Strona 30 z 36 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 356

Wątek: [e32] Kafarkowa siódema

Zaawansowany Użytkownik Awatar Kafarek
    BMW
    E32 750i
    Blog
    2
    Cytat Zamieszczone przez Jakub Zobacz posta
    Kafarek oby tym razem powrót do domu od doktora był bez przygód
    Powrotu nie będzie chyba tak szybko :/ Dzwonił właśnie doktor który stwierdził, że wyciek oleju się pojawił z nieszczelnej misy stalowej (większej), która jest rozwarstwiona.. Muszę kupić zatem inną... Ale to pikuś bo to maleńki wyciek.. Problem jest dalej z tym telepaniem, które występuje w przedziale 80-90km/h w czasie hamowania silnikiem. W przypadku wciśnięcia hamulca przy tej prędkości telepanie się nasila praktycznie całą kierą napier(...). Gdy lekko przyspiesza, też telepie w przedziale 80-90km/h.. Nie mam pojęcia co to bo wymieniłem jak do tej pory na fabrycznie nowe:

- amortyzatory
    - poduszki amortyzatorów
    - końcówki drążków
    - drążek reakcyjny
    - wahacze
    - łączniki stabów
    - tarcze hamulcowe

Próbowali zaciskać maglownicę, ale to nie pomaga, tylko kiera ciężej chodzi, więc to nie to.. Nie mam jeszcze serwotronika, więc to nie to :D Chłopaki stawiają na podporę wału, ale ja mam mieszane uczucia.. Jak trzeba będzie to wymienię, ale myślę że to nie rozwiąże problemu. Poza tym nie chodzi chyba o to by wymienić pół auta i dalej mieć problem? Popłynąłem na razie na 3k, a końca nie widać... :/
    Ostatnio edytowane przez tuczi77 ; 12-07-2012 o 12:17

-----> www.e32.750i.pl <-----

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i , G11 750i ; MB 560 SEC 88'
    Cytat Zamieszczone przez Kafarek Zobacz posta
    - amortyzatory
    - poduszki amortyzatorów
    - końcówki drążków
    - drążek reakcyjny
    - wahacze
    - łączniki stabów
    - tarcze hamulcowe
    Ja też to u siebie wszystko zmieniłem + regeneracja zacisków + nowe felgi i opony. Mam podobny objaw co u Ciebie. Kiedyś,kiedyś miałem to samo w 523iA i okazało się że tylne tarcze są krzywe. Na tyg zmienię u sibie tył i dam znać czy pomogło

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Kiedy miałem luz na krzyżakach wału to wibrowało całe auto przy takich prędkościach. Również jest taki objaw jak jest urwana guma podpory. Jednakże to nie ma nic wspólnego z hamulcami. Jedno wibruje niezależnie od drugiego.

Wibracje przy hamowaniu pojawiają się w przypadku złej zbieżności, bicia kół, krzywych tarcz lub ich osadzenia na zardzewiałych piastach. Jednakże najmocniejsze bicie kierownicą jakie widziałem to kombinacja wyrwanych tuleji wahaczy górnych plus krzywe tarcze, przy hamowaniu się nie dało utrzymać kierownicy. Na szczęście to nie moje auto było. Dla ciekawostki taki rezonans nie występuje w e34, kumpel tuleji górnych wahaczy nie już od paru lat, tarcze są na wykończeniu a na kierownicy nie do wyczucia.

Tak widzę że wymieniłeś już wszystko co można było, więc zostają tylko koła. Podmień od kogoś innego i się przejedź. Chyba, że zbieżność.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 12-07-2012 o 10:41
    pozdrawiam Bartek

BMW
    E32 750i
    Blog
    2
    Dzuda, nie wydaje mi się by objaw napier(...) kołami z przodu nasilający się przy hamowaniu był powiązany z tylnymi tarczami.. Tak samo jest to nieprawdopodobne z podporą wału. Zaraz jadę obadać sam, bo auto jest na podnośniku...

Bartku, problem w tym że całe auto nie wibruje, a geometria została dopiero ustawiona poprawnie po wymianie w/w elementów. Geometria laserowa oczywiście.. Mam wydruk sprzed wymiany elementów i po.. Różnica wyraźna..

Pomimo to, drżenie jest wyraźnie wyczuwalne tylko w przedziale 80-90km/h gdy:

- przyspieszam lekko i statycznie ( drżą najpierw kierownica, potem całe auto..)
    - przyspieszam z butem w podłodze (zero drgań przy każdej prędkości, po prostu ciąg..)
    - hamowanie silnikiem (drży mocno kierownica)
    - hamowanie hamulcem lekko i statycznie ( napierdala aż wyrywa łokcie)
    - hamowanie z noga w podłodze (zero drgań)

Drgania w w/w sytuacjach występują tylko w przedziale 80-90km/h!

Ręce opadają.. Zdam relację jak wrócę od doktora. Sam ma niezłą zagwostkę z tym..

Dla ciekawostki... Na poprzednich kołach zimowych stal 15" znacznie mniej telepało. Na letnich 17" OZ Ceres (idealnie wyważone, proste i świeżo po regeneracji było tak samo jak teraz :/) Odnoszę wrażenie, że im większe i szersze koła, tym problem jest wyraźniej zaakcentowany. Dlatego upieram się przy układzie jezdnym lub kierowniczym..
    Ostatnio edytowane przez tuczi77 ; 12-07-2012 o 12:19

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i , G11 750i ; MB 560 SEC 88'
    Jeśli tarcze z tyłu są krzywe to auto będzie wpadać w rezonans i będzie właśnie złudzenie że biją przednie koła. Też mam to przy 80-90km/h.

Zmieniłem już wszystko co wymieniłeś oprócz kolumny kierowniczej,może w niej właśnie jest problem bo oprócz tego mam wszystko nowe,podporę wału też

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Hej, dla prędkości 80-90km/h wibracje w przednim zawieszeniu powodują wpadanie układu jezdnego w rezonans. To jest wada e32 i e38, która do nerwicy doprowadzała mechaników w Stanach, gdzie ludzie są uczuleni na jakość podróżowania w autach luksusowych. Rozmawiałem na ten temat kiedyś z emerytowanym mechanikiem z salonu BMW. Sam mogę potwierdzić, nawet to, że jeździłem w ubiegły weekend Lexusem GS 300 mojego znajomego z 96 roku na kołach 18 cali i komfort podróżowania do mojego e32 na 15 stkach to przepaść na korzyść Lexa. Po prostu nie czuć absolutnie nic podczas jazdy poza odgłosem wydechu, nawet przy odcince. Praca zawieszenia niewyczuwalna.
    pozdrawiam Bartek

BMW
    E32 750i
    Blog
    2
    Wróciłem i ręce opadły mi jeszcze niżej.. Ogólnie to nie wiadomo co :D Cieszę się jedynie z tego że mam ustawiony negatyw na przodzie -1.9* i -1.7* ;) Zbieżność wzorcowa, odległości pomiędzy środkiem piasty a błotnikiem idealnie takie same.. Auto jedzie prosto jak po blacie i napier(...) w przedziale 80-90km/h nieco lżej niż wcześniej.. Wciąż nie odebrałem auta.. Dzisiaj mają zwalać tarcze, dystanse, piasty i wszystko co się kręci na przodzie by pomierzyć, zdiagnozować i wyeliminować przyczynę tego bicia.. Zasugerowałem jak mówiliście zerknąć na krzyżaki i wybadać dokładnie podporę wału - w razie czego wymienić..
    Ostatnio edytowane przez tuczi77 ; 12-07-2012 o 17:25 Powód: Zlituj się!!!

Doświadczony Użytkownik Awatar arturo193
    BMW
    W planach E38 750i
    Cytat Zamieszczone przez ttrol Zobacz posta
    jeździłem w ubiegły weekend Lexusem GS 300
    Nie trzeba tutaj przykladów z Lexusem...w moim W124 nie ma żadnych drgań kiery nawet na kiepskich już oponach...w poprzednim W124 300E nawet po wypadku gdzie zwrotnice były lekko skrzywione i tak jeździłem jeszcze ponad miesiąc aż do wyjazdu do PL na naprawę nie było żadnych drgań...zawieszenie w starych MB jest po prostu genialne...chociażby ten amortyzator ukladu kierowniczego...nikt inny tego nie stosuje poza MB...jednak na E38 też nie moge narzekać bo po wymianie wahaczy bumerangów drgania,które doprowadzały mnie do szału w przedziale 80-90 po prostu znikły...żadnych drgań teraz.
    Auto jedzie prosto jak po blacie i napier(...) w przedziale 80-90km/h
    wymieniłem na fabrycznie nowe wahacze
    Kafarek a górne wahacze napewno masz dobre,też je wymieniłeś...?Nieraz nawet badanie wykazuje,że są idealne a dopiero po wyciągnięciu okazuje się,że śmieć...tak było u mnie w E38...
    Ostatnio edytowane przez tuczi77 ; 12-07-2012 o 17:26
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e32 m30b35
    Blog
    1
    Amortyzator skretu byl tez w bmw

BMW
    E32 750i
    Blog
    2
    Odebrałem auto.. Do w/w części które zmieniono by wyeliminować telepanie mogę dopisać podporę wału i łożyska przednie..
    Dalej napier**** :D Podejrzenie pada na bicie tarcz przednich, które maja niewielkie odchylenie od cyrkla.. Na ale jak mierzy ktoś bicie na piaście to ja mu gratuluję :/ Poza tym na poprzednich tarczach też biło.. Zdejmę je, raz jeszcze oczyszczę od wewnątrz i zmierzę na tokarce.. Wykluczam tarcze tak czy inaczej.. Auto jedzie jak po blacie, zawias bez zarzutu.. Ale bije ;)

Ale wczoraj po wizycie u kolegi 750iL który kupił osławionego HL'a poprawilem sobie humor innymi zakupami :D kompletne i całe wloty od V-ki, włącznik od elektrycznego fotela, moduł CCM i zbiorniczek od spryskiwaczy.
    Również zebrałem się by podłaczyć wyświetlacz i sterowanie MID do radia BMW Professional RDS. Oto co udało mi się uzyskać:

Wszystko po to by zmontować takie coś ;)

Tylko że w mojej wersji będzie tylko sterowanie radia, fotela pasażera z przodu, podgrzewania kanapy tylnej i włącznik rolety elektrycznej ;)

Uprawnienia umieszczania postów