widzisz,tylko właśnie,czy na końcu świata byłaby to właśnie "ta jedyna" ?? Ja niestety pękłem i nie zaryzykowałem...Zamieszczone przez mavic
ale dziś pewnie bym to zrobił,człowiek się uczy na błędach..
pozdrawiam
widzisz,tylko właśnie,czy na końcu świata byłaby to właśnie "ta jedyna" ?? Ja niestety pękłem i nie zaryzykowałem...Zamieszczone przez mavic
ale dziś pewnie bym to zrobił,człowiek się uczy na błędach..
pozdrawiam
witam,mam 740d pół roku i narazie jestem zadowolony,ja wybrałem jednostkę diesla dlatego że jednak jest ta ekonomia odczuwalna kupuje od znajomego liter diesla za 2,50zl to o czym mowa!pozatym żeby założyć porządną instalacje do benzyny to są koszt i to pewnie spore?! żeby sie to zwróciło to trzeba dużo śmigać takim autem a ja jeżdżę mało ponieważ na codzień latam 40to tonówka po eu.to dlamnie osobiście niema sensu kupować pb.natomiast jeśli chodzi o osiągi to diesel minimalnie zostaje w cieniu 4.0 ale panowie wg.mnie ZIBEN TO NIE WYŚCIGÓWKA!jak masz ochotę na speed to kup m3 lub m5 ja stanowczo polecam diesla.moja 7er spala w mieście przy normalnym użytkowaniu 15/16l trasa 10l kolega miał 740 pb i mówił mi że po mieście liczy ją 20l ale wybór należy do ciebie co ci bardziej pasuje.......pozdrawiam i życzę udanego zakupu coby to nie było.
REMMY
Jak Ci pali 15-16 to kupuj ON z ciężarówek dalej. Nie zdziw się później ile kosztują wtryski do niego a z roz... jej nie sprzedasz nikomu![]()
Może jak nie ten post to przekona Cię postój na awaryjnych przy -30*C :/
---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---
*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!
Diesel przy LPG traci na ekonomi...
Średnio 4-8 tyś zależy od jakości instalacji, zbiornika itd. Ale nie dajmy się zwariować, przecież można kupić już z instalacją gazową i to porządnej marki.Zamieszczone przez remibmw
Jeśli komuś zależy na ekonomii to nie kupuje E38 to raz.. Diesel nigdy nie przebije pięknego brzmienia V8, czy V12. Osiągi 740d nie są imponujące przy 4.4V8 ani 5.4 V12. Co do spalania... przy spokojnej jeździe w Toruniu, mój w mieści się w 16L gazu, w Warszawie 20 :D W trasie przy tempomacie dobiłem do 11L, ale zwykle jest to 14,15 (rzadko jeżdżę spokojnie).
Osobiście polecam 4.4, albo 5.4. Z tym że z tym drugim może być ciężko nabyć w przyzwoitym stanie no i nie bardzo wyobrażam sobie założenie gazu. Oczywiście można by przerabiać dwie instalacje od V6, ale idąc tym tokiem myślenia to można i założyć pojedynczy wtrysk :P
ginspirations, widzę, że bronisz stanowiska miłosników LPG lekko brnąc w ślepy zaułek.... ;)
LPG jest niewątpliwie alternatywą ale:
- co jakiś czas trzeba instalację przejrzeć, wymienić dodatkowe filtry bądź inne elementy (a nikt tego w prezencie do instalacji nie dokłada),
- koszta obsługi układu benzynowego nie odpadają, bo układ jako taki nadal jest, pracuje i musi być sprawny,
- koszta montażu, nawet w przytoczonym przez Ciebie zakresie cenowym bagatelne nie są. No chyba że dla kogoś minimum 4000 to mało.
- dźwięk jednostki benzynowej względem diesla - sprawa subiektywna, nie podlegająca ocenie. Dla mnie muzyczną ucztą jest v12 albo R6.... Paliwo bez znaczenia.
- gaz zawsze niesie ograniczenie w postaci zbiornika, którego umiejscowienie zawsze powoduje jakieś utrudnienia. Jeśli komuś nie przeszkadza, spoko. Ja np. obecnie muszę mieć bagażnik.
Trzeba uwzględnić wiele czynników. Dobór silnika trzeba rozważyć pod wieloma względami. Wtedy okaże się, że każdy silnik z gamy dostępnych w e38 ma swoje zalety i wady (nawet ignorowany TDS ;) ).
Mój osobisty wybór auta z TDS-em był przemyślany. Teraz trochę zmienił się układ i myślę nad "rodzeństwem dla TaDeuSza... Takiej strasznie paliwożernej ale pięknie grającej.... ;)
Ja zastanawiając się czy diesel czy benzyna zdecydowałem się na benzynę. Biorąc pod uwagę spalanie to diesel z LPG jest porównywalny. Palą podobnie (z lekkim wskazaniem na diesla) a niższa cena LPG wchodzi na koszty serwisowania instalacji którą trzeba jednak pilnować. Najważniejszym argumentem było to, że 730d będzie za słaba a przy 740d bałem się silnika. Diesel V8 - komplikacja konstrukcji, pierwszy silnik V8 diesla zrobiony przez BMW czyli uczymy się na błędach, dwie turbo sprężarki. Poza tym sądzę, że dużo łatwiej i taniej będzie naprawić cokolwiek w benzynie niż w dieslu. Ostatecznie kupiłem 735i tylko dla tego, że nie mogłem znaleźć odpowiedniej 740i.
A ze zła rodzi się dobro.
kwioatek i mądrze zrobiłes 735i jeździ jak 740d pali podobnie a serwis połowę tańszy :)
wolałbym już 740i 4,4 z LPG jak 740d bo 4,4 szybsze tak samo tanie w spalaniu przy LPG albo i lepiej i serwis tańszy przy kosztach LPG co najwyżej ten sam ale watpie czy nawet ten sam :)
Z kosztami się zgodzę, ale pisząc że 740d jeździ podobnie jak 735i to juz zakrawa na kpinę. No chyba ze masz na mysli to, że oba jeżdżą do przodu ;)Zamieszczone przez Zdzira 850I
Diesel jest wyraźnie szybszy i elastyczniejszy.
Zdrowy diesel
Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci
Albo mojZamieszczone przez sylwek7
![]()
Zamieszczone przez sylwek7
Właśnie zdrowy :-) A tak w ogóle przestańmy się spierać bo wszystkimi 7er fajnie się jeździ. To dostojne auta więc szybko jeździć im nie wypada :-)
X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12