Uspokójcie się panowie !!! Nie prowokujcie się na wzajem !!! Trzymajcie się tematu !!! OT w Waszym wydaniu nie będzie tolerowane !!!
Uspokójcie się panowie !!! Nie prowokujcie się na wzajem !!! Trzymajcie się tematu !!! OT w Waszym wydaniu nie będzie tolerowane !!!
Gra muzyka
Czyli jakim momentem powinny byc dokrecane swiece w m60b30 bo namieszaliscie.. 30/25NM? Nie chce przesadzic z dokrecaniem i miec taka sytuacje..
Nikt nic nie namieszał.Zamieszczone przez mrekor
30 Nm to moment jakim należy dokręcać świece w M60B30. Rzeczywiście może wydawać się mało, ale tak ma być![]()
Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci
Fanka BMW - dziękuję za wsparcie, wyrozumiałość, pomoc i lojalne podejście do problemu ;)
Cieszę się że są mądrzy użytkownicy na tym forum, którzy wnoszą coś swoją osobą i w dodatku upominają innych aby nie prawili mało konstruktywnych uwag. Dzięki takim osobom można porozmawiać na konkretny temat bez zbędnych OT. Już wiem że nie powinno się dokręcać zbyt mocno świec, że nie wolno ich tym bardziej wkręcać na rozgrzanym silniku i że najlepiej jest dokręcać dynamometrem w granicach 25 Nm. Jak dla mnie to bardzo cenne wskazówki dlatego serdecznie wszystkim dziękuję. Uważam że istotą tego forum jest wymiana informacji i pomaganie innym a nie krytykowanie kogoś i wywyższanie się ponad innych...
Panowie, odświeżam temat.... Byłem u mechanika i powiedział mi że nie da rady zrobić redukcji bez zdjęcia głowicy. Jest za słaby dostęp do tego i jedyne co pozostaje to Helicoil. Poszukuję pilnie człowieka z woj. mazowieckiego który zna się na rzeczy. Holowanie auta nie ma sensu więc jestem w stanie zapłacić za koszta transportu + wykonana usługę. Uważam że i tak wyjdzie taniej niż miałbym ściągać głowicę bo same uszczelki żeby ja potem założyć to koszt około 500 zł :-/ Nie wspomnę ile jest przy tym pracy. Chyba że macie jeszcze jakieś pomysły jak można naprawić zerwany gwint w głowicy.....
mechanior chce zrzucić głowicę, żeby założyć tulejkę - rozwierca się otwór , gwintuje i wkręca tulejkę z gwintem na zewnątrz i wewnątrz - to stara metoda i mało skuteczna - takie tulejki bardzo często cię wykręcają przy zmianie świecy ( nawet pomimo zaprasowania od wnętrza głowicy ) .
Dlatego helicoil to jedyne wyjście - tylko musi zrobić to ktoś kto ma doświadczenie ( szczegolnie zwróć uwagę na odessanie opiłków z komory spalania ! ).
A który to cylinder tak z ciekawości ?
Xsilver, dokladnie jest tak jak mówisz. Helicoil to jedyne wyjscie tylko weź tu znajdź kogoś kto naprawdę potrafi to zrobić :/ Cylinder jak podniesiesz maskę to po lewej stronie drugi od Ciebie. Ehhh jutro czekają mnie intensywne poszukiwania
jak drugi po lewej to nie ma raczej problemów - dojście jest dobre - w razie co porozbierać co się da i można robić ...
Panowie odświeżam temat:
Zrobiłem to bez zdejmowania głowicy tak jak mówiliśmy. Kupiłem zestaw Helicoil, nową świecę, cewkę i oddałem w ręce mechanika. po odebraniu auta trochę się zmartwiłem bo okazało się że coś zostało w komorze spalania i jest to prawdopodobnie kawałek świecy (tej białej porcelany). nie wiem jak to się stało bo chłopaki odsysali tę komorę odkurzaczem chyba ze 2 godziny, do tego przejechali magnesem w środku i specjalną taśmą klejącą żeby wyzbierać resztki opiłków. I teraz moje pytanie:
Jakie są hipotezy odnośnie tego co może się stać ? Interesuje mnie zarówno najczarniejszy jak i najbardziej lajtowy scenariusz. I co teraz byście mi doradzili zrobić z tym fantem bo jestem w kropce :(
dodam że gdy przygazuję auto to słychać jak coś w tej komorze stuka.
Najgorsza wersja to taka, że ten kawałek wpada Ci pod zawór i nie pozwala mu na całkowite schowanie się, wtedy przychodzi pan tłok i wali po nim , robiąc sieczkę z głowicy :)
Ja takie cos przeżyłem w Traficu. Tylko mi wpadł kawałek części z dolotu. Cała głowica do wymiany była. Dziwie się , że Cie mechanicy wypuścili z czyms takim w silniku.
Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98