Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: .... z drogówki !

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Jeśli tak rozumować Sylwekk to nie są potrzebna radary itp ,bo jeśli jedziesz szybciej od prawidłowo jadącego radiowozu to musimy dostać mandat ,ale jednak radary są żeby właśnie wykazać ,że jechałeś szybciej. A to jakie szyby wychodzą z fabryki jest nieważne ,ważny jest stan faktyczny ,ważne żeby udowodnic przy kontroli drogowej ,że jest coś nie tak ,a jeśli nie można udowodnić to znaczy ,że jest ok. Nie można zakładać ,ze od razu jest żle :) A straszenie lawetą jest niedopuszczalne ,bo można zostawić auto przy drodze ,zamknąć i koniec :)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i
    "Przepisy bezwzględnie zabraniają przyciemniania szyby przedniej czołowej oraz bocznych przednich wprowadzając minimalną przepuszczalność światła ( szyba czołowa przepuszczalność nie mniejsza niż 75% potwierdzona homologacją, szyby boczne przednie przepuszczalność nie mniejsza niż 70 % potwierdzona homologacją). Szyby te mogą być przyciemniane jedynie przez producenta, gdyż nie ma możliwości przeprowadzenia badań na zgodność z wymaganiami Regulaminu R43 ECE na próbkach jednostkowych. Przepisy zezwalają natomiast przyciemniać pozostałe szyby lecz tylko pod warunkiem iż pojazd wyposażony jest w dwa lusterka zewnętrzne (prawe i lewe) "

Cytat ze strony policji..

Sylwek przykro mi to stwierdzić ale niestety masz chyba rację :-/
    Mimo wszystko pójdę jutro na komendę bo chce to usłyszeć od kierownika ruchu a nie z internetu.

P.S. Swoją drogą.....Jutro przyciemniam szybki bo panów zaufania publicznego mam głęboko w .... :) Nikt mi nie będzie ustalał jak moja Beta ma wyglądać <lol>

użytkownik
    BMW
    e38 czerwone
    Chłopaku zastanów się... Mi ostatnio zabrali dowód za brak poziomowania świateł ... Misiak stał przed autem a ja włączyłem pozycje - gdy go zapytałem o przyrząd pomiarowy to powiedział ,że pozycje nie ukłoniły się na "SPODNIACH" ... powiedziałem aby spier...ł rzuciłem w niego dowodem i pojechałem dalej - zdziwił się wypisał kwit i wszystko .

ELVIS, ja się dwoma rękoma podpisuję pod tym co piszesz ale realia są takie jak mówię. Mam za sobą dość ciekawy przypadek, który zakończył się w sądzie grodzkim. Otóż dostałem wraz z kolegą do wykonania pewną pracę, wymagającą użycia wiertarek. Robota nam się przeciągnęła i hałasowaliśmy po 11-ej w nocy. Mieliśmy przeświadczenie, że w budynku jesteśmy sami. Około północy wparowało dwóch funkcjonariuszy z zarzutem, ze zakłócamy ciszę nocną. Oczywiście odmówiliśmy przyjęcia mandatów. W efekcie po ponad półrocznym oczekiwaniu była pierwsza sprawa. Osoba, która zadzwoniła na Policję nie rozpoznała nas, bo nie było takiej opcji (nie widziała nas na oczy). Ani jeden z funkcjonariuszy też nie rozpoznał. A sąd na podstawie notatki służbowej wydał wyrok skazujący. Moim błędem było niepowołanie świadków. Sąd nie daje wiary zeznaniom obwinionego (w Twojej sytuacji Individual23, to Ty byś był na takiej pozycji). Obwiniony z definicji nie jest zobowiązany do składania zeznań zgodnie z prawdą (może mataczyć). Rygor za składanie fałszywych zeznań dotyczy świadków (dlatego zawsze trzeba takich mieć). Wtedy Sąd nie ma dowolności w ustalaniu faktów. Idąc dalej Elvis, Twoja logika jest trochę na krótką metę, bo zakładając, że policjanci nie mają stosownego przyrządu ale mają spore kompetencje, więc mogą chcieć wykazać swoją rację (a w przypadku szyb praktycznie w każdym przypadku racja jest po ich stronie). Osobiście nie próbowałbym tej drogi. Raz jeden, mając zaciemnione szyby w e28 byłem zatrzymany za przekroczenie prędkości. Gość wziął ode mnie dokumenty i odchodząc rzucił: "O, i szyby zaciemnione....". Ja mu szybko odparowałem tekstem "ale bardzo delikatnie". Na szczęście drzwi były otwarte i nie wyglądało to dramatycznie, więc nie zgłębiał tematu, ale podstawa była. Na koniec dodam, że człowiek, który kupił ode mnie auto, po tygodniu jeżdżenia podczas kontroli musiał zedrzeć folię.

Vip Vip Awatar Marecki7er
    BMW
    e32 740iA M62B44
    Rada - przyciemnianie piecowe i mówić że to tak fabrycznie :)

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Sylwekk ja sie z Tobą zgadzam w kwestii samych przepisów,bo nie zmienimy ich ,ale jak dla mnie sposób egzekwowania przepisów przez tych "stróżów prawa" jest niedopuszczalny.
    Nie ma czegos takiego ,ze sie mu wydaje ,a z tym "nie ukłonieniem " świateł u Neufa to chyba jakaś anegdota :hah: Nie dyskutuje jeśli sie kogoś zatrzyma ze zbitą lampą ,albo z łysymi oponami ,ale za szyby ? i od razu laweta ? ciekawe na podstawie jakiego przepisu ma być ta laweta ? Jeśli chodzi o moją logikę to jasne ,że lepiej nie cwaniakować ,ale zahukać też nie można sie dać :)

A najlepiej mieć rolety i święty spokój ,jak dla mnie wyglądaja solidniej

p.s. kto u nas na forum jest "chłopakiem " ? za to powinno być ostrzeżenie

ELVIS, Twoje poczucie sprawiedliwości jest mi bliskie.... Ale to pierwszy etap..... Trzeba nauczyć się poruszać pośród tych ograniczeń.... To drugi stopień..... Tak jak napisałeś, prawa nie zmienimy, nie dajmy się zastraszać (po to opisałem mój przypadek, żeby wskazać błędy i ostrzec innych na przyszłość).

PS. Też mam rolety ;D

Vip Vip Awatar Wiktor
    BMW
    EVO VIII
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    A sąd na podstawie notatki służbowej wydał wyrok skazujący. Moim błędem było niepowołanie świadków.
    Ja też miałem sprawe o zakłócanie ciszy, nawet powołałem świadków a funkcjonariusze zeznawali zupełnie sprzeczne rzeczy. Sąd uznał, że moi świadkowie skoro mówią to samo musieli się zmówić a funkcjonariusze skoro mówią zupełnie co innego mówią szczerą prawde, conajwyżej odległy czas od zdarzenia pozwala im troszkę się pomylić 8/

Wymiar sprawiedliwości w tym kraju mnie przeraża... Ale nadal w wierzę w sprawiedliwość i piszę apelacje :/
    Pozdrawiam
    Wiktor
    Używajcie polskich znaków - jest różnica czy robisz komuś łaskę czy laske.

Doświadczony Użytkownik Awatar Supermen
    BMW
    e38 750iL
    Cytat Zamieszczone przez Wiktor
    Wymiar sprawiedliwości w tym kraju mnie przeraża... Ale nadal w wierzę w sprawiedliwość i piszę apelacje
    Odwołaj się do wyższej instancji.

Nieznajomość prawa niestety boli. Ale jak już sie je zna to można sobie pozwolić. I policja też nie bedzie fikać.

@Neuf nie kumam o co chodzi z tym brakiem poziomowania świateł? To jest jakiś wymóg? A co jak auto nie jest w to fabrycznie wyposażone?
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza się do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Cytat Zamieszczone przez Supermen
    Cytat Zamieszczone przez Wiktor
    Wymiar sprawiedliwości w tym kraju mnie przeraża... Ale nadal w wierzę w sprawiedliwość i piszę apelacje
    Odwołaj się do wyższej instancji.

Nieznajomość prawa niestety boli. Ale jak już sie je zna to można sobie pozwolić. I policja też nie bedzie fikać.

@Neuf nie kumam o co chodzi z tym brakiem poziomowania świateł? To jest jakiś wymóg? A co jak auto nie jest w to fabrycznie wyposażone?
    No właśnie Wiktor pisze apelację. Ciekawe jest to, że taka banalna sprawa ciągnęła się dobrze ponad 2 lata. Wiktor, dla ułatwienia powiem, że po niekorzystnym wyroku złóż wniosek o pisemne uzasadnienie (przeciągasz moment uprawomocnienia i masz czarno na białym, jak myślał sąd wydając wyrok - łatwiej wypunktować).

Supermen, oświetlenie ksenonowe wymaga mechanizmu samo-poziomowania i systemu czyszczenia lamp. Pominę tutaj sprawę sposobu przetestowania i stwierdzenia braku - jeśli się nie mylę to ów "ukłon", którego nie zauważył pan funkcjonariusz, jest również przy manualnej regulacji wysokości....

Sorry za OT, ale myślę, że bardzo nie zgrzeszyłem ;)

Uprawnienia umieszczania postów