A wpadłeś na pomysł, że mimo, że obsługuje 2 wałki to nadal tylko zawory dolotowe??
A wpadłeś na pomysł, że mimo, że obsługuje 2 wałki to nadal tylko zawory dolotowe??
Zdzira 850 przyjrzyj się dokładnie rysunkom ...
Pozdrowienia Dla Wyznawców Wiary W Niutonometra Wielkiego Czyli Wszystkich Traktorów (Diesli)
Dieslu, jeśli Cie wyprzedzam, to nie dlatego że chce się ścigać, ale dlatego że śmierdzi !
A Ty zajrzyj tutaj :)
http://www.e38.org/m62tu.pdf
Zaznaczone jest, że to tylko do zaworów dolotowych intake valve
Witam - nazywam się Adam i jestem od niedawna na tym forum. Nie pisałem jeszcze kim jestem i czym jeżdżę, bo kogo to interesuje... Jednak mam teraz trochę czasu i opowiem wam swoją historię z BMW serii 7 (może kogoś ona zainteresuje). Swoją Siódemkę kupiłem w Czerwcu tego roku-wcześniej miałem parę egzemplarzy E30. Zacząłem szukać auta na allegro, bo przyszedł czas na zmianę. Przymierzałem się do M3 e36, do Alpiny w E34. M3 była kozak, ale martwiłem się o utrzymanie tego auta. No i któregoś dnia zobaczyłem na allegro moje przyszłe 740i. Ładne fele 18 cali (Mpower), kolor (orient blau metalic), siwa skóra, radyjko Alpine, ksenony, 4 rury, lpg Prins. Pojechałem ją obejrzeć... Jak tylko zobaczyłem Bawarkę to napaliłem się na nią jak szczerbaty na suchary-patrzę na przebieg i stan samochodu-1994 rok produkcji, przebieg 347 tys. km no i pomyślałem sobie-może faktycznie tyle ma-skóra może być, wnętrze ogólnie nawet nawet, na zewnątrz też-autko ma swoje lata, ale i tak wygląda całkiem nieżle. Wkońcu to nie diesel, który miałby drugie tyle. Na początku wymieniłem w niej wahacz ( te nasze piękne drogi) -siedział orginalny od nowości-jak cała reszta-a zawieszenie jeszcze OK., a Bejca od 3 lat w kraju. Któregoś dnia pojechałem na warsztat do chłopaków, którzy zajmują się Beemkami-podpieli mi ją pod kompa-no i co się okazało!!! Wyświetlał się komunikat od skrzyni: Getrieben not programm. Gdyby nie on nie dowiedziałbym się ile ona naprawdę ma przejechane-pierwszy komunikat wyskoczył przy przebiegu 498 tys km. został skasowany i potem znowu się pokazał za jakieś 100 km-po czym auto prawdopodbnie trafiło do Polski. Znowu pojechało na kompa żeby skasować błąd i wyskoczył on ponownie już przy 166 tys km. ( po raz 3-ci ) obliczyłem, że obecnie moje auto ma przejechane ok. 680 tys. czyli 2x tyle-w czym ok. 200 tys. ma przejechane na gazie-co prawda Prins. Silnik nie miał remontu i jest zdrowiutki, skrzynia też działa super (a cały czas od przeszło 200tyś km ma jakiś błąd-mimo to nie szarpie, zmienia biegi bardzo płynnie i cicho) -porównując z przyspieszeniem katalogowym czyli 7,4 sek do 100-moja Beemka ma tyle samo na benzynie i ok. 8 sek na gazie. Sprawdzane stoperem-może sposób śmieszny, ale w wielu autach tak robiłem i zawsze się sprawdzał. Na trasie mało kto ma szanse-nie wiele nią jeżdzę, ale jeszcze nikt mnie nie wyprzedził-chyba, że jechałem bardzo oszczędnie:))) Nie jedno auto przy tym przebiegu trafiłoby na szrot, a moja beemka dalej jezdzi i to dobrze-pewnie wszystko do czasu. Jak narazie nie ma ubytku oleju ani żadnego innego płynu. Więc, jeśli któraś Beemka miała remont silnika lub strasznie się sypie to musi mieć coś ok. miliona przebiegu albo i więcej. Zobaczcie auta z roku 2004-2006, mają ok. 150 tys lub lepiej i nie jeden już miał cofany licznik. Śmieszy mnie fakt, że ludzie tak zwracają uwagę na przebieg a nie stan faktyczny auta. Pozdrawiam wszystkich prawdziwych fanów BMW.![]()
adamusXXX Kolego ale się rozpisałeś. Napisz drugie tyle we właściwym dziale na początek. Chodzi o dział "Przedstaw się ..."
Wszystkich to interesuje bo takie mamy tu zasady jak zapewne przeczytałeś w Regulaminie :)Zamieszczone przez adamusXXX
[URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]
Kolega sie rozpisał ostro :-)
X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12
Co do remontów v8 to ja w swoim aucie też miałem przyjemność, co prawda nie samego silnika ale wtrysków. Ze dwa miesiące temu zaobserwowałem, że jak silnik był ciepły to auto długo musiałem kręcić żeby zapaliło (ok.5-8 sekund). Jak było zimne paliło od kopa. Szybka decyzja- test przelewowy wtrysków i diagnoza gotowa: lały cztery wtryski, po dwa na każdym rzędzie cylindrów. Po zdemontowaniu wtrysków i zbadaniu w serwisie Boscha w Sochaczewie okazało się,że w dwóch trzeba było wymienić komory, plus regeneracja końcówek we wszystkich. Cała przyjemność to 3 koła pln. Dostałem gwarancję na rok ale powiedziano mi, że nie ma tu reguły - motor może chodzić jeszcze spoko z 0,5 mln km albo kolejne wtryski do roboty po 50 tys. Zacząłem nawet powątpiewać czy mam oryginalny przebiego 250 tyś. km. A może mam ze 700...?Z racji tego, że auto było serwisowane w Szwajcarii, podobno w Polsce nie można tego sprawdzić (nasze serwisy nie mają podobno dostępu do szwajcarskiej bazy danych). Przy okazji zapytam, może ktoś z szanownych Panów z forum miałby taką możliwość...? Dodam jeszcze, że jeden nowy wtrysk to 1,5 koła w serwisie. To tyle.
Aha, gość, który demontował wtryski stwierdził, że wcześniej nic tam nie było grzebane, więc można zakładać, że wtryski chodziły od nowości. Obecnie mam 253 tyś. przebiegu z czego w Polsce zrobine nieco ponad 30 tys. Wcześniej auto jeździło cały czas w Szwajcarii. Wniosek: albo wtryski padły po naszej ropie albo jak ktoś pisał wcześniej- po około 200-250 tyś. przebiegu coś w naszych motorach trzeba naprawić
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Cyt.: "Więc, jeśli któraś Beemka miała remont silnika lub strasznie się sypie to musi mieć coś ok. miliona przebiegu albo i więcej. Zobaczcie auta z roku 2004-2006, mają ok. 150 tys lub lepiej i nie jeden już miał cofany licznik..."
Kazdy silnik mozna załatwic bardzo szybko. Wystarczy na przyklad uszkodzenie glupiego czujnika spalania stukowego, chwila ostrej jazdy pod obciazeniem i tloki lub zawory załatwione. Wystarczu chociazby niesprawnosc grzalki termostatu, i uszczelka pod glowica załatwiona bo silnik nie jest przygotowany do mocnego obciazania... itd itd.
Przerabiałem juz kilka razy temat remontu M62 przy realnych przebiegach rzedu 200-300tys km.
Dokładnie tak jak pisze kolega, wystaczy chwila i można dojechać motor ostro. Ciekawą rzeczą jaką usłyszałem od mojego mechanika od bmw jest to że silniki bmw o których mowa bardzo długo mogą jeździć dojechane nie wykazując praktycznie żadnych większych objawów.Zamieszczone przez Tomar
X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12
Kiedyś - wiele lat temu znajomy mi powiedział - " Chłopie tu jest bmw, niektórzy jeżdzą a nawet nie wiedzą, ze juz oleju w silniku nie ma i te auta nadal żyją " :)