Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Metoda "ZAMKA BLYSKAWICZNEGO" - jak Ty sie zachowu

użytkownik
    BMW
    e38 czerwone
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    Może faktycznie inicjatywą obywatelską warto byłoby przemycić takie uregulowanie, jak mają w DE do naszego kodeksu.....
    Tak jestem zdecydowanie za ... Najlepszym rozwiązaniem była by armata na dachu w miejscy szybra ( z radocha czołgu) i takich cwaniaków przez jedno pociągnięcie wichajstra by się z drogi wymiatało - szybko by się ludzie nauczyli jeździć .

Vip Vip Awatar Wiktor
    BMW
    EVO VIII
    Tylko kto w tej sytuacji jest "cwaniakiem"? :|
    Pozdrawiam
    Wiktor
    Używajcie polskich znaków - jest różnica czy robisz komuś łaskę czy laske.

wystarczy jednoznaczna regulacja... Na razie jest anarchia.

Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    wystarczy jednoznaczna regulacja...
    plus egzekwowanie nowego przepisu :shock:
    Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    BMW
    E23/E38/E65
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez Wiktor
    Tylko kto w tej sytuacji jest "cwaniakiem"? :|

Buraki ktore blokuja lewy pas i nie dopuszczaja dojazdu do konca przeszkody.
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
    Proszę o kontakt ze mną .!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740iL Indywidual
    Ja spotykam się z tym fenomenem na codzień jeżdżąc Wrocławskim mostem milenijnym w godzinach szczytu ... Krew mnie zalewa jak widzę osobnika, który 400 m przed zwężeniem próbuje wcisnąć się na prawy pas skutecznie hamując pozostałych uczestników ruchu. Jednak najgorsi są TIRowcy, którzy nie żadko specjalnie jadą 2 km/h lewym pasem widząc, iż przed sobą mają 1 km pustego pasa przez zwężeniem :/ Notorycznie dzieje się to również na A4 w okolicach Wrocławia w miejscach budów ... Tak niewiele brakuje aby całkowicie wyprowadzić spokojnego, bezstresowego człowieka z tak cenionej równowagi.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW 7系列
    Mówiąc o "cwaniactwie" odróżnijmy dwie rzeczy:

1. jedną rzeczą jest jazda do końca pasem który się kończy. Nikomu krzywdy to nie robi - co najwyżej to MY ryzykujemy długie oczekiwanie jeżeli nikt nas nie wpuści.
    Co więcej, gdyby wszyscy tak robili - ruch rozkładałby się równomiernie i mielibyśmy właśnie "suwak".

2. natomiast zupełnie inną rzeczą jest jazda pasem np. tylko do skrętu w lewo albo w przeciwnym kierunku - i wciskanie się tuż przed skrzyżowaniem na pas jadący prosto, blokujący tym samym skręcających i powodując zagrożenie na skrzyżowaniu. To jest dla mnie cwaniactwo którego nie toleruję i zawsze staram się tępić takich typków.

Sebek, odpowiadając na Twoje pytanie - nigdy w życiu nie widziałem takiego znaku w Polsce :) . Nie widziałem też, żeby gdziekolwiek kierowcy "spontanicznie" wprowadzili to w życie.
    Ja sam - podobnie jak Wiktor - jeżdżę zwykle do końca kończącym się pasem, po czym czekam aż ktoś mnie wpuści. Prawie zawsze jest to szybsze niż stanie w kolejce. Oczywiście nigdy nie wciskam się z "nie swojego" pasa.
    '00 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    BMW
    E23/E38/E65
    Blog
    1
    http://forum.tvp.pl/index.php?topic=21802.0

Tutaj toczy sie dyskusja na ten temat.

Dowiedzialem sie tam ze w polsce oficjalnie takiego znaku nie ma - a co za tym idzie przepisu tez brak ;(
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
    Proszę o kontakt ze mną .!

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Mnie od paru lat nurtuje zachowanie polskich kierowców - po za totalnym brakiem znajomosci przepisu zamka błyskawicznego oraz traktowanie tych co si ena nim znają i jadą do końca wolnym pasem jak cfaniaków - wnerwia mnie jeszcze jazda 2-3 pasmową drogą ciągle lewym lub środkowym pasem, bo o braku kierunkowskazów juz nie wspomnę. Myśle że wreszcie po za pie....niem o prędkosci powinno sie robić większy nacisk na własnie tego typu przepisy... Rozumiem ze Ci co stoją w korku tym "długim pasem" czują sie jak frajerzy, ale w końcu nimi są, albo przynajmniej głupkami (ja o nich tak myśłe) skoro nie znają tej jakże super metody. Widziałem na zachodzie nie raz jak to sie znakomicie sprawdza...

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Cytat Zamieszczone przez SEBEK
    http://forum.tvp.pl/index.php?topic=21802.0

Tutaj toczy sie dyskusja na ten temat.

Dowiedzialem sie tam ze w polsce oficjalnie takiego znaku nie ma - a co za tym idzie przepisu tez brak ;(
    Nakaz jazdy nawet z maksymalnie dopuszczalną prędkoscią jak najbliżej prawej krawędzi drogi (prawym pasem) istnieje a i tak wszyscy go mają głęboko w dupie, więdzą o tym znakomicie osoby mieszkające np na Śląsku - odcinek Katowice-Gliwice czy też Katowice-Sosnowiec itd itp...

Uprawnienia umieszczania postów