Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 16

W±tek: POMOCY !? duze spalanie, uszkodzony przep³ywomierz

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2009
    BMW
    Brak
    Sk±d
    Ostrowiec ¦W/ Warszawa

POMOCY !? duze spalanie, uszkodzony przep³ywomierz

Witam,
    zostawi³em samochód u mechanika poniewa¿ posz³a mi uszczelka pod g³owic± robiê równie¿ remont zawieszenia ogólnie w tym miesi±cu moja kobieta bêdzie mnie troszkê kosztowaæ, ale uwarzam ¿e warto. Tak jak ju¿ powiedzia³em w temacie "przedstaw siê" jest to mój pierwszy samochód, a co siê z tym wi±¿e praktycznie nie mam pojecia o samochodach. Mam uszkodzony przep³ywomierz i co siê z tym wi±rze du¿e spalanie. Zastanawiam siê nad jego wymian±. Wiem, wiem ten temat by³ ju¿ poruszany, ale jestem takim laikiem, ¿e nie potrawiê zrozumieæ niczego konstruktywnego. Oprócz tego mechanik pokaza³ mi, ¿e jeden z kabli od silnika który powinien i¶æ do filtra i idzie do niego ma za¶lepkê to tak jakbym wsadzi³ korek czytaj tak jakby go nie by³o. No i chcia³bym siê dowiedzieæ ile kosztujê za³o¿enie normalnej puchy zamiast sto¿ka i do czego s³u¿y ten kabel, który na koñcu ma za¶lepkê ?? Mój mechanik nie specjalizuje siê w bmw tymbardziej serii 7, poniewa¿ mieszkam w ma³ym mie¶cie i na codzieñ ma doczynie z innymi autami... Ale obieca³, ¿e siê dowie. Czy zrobienie przewp³ywomierza za który powiedzia³ mi 450 obni¿y koszty spalania skoro teraz samochód pali mi po mie¶cie oko³o 18 l gazu, na trasie 12-16 w zale¿no¶ci od stylu jazdy dodam, ¿e po mie¶cie jak siê staram potrawi zje¶æ 20-25 l gazu a praktycznie samochód nie ma mocy takiej jak na benzynie do po³owy peda³u gazu. Przy silniku 2.8 gaz niestety zwyk³y. Dodam, ¿e pokaza³ mi ¶wiece i by³y spalone (proszê nie komentujcie tego to mój pierwszy samochód który mam od paru miesiêcy) wszystko oczywi¶cie zosatanie wymienione, ale wydaje mi siê, ¿e ¶wiece nie by³y bezpo¶rednim powedem takiego spalania bardziej bym obstawia³ na przep³ywomierz i ten ¿a³osny sto¿ek. Wypoci³em siê teraz przeczytam z pokorom wszystkie posty.... Pozdrawiam wielk± wspólnote tego wspania³ego forum. :medit:

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar grze¶73
    Do³±czy³
    Apr 2009
    BMW
    e38 728
    Sk±d
    Warszawa/Ursynów
    Hej.
    1. Sk±d wiesz ¿e pad³ przep³ywomierz?
    2. Ten wê¿yk jak zerknê u siebie to dam znaæ ( w pasku taki przewód podci¶nieniowy sterowa³ klapk± w obudowie filtra powietrza - sterowa³ czy powietrze by³o bezpo¶rednio z zewn±trz czy ciep³e spod kolektora wydechowego - pewnie tu jest podobnie) i to mo¿e mieæ wp³yw na wiêksze spalanie szczególnie przy krótkich dystansach.
    3. Czy ten sto¿ek jest zabudowany? Czy silnik "³apie" ciep³e powietrze spod maski?
    Zacznij raczej od zmiany na oryginalny filtr powietrza. I cudów nie oczekuj od zwyk³ej instalki - ci±gle co¶ do poprawki, regulacji itp. Ja mam teraz sekwencjê i po prostu je¿d¿ê. A ten sto¿ek dodatkowo pogarsza sprawê.
    Powodzonka.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2009
    BMW
    Brak
    Sk±d
    Ostrowiec ¦W/ Warszawa
    Co do przep³ywomierza tak stwierdzi³ mechanik. Filtr nie jest zabudowany wiêc tak jak napisa³e¶ najprawdopodobniej ³apie ciep³e powietrze od silnika. Mechanik powiedzia³ mi, ¿e jak kupie orginalny filtr warto by³o by te¿ wymieniæ ten przep³ywomierz.

Znajomy natomiast, który mia³ juz dwie e38, powiedzia³ ¿e przy je¼dzie na gazie przep³ywomierz jest nie u¿ywany i ¿e nie ma sensu zak³adaæ nowego przep³womierza, bo jest to wyrzucanie pieniêdzy w b³oto, bo gdy gaz strzeli bêdzie po przep³ywomierzu, a strzeli kiedy¶ napewno.

Wiêc moje pytanie jest takie, je¿eli wymienie ten filtr na normalny oryginalny i nie wymienie przep³ywomierza bêdzie dobrze ? Pytam, bo tak jak wcze¶niej powiedzia³em jest to mój pierwszy samochód nikt w rodzinie nie mia³ samochodu wiêc nikt w stanie nie jest mi podpowiedzieæ, a sam znam siê mniej wiêcej jak na jêzyku elfickim.

Do³±czy³
    Apr 2009
    BMW
    e38 728
    Sk±d
    Warszawa/Ursynów
    1. Co do wymiany przep³ywki to racja - mam znajomego który tak je¼dzi toyt± camry - strzeli³o a przep³ywka droga.
    2. Ja na twoim miejscu zmieni³bym filtr powietrza na oryginalny - wyregulowa³ instalacjê i poobserwowa³ skutki tych dzia³añ.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2009
    BMW
    Brak
    Sk±d
    Ostrowiec ¦W/ Warszawa
    Dobrze, pos³ucham starszych i m±drzejszych.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    BMW E38 740 1994r
    Sk±d
    okolice Kalisza
    Przede wszystkim za³ó¿ seryjn± puchê , a je¿eli bêdziesz chcia³ sportowy filtr to my¶lê ,¿e najlepszym rozwi±zaniem jest sportowy wk³ad do seryjnej puchy-co prawda jest dro¿szy,z t± ma³± ro¿nic± ,¿e tego filtra siê nie zmienia a myje specjalnym p³ynem i starcza on na bardzo d³ugo ;)
    Co do przep³ywki ....hmmmmmmm....nie mam gazu i nie zamierzam mieæ -tym bardziej nie umiem Ci kolego wyja¶niæ konkretnie co i jak-mimo tego uwa¿am ,¿e powinna siê znajdowaæ na swoim miejscu :/
    Pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2009
    BMW
    Brak
    Sk±d
    Ostrowiec ¦W/ Warszawa
    Hmmm te¿ mi jest bardzo mi³o je¼dziæ na benzynie z tym, ¿e mnie na ni± jak narazie niestaæ. Nie mam sponsoringu ze strony rodziców. Na samochód musia³em zarobiæ sam na paliwo( je¿eli gaz mo¿na nazwaæ paliwem) te¿ dorabiam samemu. Je¿eli w przysz³o¶ci bêdê pracowa³ i utrzymywa³ siê i bêdzie mnie staæ na 7er to kupiê sobiê i bêdê je¼dzi³ na benzynie. Wola³em sobie kupiæ 7 w gazie ni¿ seriê 3 w benzynie i zamiast mieæ bmw mia³bym bolid m³odzie¿y wiejskiej, ale wy powini¶cie mnie rozumieæ jak najlepiej. Abstrac***±c od tematu, bo zaraz dostaniemy wiadomo¶æ od administratora, ¿e spamujemy forum. Czekam jeszcze na jakie¶ opinie.

P.S nie chce mieæ filtra sportowego, najzwyczajniej w ¶wiecie kupi³em samochód ju¿ z tym "koromys³em" i do tej pory mi nie przeszkadza³o, ale jednak to wymienie i my¶lê, ¿e dzwiêk wydobywaj±ce siê z pod maski bêdzie milszy dla ucha.

Pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    E38 740 Manual
    Sk±d
    Warszawa
    jak masz gaz na ¶rubê to masz 2 s³uszne rozwi±zania problemu :

Jedyne s³uszne :

1.Wywaliæ Gaz
    2.Wymieniæ Przep³ywkê
    3.Wsadziæ Seryjny Dolot (pucha itp)
    4.Wymieniæ kolektor ss±cy je¶li ma gwizdki od gazu
    5.Doprowadziæ by je¼dzi³ na benzynie tak jak powinien
    6.Za³o¿yæ Gaz Sekwencyjny (nie najtañszy) np Stag 300-6 + Magic Jet + Skorpion GT

Sztuka dla sztuki :

1.Wsadziæ Seryjny Dolot (pucha itp)
    2.Nie Wymieniaæ przep³awki bo i tak jak strzeli do j± rozwali a do pracy na lpg nie jest potrzebna
    3.Pojechaæ do gazownika na regulacje
    4.Je¼dziæ i za zaoszczêdzone pieni±dze zrobiæ porz±dek (wszystko na raz) jak pisa³em wcze¶niejsze 6 punktów

Pozdrowienia Dla Wyznawców Wiary W Niutonometra Wielkiego Czyli Wszystkich Traktorów (Diesli)

Dieslu, je¶li Cie wyprzedzam, to nie dlatego ¿e chce siê ¶cigaæ, ale dlatego ¿e ¶mierdzi !

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2009
    BMW
    Brak
    Sk±d
    Ostrowiec ¦W/ Warszawa
    Teraz wydam ponad tysi±c u mechanika, bêdê mia³ wymieniony kolekor ssacy i wydechowy. A je¿eli bêdê mia³ zastrzyk gotówki sprzedam samochód i kupiê nowy od jakiego¶ zaufanego u¿ytkownika naszego forum je¿eli bêdzie chcia³ sprzedaæ, bo kto jak nie wy bêdzie mia³ najlepszy. My¶la³em ju¿ wcze¶niej o sprzeda¿y i zakupie nowym, ale nie ma kto ze mn± je¼dziæ po samochód, wybieraæ, doradzaæ dlatego narazie dam sobie spokój.

Mam jeszcze jedno pytanie czy spalone ¶wiece mog³y powodowaæ wiêksze spalanie ?? lub utrate mocy ??

Do³±czy³
    Apr 2009
    BMW
    e38 728
    Sk±d
    Warszawa/Ursynów
    Na pewno "spalone" - jak rozumiem maj±ce ubytki - ¶wiece wp³ywa³y na pracê silnika. Przy gazie ¶wiece i cewki musz± byæ w pe³ni sprawne. Ja podejrzewam, ¿e tak w ogóle to przyczyn± takiego zjawiska by³ zbyt ubogi sk³ad mieszanki i mo¿e prócz ¶wiec s± równie¿ ubytki w grzybkach zaworów czy gniazdach zaworowych co skutkuje nisk± kompresj±. Mo¿e to sprawdziæ mechanik poprzez pomiar ci¶nienia w cylindrach (z prób± olejow±). To mog± byæ skutki oszczêdzania na gazie (za uboga mieszanka) lub gaz by³ pod³ej jako¶ci. Ale to tylko moja teoria.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •