzenie silnika pod względem wycieków oraz pod komputerem jak wygląda sprawa usterek elektrycznych. A tym bardziej w 7 bo tu jest co sprawdzać i koszta ładne napraw elektryki.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740 1999r m62
    no ale jeżeli silnik był katowany albo miał jakiś szlif wału robiony to na hamowni powinno wykazać spadek mocy wartości przyspieszenie ?i po tym można by wnioskować że jest coś nie tak.

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Dopóki nie rozbierzesz silnika i nie pomierzysz to można tylko gdybać co było robione. Hamownia to nie wróżka mierzy tylko moc i moment obrotowy a nie jakieś tam przyśpieszenia. Wystarczy jakaś drobna usterka elektryczna przy sterowaniu silnika a auto może stracić na mocy i to sporo. Jak zobaczysz wykres z hamowni to co z niego wywnioskujesz. Załóżmy że jest 20 koni mniej. Według Ciebie co może być przyczyną? Szlif wału czy tulejowanie???

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740 1999r m62
    Kiepski ze mnie mechanik i się kompletnie nie znam.No ale jeśli byłoby 20 czy 30 koni mniej to uznał bym silnik za lekko dojechany i nie kupiłbym pradopodobnie takiego auta.

Widze że coś napisałem nie tak że nie odp. Jeżeli uważasz że pojechanie na hamownie to zły pomysł to pewnie tak jest.Pisze ten temat żeby ewentualnie w przuszłości wiedzieć jak sprawdzić swój samochód przed kupnem.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez BartekMysza ; 18-07-2011 o 13:27

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    ex e38 750 [m73n] 2000r.
    Cytat Zamieszczone przez BartekMysza Zobacz posta
    Kiepski ze mnie mechanik i się kompletnie nie znam.No ale jeśli byłoby 20 czy 30 koni mniej to uznał bym silnik za lekko dojechany i nie kupiłbym pradopodobnie takiego auta.

Widze że coś napisałem nie tak że nie odp. Jeżeli uważasz że pojechanie na hamownie to zły pomysł to pewnie tak jest.Pisze ten temat żeby ewentualnie w przuszłości wiedzieć jak sprawdzić swój samochód przed kupnem.
    Pozdrawiam
    20 czy 30 kucy to 10% z 300:) Faktycznie szrot. Myślisz że kupisz 10-cio czy 15-to letnie auto i będzie nowe? Większośc e38 objechało świat z 10 razy dookoła. Nowe już nigdy nie będą. Chcesz kupic dobre auto a nie znasz się na tym? Zabierz ze sobą kogoś kto ma doświadczenie. To jedyna sensowna rada. Sam przy pomocy internetu nie dasz rady sprawdzic czy auto jest sprawne i narazisz się na przykre niespodzianki. Różne "serwisy" też nie pomogą w sprawdzeniu, bo niewielu fachowców widziało e38 na żywo. To nie to samo co VW czy Opel, których wszędzie pełno. Tak jak pisałem wcześniej, jedynie kolega z doświadczeniem może pomóc:)
    Pozdrawiam
    monster_pl

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740 1999r m62
    sam przy pomocy internetu nie dasz rady sprawdzic czy auto jest sprawne i narazisz się na przykre niespodzianki
    Wiem że sam nie dam rady napewno za pomocą suchych rad z internetu sprawdzić stanu kupowanego auta .Interesowało mnie tylko jak ktoś co ,,siedzi ,, troche w e38 mógłby ewentualnie ocenić stan takowego auta.Już teraz wiem jak można ocenić stan techniczny 7-ki i jak można zweryfikować przebieg jaki ma faktyczny względem tego na zegarze.Nie jest to pewnikiem ale im więcej info o samochodzie wiemy tym lepiej.
    jedynie kolega z doświadczeniem może pomóc
    No i głownie na takiego bym liczył :-) Co mam potrzebny sprzęt (komputer i jakieś tam programy , miernik lakikeru no i doświadczenie w bmw.
    Dzięki za Odp. i pozdrawiam

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez BartekMysza Zobacz posta
    Wiem że sam nie dam rady napewno za pomocą suchych rad z internetu sprawdzić stanu kupowanego auta .Interesowało mnie tylko jak ktoś co ,,siedzi ,, troche w e38 mógłby ewentualnie ocenić stan takowego auta.Już teraz wiem jak można ocenić stan techniczny 7-ki i jak można zweryfikować przebieg jaki ma faktyczny względem tego na zegarze.Nie jest to pewnikiem ale im więcej info o samochodzie wiemy tym lepiej.
    No i głownie na takiego bym liczył :-) Co mam potrzebny sprzęt (komputer i jakieś tam programy , miernik lakikeru no i doświadczenie w bmw.
    Dzięki za Odp. i pozdrawiam
    Dobra i sucha :) rada: Jesli wybierzesz 740i to kup egzemplarz sprzed wrzesnia 98r i nie wkrecaj sobie mniejszych lub wiekszych przebiegow tylko patrz na stan ogolny auta i jego bezwypadkowa przeszlosc.
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740IA M60, E39 525d
    odczytałem sobie motogodziny z skrzyni i jest 11200 m/h a auto jest z 12/95 i ma na liczniku 256 000. teraz jaki wziąć przelicznik? hehe

Uprawnienia umieszczania postów