Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 37

W±tek: [mechanika] na D samochód siê toczy i nie reaguje na wci¶niê

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    E38 750i 1995
    Sk±d
    Piaseczno

[mechanika] na D samochód siê toczy i nie reaguje na wci¶niê

Witam
    Mam problem ze swoj± 750-tk±. Dzisiaj jak wyje¿dza³em z domu by³o jeszcze wszystko normalnie ale po dojechaniu do pierwszego skrzy¿owania zaczê³o siê. Samochód nie reagowa³ na wci¶niêcie gazu czy to na D czy na R czy na N. Wszystkie biegi wchodz± tylko ¿e nie mogê przy¶pieszaæ. Proszê o pomoc i z góry dziêki za podpowiedzi.

.............................

24.09.2009 11:26

pomó¿cie bo sam ju¿ nie wiem co mam zrobiæ z tym fantem, a zale¿y mi na czasie. Mo¿e kto¶ ju¿ mia³ podobny przypadek, chocia¿ jeszcze nie znalaz³em na forum takowych. Jestem w trakcie przegl±dania postów o podobnej tematyce.

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    Jak dasz na D to odpalisz auto? ¯aden komunikat Ci nie wyskakuje, ¿e skrzynia przesz³a w tryb awaryjny itd.? Je¿eli nic nie s³ychaæ i nie widaæ (komputer) i auto mo¿esz odpaliæ mimo, ¿e masz na D to najprawdopodobniej posz³a linka (czy co tam jest) od d¼wigni i mimo, ¿e j± przestawiasz to i tak czy owak masz albo N albo P.

Na desce powinno siê wy¶wietlaæ co jest aktualnie wrzucone. Je¿eli wszystko chodzi i prze³±czasz biegi, auto nie odpala na D lub R to masz po skrzyni, tak to mo¿na na szybko okre¶liæ.
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    E38 750i 1995
    Sk±d
    Piaseczno
    odpaliæ samochód mogê tylko na p lub n wszystkie biegi dzia³aj± normalnie tylko efekt jest taki ¿e nie mogê dodawaæ gazu, bo nawet jak wcisnê peda³ to i tak nie reaguje.
    Czy to mo¿e byæ uszkodzony EML?? bo znalaz³em jaki¶ post w którym ktos opisywa³ co¶ podobnego. Przepustnice sprawdzi³em s± ok. Na razie mam brak pomys³ów. Czy podpiêcie pok kompa co¶ wyka¿e?? jedyne co mi siê pali na komputerze to motornotprogram ale to by³o ju¿ wcze¶niej

=// Bardzo Modny Wózek \\=

A jak stoisz na P i wci¶niesz gaz to obroty silnika rosn±? Je¶li nie to podnie¶ maskê i bezpo¶rednio przy silniku dodaj gazu. Je¶li tak zadzia³a to bêdzie chyba znaczy³o ¿e generalnie mówi±c peda³ gazu nawali³.
    [URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    E38 750i 1995
    Sk±d
    Piaseczno
    no w³a¶nie i tu jest problem bo na ¿adnym biegu gazu dodaæ nie mogê a przy silniku nie bardzo wiem jak bo tam chyba linki nie ma

Musi byæ gdzie dodaæ gazu przy silniku ale niestety nie wiem gdzie to jest w v12 :/ Poczekaj a kto¶ na pewno podpowie :)
    [URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    E38 750i 1995
    Sk±d
    Piaseczno
    wiem tylko ¿e s± dwie przepustnice a przynajmniej tak mi siê wydaje i ¿e podobno w v12 to EML odpowiada za sterowanie przepustnicami.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    nie poci±gniesz linki bo nie ma, jest eml, i musisz zobaczyæ czy on reaguje. jak nie to obstawiam jakie¶ bezpieczniki, czy co¶ innego z elektryk±.

mo¿esz w ogóle w jakikolwiek sposób wkrêciæ na obroty furê?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    E38 750i 1995
    Sk±d
    Piaseczno
    nie moge nic z obrotami zrobiæ a nie mam pojêcia gdzie ten EML siê znajduje mo¿e mi kto¶ napisaæ gdzie tego mam szukaæ i jak sprawdziæ czy reaguje ?? Bo z tego co wyczyta³em to zamiana z innego auta nie ma sensu bo trzeba go adoptowaæ.

----

konsultowa³em siê z mocarzem od BMW i telefonicznie zdiagnozowa³ to jako uszkodzony potencjometr od peda³u gazu czy jako¶ tak. Zaczynam walkê i sprawdzam czy to na pewno to

----

Niestety potencjometr te¿ odpada sprawdza³em w innym aucie i dzia³a. Ma kto¶ mo¿e jeszcze jakie¶ pomys³y. Mo¿e kto¶ chocia¿ wie gdzie s± przeka¼niki od tego EML-a albo bezpieczniki??

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    Te¿ s³ysza³em o czym¶ takim ale wydaje mi siê, ¿e uszkodzony potencjometr pozwala jako tako na wkrêcenie choæby minimalnych obrotów. Tak bynajmniej mieli ludzie z którymi rozmawia³em. Cieszyæ siê, ¿e skrzynia jest ca³a :) potencjometr a najlepiej ca³y peda³ mo¿na kupiæ u¿ywany za rozs±dne pieni±dze.

PS. Edytuj posty bo Ci je pokasuj±.
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •