E34 to bardzo solidna konstrukcja, mógł się o tym przekonać mój młodszy kolega który uderzając bokiem wyrwał solidne duże drzewo z korzeniami ( gdzieś zamieszczałem ten temat, film jest na youtube ) chłopak stracił lewą nogę, w sumie przez pecha bo nogę złożono ale wdała się gangrena i tyle, musieli obciąć przed kolanem, drugą nogę uratowali, poza tym parę złamań i sporo otarć i przecięć, teraz już biega w protezie i chodzi na dyskoteki.
X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12
Panowie takie "chalo" jest tu niepotrzebne.
Ten artykuł "śmierdzi mi" artykułem jakiegoś skandynawa, sprzed roku co czytałęm - chyba że to to samo???
To było zrobione na podstawie statystyk policyjnych z wypadków - i tu wiadomo że pewne BMW na codzień jeżdżą "z prędkością średnią normalną" , przy której w tych innych autkach się budzik zamyka, ...zamyka tylko przy jeździe z górki z wiatrem.
Sam kiedyś - kilka lat temu - zaliczałem lekkiego dzwona w e32 (Roberto był świadkiem), nawet nie odczułem wstrząsu uderzenia, tylko usłyszałem huk - w innym aucie w tej samej sytuacji i przy tamtej prędkości pewnie był z trudem wysiadł.
Tyle ode mnie.
ja myślę że tak jak ze wszystkim - prawda leży gdzieś pośrodku....
nie ma co się oszukiwać że E32 jest równie bezpieczne jak np nowe auto klasy kompakt typu np BMW 1... niestety ale E32 nie ma takiej konstrukcji przedziału pasażerskiego, wystarczy porównać sobie np masywność przednich słupków kabiny pasażerskiej...
z drugiej jednak strony wysoka masa i innowacyjne jak na tamte lata rozwiązania daje większe szanse na przeżycie niż w np Golfie 2/3 i chyba nie ma co do tego wątpliwości...
jednak waląc na czołówkę 100km/h można liczyć tylko i wyłącznie na potężne szczęście.... a np taka F01 już pewnie trochę temu szczęściu pomaga ;-))
choć tu dość szybko walnęło i całkiem nieźle to wygląda: http://www.youtube.com/watch?v=PsPGfysb7FY
Ostatnio edytowane przez koNik_N ; 03-04-2011 o 17:27
'59 GAZ 21 | '66 W108 5.6 | '69 W108 280SEL | '72 BA3 2101 1200s | '74 BMW E3 2500 | '76 BA3 2103 1.8iSk | '76 BMW E12 535i | '79 GAZ 24 | '89 Volvo 740 2.3 GLE | '89 BMW E32 750i | '96 Volvo 960 3.0