Cytat Zamieszczone przez wojtekd
Trochę niepokoju wzbudzają u mnie tematy poruszane przez Ciebie.

Nasze samochody zawierają kilka kodowanych elementów, które może zamówić wyłącznie udokumentowany właściciel. Do nich należą m.in. kluczyk, czytnik kodu kluczyka.

Każdy legalnie nabyty samochód powiniem posiadać w komplecie dwa kluczyki gówne, jeden zapasowy i jeden serwisowy.

Kluczyk główny nierozprogramowuje się (jak to określiłeś) sam z siebie, a już trzebaby wyjątkowego zbiegu okoliczności by padły oba w jednym momencie. Nieprawidłowe działanie kluczyka gównego z pilotem może być spowodowane np. wyczerpaniem się bateryjki. Zbyt niski poziom napięcia tej bateryjki sygnalizowany jest odpowiednim komunikatem I rodzaju.

Wymiana bateryjki wraz bateryjką w ASO to koszt ok. 5 zł.

Jak w następnym poście zapytasz nas jakie mamy dodatkowe zabezpieczenia i jak się je rozbraja to zacznę się bać ;)

Nie rozumiem podstaw twojego problemu.
Wojtek, spokojnie - już wyjaśniam:

Samochód nabyłem legalnie, tyle że nie nowy w polskim salonie a używany w Niemczech miesiąc temu. Miał przede mną 4 właścicieli i dostałem do niego:
- kluczyk z pilotem (1 szt.)
- kluczyk serwisowy, ten którym nie otworzysz bagażnika.
Wiem że powinien być jeszcze drugi z pilotem i awaryjny (taki wąski). Niestety na oczy ich nie widziałem i nic nie poradzę.

Oczywiście że główny nie rozprogramowuje się sam z siebie, tylko nie chciałem przynudzać moja historią. Rozprogramowałem go poniekąd na własną prośbę, bo rozkręciłem (na dłużej niż minutę) chcąc zobaczyć czy da się jakoś wymienić te gumki klawiatury (mam je w fatalnym stanie). Liczyłem jednak że po wszystkim sobie zaprogramuję.
Bateryjki są ok - nie dlatego go rozkręcałem (patrz wyżej).
Drugiego kluczyka z pilotem nie mam (patrz wyżej).

Oczywiście, mogę dorobić kluczyk z pilotem (chociaż mój chyba się nie popsuł), tylko kosztuje to koło 700 PLN, no i po dorobieniu... trzeba go tak samo zaprogramować! :hah:

Jeśli nadal budzę Twoją nieufność, to zapraszam na mini-spocik w celu oględzin auta, dowodu rejestracyjnego, właściciela i jego dowodu osobistego... ;) Daleko nie masz :)