Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 81

Wątek: [mechanika] Problem z automatycznym otwieraniem tylnej klapy

Vip Vip Awatar Jakub
    BMW
    BRAK
    Dziś rano dopadł mnie problem klapy. Podniosła się super ale po próbie opuszczenia już tylko chrobotała, bzyczała itp a klapa w miejscu. Pomyślałem mało płynu w zbiorniczku, rozebrałem boczek-widzę pompa jest a w zbiorniczku płyn-prawie pełen. No nic tel do Sebka gdzie się dolewa tego płynu żeby było max- dostałem info że najlepiej odkręcić zbiorniczek i dolać.Tak zrobiłem ( miałem tylko ATF weszło naprawdę mało więc nie ma obaw że coś się spartoli) Moje zadowolenie minęło bo klapa jak nie chodziła tak nie chodzi. Jako laik w temacie pomp postanowiłem ją rozkręcić trochę ;). Odkręciłem owalny mały silniczek co sterczy do góry- przeczyściłem i nic to samo. Odkręciłem ten DUŻY co jest z tyłu ... Zaciekawił mnie bolec który wchodzi do PLASTIKOWEGO krążka który napędza pompę ...Bolec z jednej strony jest sklepany aby się w tym plastikowym krążku blokował. U mnie z jakiegos powodu Ta blokada w plastiku już była wyrobiona i raz chwytało raz nie i były cyrki. Nabiłem tak metalowy bolczyk aby nie było możliwości poślizgu . Złożyłem do kupy i klapa śmiga aż miło. zarówno w górę i w dól idzie bardzo szybko i równo. Chodzi cicho. Ogólnie nie ma żadnej filozofii , pompa po kilku otwarciach się idealnie odpowietrzyła. Cała operacja z szukaniem przyczyny trwała 1 godz. Następna taka naprawa już by mi się w 30 min zamknęła ;)

B.-ądź M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedyś kupię ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Zaawansowany Użytkownik Awatar S1 POLAK
    BMW
    Było e36 320is,e46 320i ,jest e38 735i automat ;)
    735i z Hildesheim-Niemcy,Ja z Cięciny-Powiat Żywiecki
    Blog
    7
    Ja również mam czasami problem z podnoszeniem i mozolnym zamykaniem wiec bede dzialal;)) dziekuje za rady;)

Vip Vip Awatar Jakub
    BMW
    BRAK
    Kolego nie wiem czy w e38 jest taka sama pompa...??

B.-ądź M.-arce W.-ierny
    Opel Signum

użytkownik Awatar ADASIO
    BMW
    BMW 750 LIX G12 FROZEN GREY MAT
    czyli reasumując kłopotem był ten bolec a nie brak płynu???
    https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!

Vip Vip Awatar Jakub
    BMW
    BRAK
    Cytat Zamieszczone przez ADASIO Zobacz posta
    czyli reasumując kłopotem był ten bolec a nie brak płynu???
    Dokładnie tak, obracał się w tym plastiku który już się wyrobił. Ogólnie w tym wspomnianym wcześniej pierścieniu było jakby miejsce na metalowy bolczyk ale u mnie nic takiego nie znalazłem. Jeśli od samego początku było by tak jak jest to zrobione teraz to nie miał by prawa się nigdy wyrobić. Możliwe że to jedna z zagrywek serwisów aby mieć klientów ;)
    Ostatnio edytowane przez Jakub ; 05-07-2013 o 20:09

B.-ądź M.-arce W.-ierny
    Opel Signum

Początkujący Użytkownik
    BMW
    745i
    Panowie pozwolicie że odkopię lekko temat. U mnie klapa idzie sama do góry ale słychać że pompa jęczy i pod koniec jęczy mocniej . Dodatkowo natknąłem się w necie na instrukcje video ale w Polifcie i tam rezerwuar płynu jest na pompie a w mojej przedlift jest pod pompą . Może odwrócenie by pomogło ?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65
    Kolego w 90% przypadków wysiadaja mechaniczne siłowniki wspomagające pompę z słownikiem hydraulicznym. Jeżeli na czas nie wymienisz siłowników to zajezdnia pompę lub układ nie wytrzyma u zacznie puszczać siłownik hydrauliczny!

Początkujący Użytkownik
    BMW
    745i
    Szukam właśnie tych siłowników ale dostać takie z polifta to dość duży problem. Nie pozostaje nic innego jak pomagać ręcznie dopóki nie znajdę siłowników

Zaawansowany Użytkownik Awatar twin7
    BMW
    E65 735i + E65 730d

Dolej oleju, jeśli ktoś potrzebuje olej do pompy i nie chce za to płacić 300zł w servisie to zamiennikiem nieosiągalnego nigdzie indziej oryginalnego czerwonego oleju

MOBIL AERO HF
    NATO H-515
    MIL-H-5606 (ostatnia rewizja)
    DEF Stan.91-48/1
    OM 15

jest również czerwony o praktycznie tych samych parametrach olej

AEROSHELL FLUID 41
    NATO-Code: H-515
    MIL-PRF-5606H
    DEF-STAN 91-48 Issue 2 Superclean
    DCSEA 415/A; AMG-10

Sprzedają go na ebay-u de / us w buteleczkach po 150ml za +/- 8 euro specjalnie do klapy E38,E39,E60,E61,E65,E66 , ja kupiłem ostatnio na OLX za 15zł 150ml
    E65 / E66 (Seria 7) wyposażony w system HKL (SA 316)

Rozwiązywanie problemów i awarii systemu HKL.

A) Pokrywa bagażnika nie otwiera sie do końca Pompa hydrauliczna głośno i nierówno pracuje, w układzie jest mało płynu.

PRZYCZYNA:

Materiał stosowany w przewodach hydraulicznych pozwoala na odparowywanie płynu hydraulicznyego gdy poszczegolne elementy ukladu nagrzewaja sie do bardzo wysokich temperatur, na przykład kiedy pojazd jest zaparkowany na słońcu. Utrata płynu odbywa się stopniowo, a system nadal działa właściwie, dopóki poziom plynu nie osiagnie minimum niezbednego do pracy. Podczas maxymalnego otwarcia klapy uklad nie jest w stanie sie napełnic i utrzymac klapy w gornej pozycji . Również normalne kurczenie płynu hydraulicznego z powodu niskich temperaturach otoczenia może spowodować awarię systemu w chłodniejsze dni, jesli poziom płynu w zbiorniku jest juz minimalny przez niska temp spadnie poniżej poziomu krytycznego.

NAPRAWA:

Usuń tapicerke z prawej strony bagażnika i sprawdzić poziom płynu w zbiorniku HKL w celu ustalenia, czy poziom jest ok .Sprawdz kolor nadruku na przewodach hydraulicznych. Jeśli nadruk jest biały, siłownik hydrauliczny / przewody powinny być zastąpione przez ulepszone części. Jeśli nadruk jest żółty, ulepszone części zostały już zainstalowane, a system powinien być sprawdzany pod kątem wycieków lub innych problemów.

51 24 7 134 592 siłownik z przewodami
    51 24 7 133 667 HKL płyn hydrauliczny

B) Klapa bagaznika otwiera się do konca, następnie powoli spada z powrotem mniej wiecej do połowy lub całkowicie sie zamyka
    Sytuacja ta dotyczy pojazdow produkowanych tylko do czerwca 2003. Dla pojazdów wyprodukowanych od marca 2004 roku, pokrywa bagażnika może nieznacznie opaść, gdy jest otwarta po raz pierwszy po programowaniu, resetowaniu, wymianie modułu sterującego, itd To jest normalna sytuacja. Po tym wstępnym ustawieniu, pokrywa bagażnika bedzie juz sie całkowicie normalnie otwierac.

PRZYCZYNA:

Słabe silowniki (sprezyny gazowe) pokrywy bagażnika.

NAPRAWA:

51 24 7 042 104 nowego typu amortyzator gazowy pokrywy bagażnika, lewy
    51 24 7 058 646 nowego typu amortyzator gazowy pokrywy bagażnika, prawy

C) pokrywa bagażnika nie otwiera się lub nie zamyka w pełni
    Taka sytuacja może się zdarzyć sporadycznie w zależności od temperatury zewnętrznej. Halas moze byc również słyszalny od pompy hydraulicznej.

PRZYCZYNA:

Połączenie między siłownikiem i przewodami nie jest szczelne.
    Dla pojazdów wyprodukowanych od marca 2003 roku do grudnia 2003 roku, sila wykorzystywana do otwarcia lub zamkniecia moze byc zbyt niska lub moduł sterujący może mieć błąd kodowania.

NAPRAWA:

Sprawdź przewody hydrauliczne i poziom płynu hydraulicznego. Sprawdź również indeks kodowania modułu sterowania HKL i wymień lub przekoduj jesli to konieczne. Tylko moduł HKL ze wskaźnikiem kodowania 03 mogą być kodowane. Moduły ze wskaźnikiem kodowania 02 nie mogą być kodowane i mussza być wymienione. Nie nalezy wymieniac sprezyn (silownikow gazowych) bo to nie jest z nimi zwiazaane. Moduł HKL znajduje sie na prawej bagaznika oznaczony naklejka HKL. Możesz sprawdzic indeks kodowania znajduje sie on na jednostce sterującej HKL.

D) Pokrywa bagażnika porusza się tylko w jednym kierunku.
    Po naciśnięciu przycisku zamykania w pokrywie bagażnika, klapa próbuje dalej się podnosić (otwierać) mimo ze bagażnik jest już otwarty. W większości przypadków nie będzie błędu w module HKL.

PRZYCZYNA:

Moduł jest uszkodzony.

NAPRAWA:

Moduł sterujący HKL 61 35 6 980 008 HKL

E) Pokrywa bagażnika zamyka sie na spadku powyżej 10 stopni.
    Dotyczy pojazdów wyprodukowanych do października 2004.

PRZYCZYNA:

Siłowniki gazowe pokrywy bagażnika nie są przeznaczone do parkowania na duzych przechyłach.

NAPRAWA:

Wymień prawy amortyzator gazowy boczny z ******.
    51 24 7 158 951 ****** amortyzator gazowy, prawa strona

Spreżyny jak używane to tylko od polifta (srebrne)

Masz je np tutaj
    http://allegro.pl/bmw-e65-lift-e66-z...933032303.html
    Ostatnio edytowane przez twin7 ; 23-02-2016 o 22:56

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65 730d
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	uploadfromtaptalk1456562361238.jpg
Wyświetleń:	18
Rozmiar:	86.3 KB
ID:	8438
    Czyli taki olej może być?