Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: [mechanika] SKRZYNIA BIEGÓW

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Początkujący Użytkownik
    BMW
    chwilowo brak wczesniej 2xe36, 2xe34, 3xe32
    Witam. Miałem doładnie ten sam problem i te same objawy co w aucie kolegi m.r.77.bmw
    i po dłuzszym męczeniu sie z autkiem zostało sprzedane. Usterka pojawila się w bardzo dziwny sposób gdyz wygladalo to tak: przyjechalem sobie na parkink pod supermarket zgasilem auto i po chwili uruchomilem ponownie i usterka sie pojawila odrazu po tej czynnosci, zabrałem wiec sie za kombinacje majace na celu usunięcie usterki. Pierwszym krokiem (najtańszym i najprostrzym) było zakupienie drugiej skrzyni tak tez zrobilem leczy przy zakupie popełnilem wielki bład gdyz zakup odbyl się poza allegro, przyszla skrzynia na 8 pin (moja byla na 7) po zamontowaniu skrzyni nic się nie zmienilo, wiec zakupilem sterownik na 8 pin i zmienilem wiazke, skrzynia nie dzialala wiec pojechalem do Pana Zdziska z blaszanego garazu ktory stwierdzil ze obie skrzynie maja uszkodzone kosze. To mnie nauczylo ze najlepszym sposobem na ta usterke jest: znalesc auto z przeznaczeniem na czesci jezdzace (np anglik) i zabrac z niego skrzynie + sterownik, a wczesniej jeszcze się przejechac no i oczywiscie gwarancja rozruchowa. Pozdrawiam

Zaawansowany Użytkownik Awatar m.r.77.bmw
    BMW
    E34 520
    Na szczęście nie mam problemu z oddaniem skrzyni,i nadal szukam innej.A co do pinów to wtyczke mam na 8 pinów a skrzynia była na 7 ,czy to jakaś różnica? Stara skrzynia też jest na 7 pinów.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e32 735iL
    Wtyczka jest taka sama dla 7 jak i 8 pinów , różni się tym że ma jeden przewód w wiązce więcej lub mniej.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    735iA
    Ja miałem skrzynie na 7 pinów (przestała jeżdzić do przodu rozszczelnione sprzęgiełko do jazdy w przód ) zakupiłem używke tez na 7 pinów bez sterownika i zmienie biegi ok
    Zapraszam
    www.bmwfan.pl

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E32 750 iA '91 M70B50
    typ 7 czy 8 pinów nie ma znaczenia przy samej zmianie biegów - tu decyduje ustawienie linki. Jeśli jest prawidłowe i np. parkingowy nie zahacza o wsteczny ;) to wówczas i biegi w przód będą prawidłowo przerzucane.

Kiedy ma znaczenie 7 czy 8?
    4HP-22 oraz 4HP-24 posiadają tryb S/E/M - jeśli sterownik jest nieprawidłowy (np. w pojeździe jest obsługujący 7pin a w skrzyni jest 8pin) tryby te nie będą zmieniane, tym samym skrzynia pracować będzie w jednym trybie pomimo komunikatu na wyświetlaczu że tryb się zmienił.

Same biegi jednak będą zmieniały się do przodu i do tytułu bez problemu... tyle że np. w trybie sport (zdaje się domyślnym dla braku sterownika i trybu awaryjnego)

Uszkodzony sterownik może powodować pojawianie się komunikatu GETRIBEPROGRAM równie często jak i często jest on sygnałem uszkodzenia samej skrzyni. Jeśli objawia się przy nowej/prawidłowej skrzyni podczas gwałtownego przyspieszenia (np. kick przy 60) to wówczas mamy przegrzewający się układ... przepracowany.

Niestety to tylko sterownik i również może z wiekiem ulegać uszkodzeniom.

W przypadku jeśli auto toczy się powoli po prostej i ma problem z podjazdem nawet pod niewielkie wzniesienie to niestety skrzynia uległa przegotowaniu i starły się tarczki do jazdy w przód np. wyłącznie pierwszego biegu ... ale wówczas i tak nie mamy szans na wejście na biegi wyższe... więc remont (nie inaczej).

Jeśli w tej sytuacji będziemy gazować/piłować auto to pojawi się na 90% wspomniany komunikat GETRIBEPROGRAM i będzie to oznaczało w tym wypadku uszkodzenie skrzyni.

Pojawi się on również przy identycznej sytuacji (auto toczy się wolno) jeśli przyczyną stanu rzeczy jest niski poziom oleju - zniknie po dolaniu oleju.

Testować podejrzaną skrzynię można najtańszym DEXTRON II marki ORLEN za 15 PLN ;)

Kolor oleju w skrzyni ma ogromne znaczenie i rozwiązać może wiele wątpliwości. Ale to już pewnie temat znany osobom zgłaszającym swoje problemy powyżej.

A co jeśli zmieniliśmy skrzynię i dalej słabo jedzie do przodu i ma problem z pokonaniem wzniesień?
    Znaczy to że mamy kolejną uwaloną skrzynię - każdą z nich wypadałoby przed wymianą jednak choćby lekko podremontować - wiek robi przecież swoje!

Tryb awaryjny
    Tryb awaryjny wygląda tak że na wyświetlaczu znika nam informacja o biegach, pozostaje kontrolka trybu. Poprzedzone jest to pojawieniem się komunikatu GETRIBEPROGRAM i wówczas auto toczy się na 3 biegu bez ograniczenia na mocy - można piłować na 7k obrotów - biegi się nie zmieniają.

Jeśli tryb awaryjny zniknie po odłączeniu akumulatora na krótką chwilę (umówmy się że 3s) to oznacza to uszkodzenie właśnie sterownika - zwykle tego w pojeździe (tego na górze ;) ).
    usługi i bezpieczeństwo IT
    BMW E32 750iA '91 (magia V12 ) | Ex: BMW E32 735i '87
    Honda VT 1100 chopper
    Schematy E32 (czytelna lista plików)

BMW
    E34 520
    Dzięki amato :D Myślę że wiele rzeczy wyjaśniłeś i pomogłeś w tej dziedzinie.pozdr....

Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32
    Nie chciałem brać udziału w tej dyskusji bo wypowiedzi które tu padały są mocno ogólne i w większości mają charakter gawędziarski.

Skierowano do mnie pytanie na PW (którego w myśl Regulaminu nie mogę tu zacytować) jednak brzmiało ono mniej wiecej tak:

- Tarczki mniejsze są spalone a większe OK - czy to było przyczyną braku biegów do przodu i czy po wymianie działanie skrzyni się poprawi?

Odpowiedź według mojej wiedzy - na tyle precyzyjnie i zwięźle na ile się da:

- Spalone tarczki o których mowa nie są PRZYCZYNĄ problemu, przyczyną są stalowe uszczelki które w momencie awarii przepuszczają olej pod ogromnym ciśnieniem na skutek czego dochodzi własnie do zniszczenia tarczek sprzęgłowych na pierwszym (i dalszych) biegach. Rozkład ciśnień w całej skrzyni po tej awarii jest zupełnie inny niż ten który zapewnia jej prawidłowe działanie, rozwiązaniem jest tylko i wyłacznie remont.

Pod pojęciem remont rozumiem scricte REMONT skrzyni zgodnie z książkową procedurą co jest gwarancją prawidłowego działania całości po złożeniu. Opisywane w tym wątku "próby PODREPEROWANIA" skrzyni traktuję jako nie poważne i mające tyle samo sensu co wymiana jednej pół panweki w zatartym silniku, który wymaga kapitalnego remontu.

Co do pytania o kolejność składania tarczek - nie mam na to recepty i wątpie żeby miał ją w głowie ktokolwiek poza osobą która pracuje na etacie w serwsie automatów i składa skrzynie ZF z zamkniętymi oczami.
    W kwestiach tego typu pomocny jest jednynie manual z dokladnym opisem procedur - i właśnie tymże kierowałbym się w takim przyapdku nie mając doświadczenia ze skrzynią.
    Czarne e32 w benzynie!

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    Ty zamierzasz sam tą skrzynie składać ? To ci już powiem że jak nie masz o tym pojęcia to się za to nie bierz !

Myślisz, że zmienisz 5 tarczek po np 20zł/szt , sklecisz wszystko do kupy i skrzynia wystartuje w przyszłość ?

Jak rozbierzesz taką skrzynię , to musisz zmienić komplet uszczelek , zalać nowym olejem , zmienić filtr - to już są koszty ...

Musi to rozebrać ktoś kto ma o tym pojęcie i doświadczenie - widzi co jest do zrobienia a co jest dobre - ty rozbierzesz to zobaczysz tylko spalone tarczki .

BMW
    E34 520
    Cytat Zamieszczone przez xsilver
    Ty zamierzasz sam tą skrzynie składać ? To ci już powiem że jak nie masz o tym pojęcia to się za to nie bierz !

Myślisz, że zmienisz 5 tarczek po np 20zł/szt , sklecisz wszystko do kupy i skrzynia wystartuje w przyszłość ?

Jak rozbierzesz taką skrzynię , to musisz zmienić komplet uszczelek , zalać nowym olejem , zmienić filtr - to już są koszty ...

Musi to rozebrać ktoś kto ma o tym pojęcie i doświadczenie - widzi co jest do zrobienia a co jest dobre - ty rozbierzesz to zobaczysz tylko spalone tarczki .

Moim zdaniem to panowie przesadzacie.Na inntch forach jakoś sobie pomagają od a do z i nie ma problemu. Ostatnio nawet jeden gość zrobił sobie sam remont skrzyni przy pomocy kolegi ze swojego forum i sie cieszy bo zaoszczedził na robociżnie :D Dzięki za pomoc

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E24 - 635 CSi, E32 - 750iL, E34 - 530i
    Blog
    12
    Na skutek przecieku ciśnienia liniowego do bębna forwardu, następuje jego rozerwanie, a wtedy nie ma już żadnego ciśnienia. Nie zapięte sprzęgło się pali. Więc spalone tarczki to zaiste skutek.

Co do remontu skrzyni przy pomocy forum - szczerze wątpie. Mona udzielić kilka wskazówek, ale osoba robiąca skrzynię musi mieć względne pojęcie i ogarniać wykonywanie precyzyjnych czynności mechanicznych. Jak ktokolwiek opisze jak zdejmować zabezpieczenia, albo rozbierać i myć sterowanie tak, żeby np. wszystkie kulki wróciły na swoje miejsce... O remontach skrzyń pisze się dość obszerne dokumentacje, dlatego kiepsko widzę ten 'zdalny' remont, Proste, że remont ASB boli, ale jeżeli chcesz mieć spokój, to powieżenie tego SOLIDNEMU mechanikowi jest jedynie słuszn koncepcją

Uprawnienia umieszczania postów