Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: .... z drogówki !

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i

.... z drogówki !

Dzisiaj gdy wracałem z ryb spotkało mnie coś bardzo niemiłego. Zatrzymała mnie policja do niby rutynowej kontroli. Piszę "niby" bo jechali za mną od dłuższego czasu aż w końcu włączyli koguty i postanowili mnie zatrzymać. Wydaje mi się że nadal w społeczeństwie istnieje stereotyp że jak czarna duża beemka z ciemnymi szybami to jedzie na pewno mafia. A pisze tak dlatego bo jak mnie zatrzymali to zachowywali się co najmniej dziwnie:
    1. Musiałem otworzyć bagażnik bo byli ciekawi co jest w środku
    2. Pytali się skąd wracam i z kim jadę
    3. zaglądali w nadkola z przodu (nie mam pojęcia po co)
    4. Pytali się czy przewożę broń (miałem pokrowce na wędki i lamusy pewnie pomyślały że wiozę jakiegoś sztucera )
    5. dmuchałem w alkomat
    Nie mieli za bardzo na mnie haka więc przysadzili się do przednich szyb i tu rodzi się moje pytanie do Was.
    Czy prawdą jest że zabronione jest jakiekolwiek przyciemnianie przednich szyb? Ja słyszałem żę dozwolone jest 30% przyciemnienie szyb czyli 70% przepustowości światła. Ja miałem na te szyby atest ale nie chcieli go nawet zobaczyć. Dali mi do wyboru: Albo zrywam folie na miejscu albo zabierają dowód i załatwiają mi lawetę na parking policyjny. Byli bardzo bezwzględni i nie uprzejmi i jak jeden typek kazał mi zdzierać folię z mojej Buni to mi się pięści zaciskały. Gdyby nie był policjantem to bym go chyba zaj*bał na śmierć. Tak mnie koleś rozwścieczył >:-(

Nawet nie wiecie jak mi było szkoda zdzierać tą folie :( Człowiek dba o swoje auto jak może, pielęgnuje szyby żeby się rysy nie porobiły a tu taki ch*j kaze Ci wszystko zedrzeć!
    Nie to żebym ja był przeciwko całej policji bo sam byłem na stażu w tej instytucji i ogólnie to nic do niej nie mam ale ci panowie nie powinni tam pracować. W każdej pracy trzeba być człowiekiem, a w nich człowieczeństwa nie widziałem :-/

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 735 v8 98'
    Pewnie prywatnie jeżdżą lanosami albo rowerami. Ciśnie mi się na usta pare słów na temat tych fagasów jednak powstrzymam się od przekleństw. Współczuję

Zaawansowany Użytkownik
    kolego o ile wiem niedopuszczalne jest sztuczne ( czyt. niefabryczne) zaciemnienie szyby czołowej, oraz przednich oraz lusterek bocznych
    jezeli auto fabrycznie wyszło z takimi szybami jest na to specjalny atest naklejanie jakichkolwiek foli jest niedozwolone
    rada na to jest tzw przyciemnianie piecowe, robi to pare firm w kraju ale jest kosztowne, wtedy nawet z czarnymi szybami dajesz policusiowi kozik i niech zdziera.....zdziwi sie jak zauważy ze to szklo jest ciemne...i pomysli ze tak ma być:)

ostatnio w kraju głośno jest o nowej akcji policji "SPRAWNE AUTO" zatrzymują i doczepiają sie do niefabrycznych ksenonów, niebieskich zarowe postojówek oraz białych zarówek kierunków zabierają dumnidowody rejestracyjne i mają podniesione statystyki.
    cóż co kraj to obyczaj

Easy
    trahit sua quemque voluptas

Wergiliusz

هناك تحديات للمبارزة من الذين يمكن ان يقتلك: ويقول المثل القديم

Zaawansowany Użytkownik Awatar hrabia81
    BMW
    Chwilowo brak
    niestety. milicja w polsce moze wszystko.
    P.P.K.K

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740
    Jestem jak najbardziej za akcjami policji tego typu w ktorych na przyklad uswiadamiaja ze wsadzienie zarnika od xenonu w zwykla lampe jest kretynstwem do potegi a do tego ustawienie swiatel , czym wyzej tym lepiej

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    kolego z tymi szybami przednimi to oni mieli racje i ciesz sie ze kazali ci zerwac ta folie. Jakby ktorys z nich naprawde byl sk....m to bez gadania zabraliby Ci dowodzik. ok 30% przyciemnienia szyba ma juz sama w sobie wychodzac z fabryki, dlatego ta tolerancja. Sprawdzajac Twoje szyby (juz bez folii) urzadzeniem do przepuszczalnosci swiatla zmiescilbys sie wlasnie w tej tolerancji ;) i tutaj nie ma juz o czym dyskutowac, przepis jest przepis
    BEZ KOMENTARZA..... ;D

Vip Vip Awatar FuBu
    BMW
    E38 728i Sport Indywidual
    Blog
    3
    Cytat Zamieszczone przez szwed_kaskader
    kolego z tymi szybami przednimi to oni mieli racje i ciesz sie ze kazali ci zerwac ta folie. Jakby ktorys z nich naprawde byl sk....m to bez gadania zabraliby Ci dowodzik. ok 30% przyciemnienia szyba ma juz sama w sobie wychodzac z fabryki, dlatego ta tolerancja. Sprawdzajac Twoje szyby (juz bez folii) urzadzeniem do przepuszczalnosci swiatla zmiescilbys sie wlasnie w tej tolerancji ;) i tutaj nie ma juz o czym dyskutowac, przepis jest przepis
    dokładnie , i obowiązuje nie tylko w PL, tutaj w UK też mnie to spotkało

Początkujący Użytkownik
    Nie dać się! Większość z naszych wspaniałych patroli nie ma urządzeń do mierzenia prześwitu. Więc jak oni Ci te szyby przebadali? Chyba nie na "oko"?
    Admin -
    Uwaga !!! Istnieją poważne przesłanki świadczące o tym, że ten użytkownik jest oszustem. Odradzam wszelkie handlowe kontakty z tą osobą - nicki których może używać na innych fora : aishoh, puszkin!

Super Moderator Awatar EVAN
    BMW
    E38 '99 740iA, X3 M40i '20, I3s '20
    Szwed napisał już , że oryginalne szyby są juz przyciemnione do tych ustawowych 30% więc nie możesz mieć żadnej folii na szybach z przodu. Chyba że folia antywłamaniowa.
    Ja tak prawdę mówiąc nie widzę nic strasznego w tej kontroli. Bluzgasz na drogówkę bo przestrzega przepisów ? :/
    Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Kolego ja bym się nie dał. Po pierwsze to jak napisał kolega wyżej, żeby zabrać Ci dowód lub zedrzeć folię to muszą mięć mirnik przepuszczalności światła, a zakładam że takiego nie mieli bo rzadko który patrol to ma i nie każda komenda policji też to posiada. Miałem taką sytuację kilka lat temu ( wtedy w ogóle mierniki to chyba mieli tylko w Wawie ;) ), miałem przyciemnione w audi też z atestem, niby przepuszczalność była ale tak naprawde jak już ktoś tu wyżej napisał nie można foliować przednich szyb. Niestety patrol nie miał miernika, dzwonili nawet pytać się czy gdzieś jest miernik niestety nigdzie go nie znaleźli w zasięgu, chcieli mnie koniecznie za coś udupić to dostałem mandat za przepaloną żarówkę podświetlająca tablice ( nie miałem na wymiane ).
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Uprawnienia umieszczania postów