S226A SPORTS SUSPENSION SETTINGS-orientuje siê kto¶ z czego siê sk³ada ta opcja wyposa¿enia w e32? Ni¿sze sprê¿yny,inne amory czy mo¿e co¶ innego
S226A SPORTS SUSPENSION SETTINGS-orientuje siê kto¶ z czego siê sk³ada ta opcja wyposa¿enia w e32? Ni¿sze sprê¿yny,inne amory czy mo¿e co¶ innego
W e34 sprawa wygl±da tak :
- sport suspension - obni¿enie o 20mm + inne amortyzatory + grubszy stabilizator
- m-technic suspension - obni¿enie o 25mm + inne amortyzatory ( ale nie wiem czy takie jak w wersji sport) + grubszy stabilizator
W e32 jest to trochê bardziej skomplikowane - bo teoretycznie te¿ by³y 2 rodzaje obni¿enia - ale np etk podaje tylko jedn± wersjê - m-technic podwozie sportowe - czyli tak jak by 2w1... A rodzajów sprê¿yn i amortyzatorów by³o od groma . W tym zawieszeniu te¿ s± inne amortyzatory i grubszy stabilizator - 26mm ( przedni , bo ty³u nie sprawdza³em)
By³o jeszcze co¶ takiego jak - 801 GERMANY VERSION - i to jest pakiet, który zawiera te¿ inne zawieszenie - ja mam takie u siebie i jest faktycznie twardsze od zwyk³ego i z moich pomiarów obni¿one ok 1cm
dziêki za info,wed³ug vinu mam min te 2 opcje,czyli mo¿na to rozumieæ ¿e jest ni¿ej i bardziej sportowo ni¿ seryjnie :)Zamieszczone przez xsilver
Tak - je¿eli masz wszystko w oryginale to masz sportowe zawieszenie - twardsze i obni¿one - o ile , to musia³by¶ zmierzyæ na oryginalnych felgach 15'
Pamiêtaj, ¿e te opcje siê nie sumuj± - czyli sportowe obni¿a powiedzmy o 25mm i german version o 10mm ( tak przypuszczam ) to daje -35mm :D
Aktualnie ju¿ nie zmierzê bo oryginalne sprê¿yny obci±³em ;) ale wcze¶niej przyrównywa³em do sprê¿yn H&R -2,5cm i by³o tak samo,a teraz te H&R montujê poniewa¿ zak³adam felgi 20 a auto po obciêciu sprê¿yn o 1,5 zwoju jest ciut za niskie do tych felg :hah:
Zamieszczone przez myszor10
Czyli moje przypuszczenie ¿e jest to -25mm s± trafne.
Wspomniana tutaj opcja GERMANY VERSION czyli auto przeznaczone na rynek niemiecki w przypadku 750i/750iL od '91 powinna oznaczaæ "wiêksze" hamulce - czyli zmienione zaciski z przodu i wiêksze ¶rednice tarcz hamulcowych na przód.
Na forum BKP kto¶ kiedy¶ przeklejal co¶ w rodzaju dokumentu w którym by³o to opisane, dotyczy³o w³a¶nie opcji z przeznaczeniem na rynek niemiecki i odnosi³o siê do 750i.
"Du¿e zaciski" siedz± w obu Banolowych 750iL (po '91), w mojej 750i (przed '91) która tak¿e by³a kodowana GERMANY VERSION by³y z przodu zaciski dwu t³oczkowe.
Generalnie 750i z wczesnych lat produkcji przednie zaciski powinny byæ (w oryginale) takie same jak w 730i/735i czyli jednot³oczkowe.
Wszystko sprowadza siê do tego ¿e wspominiana tu opcja GERMANY VERSION oznacza nie tylko zmiany w zawieszeniu.
Czarne e32 w benzynie!
Zgadza siê - dlatego napisa³em, ¿e jest to pakiet - ale co dok³adnie w nim jest i jakie s± zmiany - tego nie wiem...
Wg tego u mnie te¿ powinny byæ wiêksze zaciski ( takie jak w 740 ? ) a s± zwyk³e 302/22 - wieæ chyba ró¿nie z tym bywa³o ... A wiadomo z jakimi prêdko¶ciami siê jezdzi po autobahna'ch wiêc hamulce to podstawa ;)
Z moich pomiarów wysoko¶ci nadwozia wynika, ¿e u mnie jest ono obni¿one o ok 1cm w chwili obecnej, a wiadomo , ¿e przód e32 z czasem idzie do góry jak motorówka ... Widaæ to by³o np w porównaniu mojej wysoko¶ci i hubertusa na oryginalnych sprê¿ynach .