Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 59

Wątek: Prawdziwy przebieg auta

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Zależy od rocznika, marki, modelu, silnika.
    Podaj jakiś przykład co Cie interesuje to powiem o możliwościach sprawdzenia przebiegu.
    W BMW po 97 roku czyli E38/39/46/53 przebieg jest zapisany w EWS, kluczyk, licznik, LCM, EGS niektórych, DDE niektórych.
    W DME są zapisane motogodziny też w niektórych.
    Przebieg się da zmienić w każdym ze sterowników ale koszt zrobienia kompletu zmiany przebiegu jest spory i mało osób się decyduje na taki zabieg zatuszowania. Więc odpowiednim sprzętem da się sprawdzić przebiegi w poszczególnych sterownikach. Często mam klientów co na liczniku jest około 200 a w innych sterownikach jest od 300 do nawet 600 a przynajmniej ja się z takimi spotkałem.
    Jedynej rzeczy jakiej krętaczom nie chce się robić to motogodziny. Większość to pomija.
    W modelach nowszych E60/E65 i innych to przebieg zapisany jest w większości sterowników.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740 1999r m62
    Witaj.Interesuje mnie bmw e38 740 albo 750 z roku 98,99,2000 albo 2001 .Troche minie czasu zanim sobie to auto kupie ale po prostu jak nadejdzie taki dzień chce kupić dobre auto i wiedzięć jaki ma przebieg przed kupnem .Też słyszałem że przebieg jest zapisywany w tym LCM i EWS , w tym drugim jest ponoć ciężko zmodyfikować przebieg a jak już jest tu wykonalne to mało kto tam też cofa.Słyszałem jeszcze teorie że można uszkodzić EWS odczytując przebieg.No i odnośnie tych motogodzin też słyszałem że jest to mało popularne i jest szansa że ilość motogodzin będzie prawdziwa.Łatwo można oszacować przebieg auta jeśli ma się ilośc motogodzin.5 000 motogodzin razy 50 km/h i wychodzi jakieś 250 tyś przebiegu.

Doświadczony Użytkownik Awatar Saillupus
    BMW
    e65 760i 2003r , X5 4.6iS 2002r
    Blog
    6
    przy v12 przebieg jest mało istotny ;), nie sugeruj się tym, może być auto które ma najechane 200tys i jest w potwornym stanie, a może mieć i 800 ale być w świetnym stanie
    swoją drogą v12 to są prawie niezniszczalne motory
    przebiegi najlepiej odczytuj w ASO albo dobrym NASO, a nie u wujka kazia, w tedy nic nie powinno się stać, tak samo jak kombinujesz coś z EWSem i podobnymi, z tymi uszkodzeniami to raczej bajki, ale lepiej dmuchać na zimne

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Kup sobie PaSoft. Koszt około stu paru zł i przyda się na przyszłość. W nim da się odczytywać przebieg w poszczególnych sterownikach. Bardzo ciekawe narzędzie do bmw. Jak nie klikniesz przypadkiem na coś to nic nie zepsujesz.
    Z EWS zmienić przebieg to 15 minut roboty. Tylko trzeba mieć sprzęt. Jak się trafi procek zabezpieczony to już czas się wydłuża do około 25 minut i ryzyko mocno rośnie. Przy zabezpieczonej motoroli trzeba ja wlutować i z tym się schodzi. Jak się noga powinie to cała zawartość pójdzie w maliny i zacznie się zabawa postawienia auta na nogi a z tym już jest trochę więcej zabawy. Jak koduje klucze to muszę robić te operacje odczytu.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740 1999r m62
    Na czym polega dokładnie to ASO ?
    ,,nie sugeruj się tym, może być auto które ma najechane,, no ale dobrze wiedzieć chociażby zeby cene wywindować :-)
    To czyli z tego EWS jak się ma jakiś tam komputerek to można odczytać motogodziny i przebieg ?
    Pozdro

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Jak ma się Pasoft to można odczytać przebieg zapisany w EWS czyli immo ale nie można go nim zmienić. W kluczykach jest zapisany przebieg z EWS. Jak ktoś zrobi korektę EWS to serwis nie jest w stanie sprawdzić przebiegu poza swoja bazą danych napraw. Przebieg z kluczy jest nadpisywany z EWS.

W aso sprawdzenie polega na zbliżeniu klucza do czytnika który odczytuje zawartość transpondera w którym jest zapisany przebieg.
    Korygując EWS serwis nie jest w stanie sprawdzić przebiegu autentycznego auta na podstawie kluczyka.
    EWS występuje w E36/46/39/ 38 / 53 i innych których oznaczeń nie pamiętam.

Motogodziny odczytuje się innym programem np INPA.
    Przebieg odczytuje się pasoftem.
    W pasofcie jest funkcja wyświetlania wyposażenia auta jakie miało wyjeżdżając z salonu. Tak jak przy rozkodowaniu numeru VIN.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740 1999r m62
    To w tym kluczyku też jest jakiś elektroniczny moduł tak ?Co to jest to ASO ,jakaś sieć warstzatów autoryzowanych ?W samym kluczyku przebiegu nie można cofnąc tak,jedynie jak ktoś skorygował przebieg w EWS to w kluczyku też taki będzie.
    Ty pewnie posiadzasz i wspomniany pasoft i INPA ?

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    W kluczyku jest czarna kostka zwana transponderem.
    Jest w niej zalany układ elektroniczny z pamięcią eepromw której są przechowywane informacje np o numerze VIN i przebiegu.
    Przebieg w kluczyku zapisuje EWS. ASO to po prostu autoryzowany serwis.
    Ja się tym zajmuję na co dzień więc mam potrzebny sprzęt.
    Przebieg można cofnąć w kluczyku samym ale mija się to z celem bo każde włożenie kluczyka do stacyjki powoduje zapisanie w nim informacji i wszystsko co było zapisane wcześniej zostanie uaktualnione.
    Ostatnio edytowane przez seban123 ; 15-07-2011 o 06:13

Doświadczony Użytkownik Awatar MariuszE38
    BMW
    Sprzedane
    Gdzie można w INPIE odczytać motogodziny?
    ex:
    E36 325 TDS AC Schnitzer (160KM, 305Nm)
    E38 728iA Shadowline Individual
    E53 X5 4,4i Sport Pack

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    To jest w niektórych sterownikach silnika. Po połączeniu się INPA z silnikiem i wejściu w Errors.
    Pod F4 lub F3 prawdopodobnie się wyświetli okienko z zapisanymi motogodzinami.

Uprawnienia umieszczania postów