-
Początkujący Użytkownik
[ zawieszenie] poduszka mostu/dyfra
Muszę wymienić gumę, na której wisi dyfer. Niestety nie znalazłem zamiennika do e23, a oryginał ma nieco absurdalna cenę. I tu pytanie - stosował ktoś jakiś zamiennik? Podobno od e32 lub od e28 da się zastąpić, ale ciekaw jestem, czy ktoś to w e23 wypraktykował lub ewentualnie zna jakiś lepszy zamiennik?
Drugie pytanie przy okazji - dekiel dyfra ma ułamany zaczep, za który jest przykręcany do tej poduchu, więc też wymaga wymiany. Wiecie gdzie z największą nadzieją można w Warszawie uderzyć żeby takowy znaleźć?
-
Ja właśnie będę wymieniał tą poduchę u siebie, także w ciągu kilku dni będę wiedział w jakiej cenie mój mechanior to załatwi, czy poradziłeś już sobie? Chyba od e28 pasuje. Jakieś 4 lata temu zmieniałem w e28 to załatwił mi za 220zł, a teraz tak jak pisałem za kilak dni będę wiedział, oczywiście mówię o poduszce nowej.
-
Początkujący Użytkownik
Dzięki - juz zrobione. Poduszka (oczywiście nowa :) ) kosztowała mnie 120 zeta (MEYLE). Jeśli się nie mylę to od e32 - tylko trzeba było z jednej strony lekko wyciąć obudowę, bo tutaj guma głębiej siedzi i dyfer mógłby o obudowę stukać. I śruba dłuższa potrzebna. No i nie ma tego ustrojstwa na wierzchu, nie wiem do czego to, ni to osłona (ale przed czym ? ), ni inny diabeł - ale że na nitach była, "odwierciłem " z oryginału i założyłem tutaj - chociaż nie wiem czy to potrzebne. W tym momencie śruba potrzebna 65 mm (oryginał 45, ale w tej nowej gumie gwint nie zaczyna się od początku) - ja dostałem 70, więc jeszcze podłożyłem podkładki. Nie tak łatwo dostać śrubę z gwintem 1,5 jak się okazuje :)
-
Początkujący Użytkownik
ile taka operacja zajmuje czasu ? , bo przymierzam sie tez do tego w e32
-
Początkujący Użytkownik
Sama wymiana poduchy? Moment :) Trzeba się dostać pod autko, podłożyć jakiś podnośnik pod dyfer żeby łagodnie opuścić i podnieść (dobrze coś podłożyć między podnośnik i dyfer, żeby nie pękł, np. jakąś deseczkę), odkręcić dyfer, opuścić, odkręcić poduchę (4 śruby), potem wykonać te czynności w odwrotnej kolejności z nową poduchą.
No moment to może przesada, ale myślę że jeśli na kanale to max. kwadrans (a myślę że raczej sporo mniej). Jak bez kanału - nieco dłużej, bo trza podnieść autko, żeby wejść pod spód, mniej wygodnie itd. Ale też bardzo krótko.
Ja miałem więcej roboty, to i czasu więcej potrzebowałem, ale sama poducha to trywializa)
-
Zaawansowany Użytkownik
podpinam sie pod temat czy takie gluche stuki podczas puszczania sprzegla moze powodowac ta puducha wszystko inne sprawdzilem oprucz jej http://allegro.pl/poduszka-mostu-bmw...074904830.html
-
Vip
Vip
Te poduszki są niezniszczalne, ja u siebie wymieniałem profilaktycznie, jak wymieniałem dyfer, to była tylko zardzewiała nic poza tym. Te stuki to luz w układzie przeniesienia napędu, albo na krzyżaku, albo na dyfrze.
-
Zaawansowany Użytkownik
tylko ze to pukanie dobiega z okoloic tylnego mostu a wszystko jest po sprawdzane oprucz tego
-
Vip
Vip
A sprawdzałeś luz na flanszy dyfra od strony wału. Na kanale, na luzie ruszasz za przegub homokinetyczny, jak będzie stukać to masz winowajcę. Tak pewnie będzie, ten luz się pojawia w każdej bmce z większym przebiegiem. Tej poduszki uszkodzonej nie widziałem nigdy, ale na odległość się nie upieram oczywiście.
-
Początkujący Użytkownik
Uważam, że przyczyną stukania przy ruszaniu są luzy przegubów półosi. Mam ten sam problem ostatnio odkręciłem półoś luz był odczuwalny. Dyferencjał bez żadnego najmniejszego luzu.
Uprawnienia umieszczania postów