Cytat Zamieszczone przez tomashbo
Kamera najlepiej na wysokości oczu - okolice lusterka wstecznego. Teraz moje gdybanie, do potwierdzenia lub poprawienia: może to być zwykła kamera cyfrowa, one widzą światło podczerwone. W okolicach zderzaka (zamiast halogenów, w miejscu gdzie standardowo jest radar aktywnego tempomatu) umieścic źródło światła podczerwonego. Największy zasięg i w miarę optymalny kąt dla z tego co znalazłem na allegro ma chyba to http://allegro.pl/item762864184_refl...irmowy_hq.html
Odległość 150 m nie jest powalająca w stosunku do reflektorów, chyba, że chcesz używać tego gadżetu do ucieczki czy skradania się ze zgaszonymi światłami. Na podobnej zasadzie działa Nightview w Mercedesie, z tymże tam odległość dochodzi do 300m.

Zalety: Stosunkowo niedrogie, "widzi" nie to co ciepłe, co przydaje się w razie powalonych konarów drzew, dużych nierowności na drodzę itp.
Wady: Przeciętny zasięg, zależne od warunków pogodowych

Właśnie trafiłem na tą stronkę, mysle ze ciekawe miejscie dla tego tematu http://www.dipol.com.pl/oswietlenie_...u_bib21_13.htm
Problemem w realizacji mogłoby tu być dobranie źródła światła... Trzeba by trochę "potestować" różne rozwiązania. Pewne jest jednak, że to źródło światła musiałoby mieć sporą moc, żeby dało to jakiś dobry efekt (nawet przy dobrej czułości kamerki).

Pomysł jednakże jest godny uwagi... kamerka umocowana w środku. To rozwiązuje nam wiele problemów, bo urządzenie nie musi być specjalnie przystosowane do pracy na drodze (wiadomo, wilgoć, błoto i inny brud). To ułatwiłoby znalezienie sensownej (spełniającej wymagania) kamerki... Czy można by zastosować zwykłą... hm... Zwykłe mają maksymalną czułość przystosowaną do światła widzialnego. Owszem zahaczają także o podczerwień, ale w tym zakresie czułość jest już względnie niska. Po drugie jest to "bardzo bliska" podczerwień. Przy dużej mocy reflektora siałoby też trochę światła widzialnego. Trzeba by jakiś filtr stosować żeby to wyciąć. Mogłoby być kłopotliwe dobranie źródła światła ale jak już by się udało... to NV w e38 jest całkiem realne :D