Że zaprawkowym trudno pomalowac całe autko to wiem ale co masz na myśli że nie wszystkimi da sie malować każdy kolor - jakie rodzaje farb masz na myśli?Zamieszczone przez bitek-bitek
Oczywiście talent i umiejętności - sprawna ręka są bardzo ważne, i tak jak mówisz najlepiej nauczyć się przy malowaniu swoich rzeczy, ważna jest bardzo cierpliwość i dokładność podczas malowani, a także przygotowanie powierzchni pod lakier - na źle przygotowanej powierzchni choćby nie wiem jakim sprzętem i z jaką dokładnością nie uzyskasz super efektu końcowego. Pistolet ma bardzo duże znaczenie, szczególnie gdy chcesz pomalować auto w granicach oryginalnego lakieru - tzn pomalować tak aby powłoka była zbliżona grubością do oryginału - pistoletem "zaprawkowym" tego nie da się zrobić. Nie wszystkimi pistoletami da malować się każdy kolor ( rodzaj farby ).Zamieszczone przez Aldik
hehe nie no oczywiście sprayem wykluczone :) Tak sobie zażartowałem, ale przyznasz racje ze dobry lakiernik pomaluje dowolnym pistoletem i też mu wyjdzie. Mam znajomego co maluje auta w ciasnym garażu i ma pistolety po ok 100zł (jak nie tańsze - zaprawkowe) i świetnie maluje. Zaczęło sie od tego ze musiał zrobić swoje auto i tak sie nauczył a wykształcenie ma jakies techniczne (nic nawet z motoryzacją) zajęło mu to sporo czasu ale robi ślicznie, teraz jak tylko bym coś miał to wale do niego, znajomi juz robili i bardzo zadowoleni. Robi czasem bardzo drogie auta lub nowe i nie da sie poznać - jeszcze widziałem jak ostatnio pytał kogoś tam chce taka cytrynke (baranek!?) czy lusterko :) Kasuje miedzy 300-500 za element, w zaleznosci co jest do zrobienia i jaka powierzchnia ...Zamieszczone przez bitek-bitek
No może Tico to możesz tak malować z opalarką i lampą 500W, ale BMW to życzę powodzenia. Sprayem? Też życzę powodzenia - jak kupisz 40 puszek to pomalujesz - pamiętaj spray szybko traci ciśnienie i lakier nie układa się tak jak podczas malowania pistoletem, chociaż nie powiem sam malowałem sprayem zaprawki i jakieś małe duperele, ale całe auto wykluczone.Zamieszczone przez Aldik
Dobry lakiernik i spray'em pomaluje to razZamieszczone przez bitek-bitek
Zamieszczone przez Aldik
Ja sobie wlaśnie kupiłem tico na handel i pół litra farby i będe się uczył malować - jak ktoś jest chętny poświęcić swoje bmw w ramach dokształcenia mojej osoby to maluje po kosztach :) Na całe auto hmm 2-3 litrów farby po ok 18zł/100ml potrzeba, więc koszt iewielki :D Niestety doliczyć trzeba papier ścierny, paste polerską, prąd, wode, no i bez szpachli raczej sie nigdy nie obejdzie, no chyba ze ktoś ma auto bez żadnego wgniotka :) :) :)
Kolego użycie szpachli w przypadku wgniotek nie jest konieczne.
PS. Jaki masz pistolet ( y ), oraz czy posiadasz promiennik jeśli chcesz malować całe auto? Bez tego raczej bym się nie zabierał za malowanie BMW. :D
mam opalarke i lampe 500W więc po co mi promiennik to dwa
:D :D :D :D :D to trzy

Odpowiedz z cytatem