Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: [pozostale] Czy adapter portu COM bedzie tak samo działać ja

Doświadczony Użytkownik Awatar Supermen
    BMW
    e38 750iL

[pozostale] Czy adapter portu COM bedzie tak samo działać ja

Jak w temacie. Chodzi mi o to czy adapter portu RS232 (COM) w karcie PCMCIA np taki bedzie tak samo działać jak oryginalny port COM w laptopie? Czy przez taki adapter jednak INPA czy Carsoft będą gorzej działać.
    Słyszałem różne opinie na ten temat więc wolę się upewnić
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza się do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    Ostatnio kolega miał podobny problem - w związku z tym , że kiedyś to testowałem i tylko porządny adapter działał kazałem mu kupić jakiś drogi - kupił jakiegoś wypasa za chyba 100zł i niestety nie działał na nim carsoft - kombinował laptopa z comem i wszystko śmiga.

Tak że różnie z tym bywa.

Zaawansowany Użytkownik
    Adapter usb na com nie będzie działał. Żaden ze znanych mi chipów nie obsługuje tak MAŁEJ prędkości transmisji jak potrzebna jest do zainicjowania połączenia z autem. Wszystkie te adaptery pracują od 300 bodów wzwyż - w aucie jest potrzebne na przykład 5 bodów (np. protokół KW71 w e32). Adapterów PCMCIA nie znam ale myślę, że jest szansa że będą działać.

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    BMW
    E23/E38/E65
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez skalpel
    Adapter usb na com nie będzie działał. Żaden ze znanych mi chipów nie obsługuje tak MAŁEJ prędkości transmisji jak potrzebna jest do zainicjowania połączenia z autem. Wszystkie te adaptery pracują od 300 bodów wzwyż - w aucie jest potrzebne na przykład 5 bodów (np. protokół KW71 w e32). Adapterów PCMCIA nie znam ale myślę, że jest szansa że będą działać.
    Moj adapter USB na COM dziala bez problemow z DISem, INPA, NCS, soft PRINS VSI itd.

Trzeba po prostu potestowac, jedne chodza, drugie nie. Ja mam jeden z najtanszych i wiekszych problemow nie mam.

Trzeba byc jednak swiadom ze zaden adapter nie bedzie dzialal w 100%tach, tak jak prawdziwe zlacze COM.
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
    Proszę o kontakt ze mną .!

Na 100% będzie działać karta PCMCIA, która bez dodatkowych sterowników działa w DOS-ie.

Doświadczony Użytkownik Awatar Supermen
    BMW
    e38 750iL
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    Na 100% będzie działać karta PCMCIA, która bez dodatkowych sterowników działa w DOS-ie.
    Hmm. Czyli warto zaryzykować z jakąś karta PCMCIA?
    Nie lubię takich niejasnych sytuacji :/ Xsilver i Sebek mówią że nie będzie to samo Sylwekk mówi że będzie.
    Szkoda mi czasu na kombinowanie z kartą PCMCIA jak by to miało nie przynieść oczekiwanych rezultatów. Chyba wolę szukać od razu lapa z COM. Ale z 2 strony lap to jednak większa kasa niż adapter. :/
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza się do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Adapter w pełni wspierający COM na karcie PCMCIA nie będzie tani, śmiało może kosztować ponad 200 zł. Ja używam karty firmy SocketIO. Działa bez problemu.

Vip Vip Awatar Wiktor
    BMW
    EVO VIII
    Adapter USB -> COM na chipie PROLIFIC działa bez problemu z autami po 97 roku. W przypadku e38 testowałem go z autami z lat 94-96 i również bez problemu działa INPA DIS Carsoft. Natomiast gdy podpinałem e32 z 89 roku nie zadziałał w ogóle, z e32 z 91? roku działał tylko z kilkoma modułami. Do tych aut najlepiej mieć port COM lub tak jak Sylwekk pisze porządną karte PCMCIA 16bit która działa z IRQ 4 i zeby zakres wej/wyj odpowiadal 3F8-3FF - takie informacje dostałem od Nerwusa, od którego kupiłem interfejs. Sprzętowe karty PCMCIA -> COM widziałem ostatnio po 249 zł ale nie pamiętam gdzie.
    Pozdrawiam
    Wiktor
    Używajcie polskich znaków - jest różnica czy robisz komuś łaskę czy laske.

Uprawnienia umieszczania postów