Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 81

Wątek: Jakie są najlepsze klocki hamulcowe i tarcze do e65 / e66 ?

Początkujący Użytkownik
    BMW
    brak
    Nie zgodzę się ;) Znacznie drożej od podanych wyżej a jakościowo na pewno nie lepiej ;)

Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka
    U mnie Zimmermann w końcu się dotarł i hamuje tak, jak fabryczne wcześniej. No, ale trwało to swoje - prawie 1500km zrobiłem, zanim tarcze sensownie się dotarły. Liczę, że teraz będzie tylko lepiej ;).

Tarcze: Zimmermann Sport wiercone
    Klocki: Deckermann (ogólnie niska półka, ale nie mam powodów do narzekania)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    brak
    To klocki się dotarły do tarcz a nie odwrotnie ;P

Poza tym obserwuj czy coś złego się nie dzieje z tarczami, czy nie zapychają się otwory bo klocki zamontowałeś nie nadające się do tych tarcz co często kończ się biciem tarcz lub wystąpieniem mikropęknięć w okolicach otworów.

Doświadczony Użytkownik Awatar charzun
    BMW
    E38
    Blog
    1
    Ja polecam Zimmermann sport z klockami ferodo.. dzisiaj 2 razy ostro hamowalem z ok 220km/h do zera i nic im sie nie stalo :)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    745IL US MODEL
    Tak wiec klocki Zimmermann zamówione będą we wtorek :)

BMW
    Cytat Zamieszczone przez Lewian Zobacz posta
    To klocki się dotarły do tarcz a nie odwrotnie ;P

Poza tym obserwuj czy coś złego się nie dzieje z tarczami, czy nie zapychają się otwory bo klocki zamontowałeś nie nadające się do tych tarcz co często kończ się biciem tarcz lub wystąpieniem mikropęknięć w okolicach otworów.
    To do tarcz wierconych są jakieś specjalne klocki? Mimo niskiej ceny klocki nie pylą tak bardzo, a poprzycierały się od szorstkich tarcz dosyć solidnie. Dziurki póki co wszystkie są przelotowe. Nie wiem jak bardzo by musiał klocek pylić, żeby zatkać tak duży otworek, ale może jak będą już przy końcu... Będę obserwował.

Klocki pewnie też się dotarły, choć nie były nowe (miały kilka tysięcy). Niemniej jednak widzę po tarczy, że w końcu się wyszlifowały w pełnym zakresie (wcześniej była szorstka).
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 08-05-2016 o 19:51

Początkujący Użytkownik
    BMW
    brak
    Nie tyle co specjalne co najzwyczajniej w świecie nie każde się nadają.

Mam rozumieć, że zastosowałeś używane klocki do nowych tarcz ? Jeżeli tak i jeździsz już trochę i jest wszystko ok to chłopie żałuj, że totka nie puściłeś jak była kumulacja :D

BMW
    Cytat Zamieszczone przez Lewian Zobacz posta
    Nie tyle co specjalne co najzwyczajniej w świecie nie każde się nadają.

Mam rozumieć, że zastosowałeś używane klocki do nowych tarcz ? Jeżeli tak i jeździsz już trochę i jest wszystko ok to chłopie żałuj, że totka nie puściłeś jak była kumulacja :D
    Brakuje mi tutaj jednak konkretnego argumentu. "Nie każde się nadają" nie przekonuje mnie.

Chyba powinienem być już miliarderem ;).
    Nigdy nie zakładałem nowych klocków do nowych tarcz i nigdy problemu z tym nie miałem. Nie widzę więc sensu praktycznego powielania niesprawdzonych teorii, tym bardziej, że moje klocki przy wymianie miały bardzo dużo mięsa. Dla mnie ta teoria z nowymi klockami do nowych tarcz jest tak samo ssana z palca jak obowiązek wymiany wahaczy parami (sens tylko ekonomiczny), czy opon na wszystkich kołach. Już kiedyś pisaliśmy w tym temacie. Każdy ma tutaj swoje doswiadczenia. Ja przerobiłem kilka kompletów hamulców w różnych samochodach wg swojej metodyki wymiany nowa tarcza + używany klocek i jak do tej pory nie zauważyłem, żeby kiedykolwiek były w związku z tym jakieś problemy.

Może i kiedyś się natnę - ale wtedy czegoś nowego się nauczę w doświadczalny sposób.

Sprężyn docisku klocka też nigdy nie wymieniałem, choć wg serwisu i to powinno być nowe.

Tak samo przy ściąganiu wydechu nie użyłem nowej opaski zaciskowej v-clamp, która tak samo obowiazkowo powinna iść z nową uszczelką. O uszczelce przy kolektorze wydechowym nie wspomnę. Jakoś nigdy nie zauważyłem, żeby coś było nie tak. Pewne teorie dlatego nie są dla mnie realne i dbają o pewne jakościowe aspekty rodem z polskich dróg - jeden słupek robót drogowych na autostradzie i zaraz musi przy tym stać ograniczenie do 40km/h.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 10-05-2016 o 09:37

Vip Vip Awatar damned1
    BMW
    520i, 118i
    Cytat Zamieszczone przez HTN Zobacz posta

[...] Tak samo przy ściąganiu wydechu nie użyłem nowej opaski zaciskowej v-clamp, która tak samo obowiazkowo powinna iść z nową uszczelką.
    Eureka! Muszę to sprawdzić. Wydech miałem już dwa razy na glebie i powiem szczerze, że po pierwszym razie już słyszałem różnicę. Auto zrobiło się głośniejsze zwłaszcza na wolnych obrotach. Podejrzewam właśnie jakąś pierdołę. Możesz mi na PW podesłać która to część w E65, żeby nie robić tu OT?

Początkujący Użytkownik
    BMW
    brak
    Brakuje mi tutaj jednak konkretnego argumentu. "Nie każde się nadają" nie przekonuje mnie.
    Czy dostatecznym argumentem jest doświadczenie na różnych płaszczyznach przez 21 lat na kilku tysiącach aut ? :)

Nigdy nie zakładałem nowych klocków do nowych tarcz i nigdy problemu z tym nie miałem. Nie widzę więc sensu praktycznego powielania niesprawdzonych teorii, tym bardziej, że moje klocki przy wymianie miały bardzo dużo mięsa. Dla mnie ta teoria z nowymi klockami do nowych tarcz jest tak samo ssana z palca jak obowiązek wymiany wahaczy parami (sens tylko ekonomiczny), czy opon na wszystkich kołach. Już kiedyś pisaliśmy w tym temacie. Każdy ma tutaj swoje doswiadczenia. Ja przerobiłem kilka kompletów hamulców w różnych samochodach wg swojej metodyki wymiany nowa tarcza + używany klocek i jak do tej pory nie zauważyłem, żeby kiedykolwiek były w związku z tym jakieś problemy.
    Owszem, nigdzie nie jest powiedziane, że nie wolno no bo kraj wolny więc i kto Ci zabroni ? Jednak w przypadku jakichkolwiek problemów z tarczami to na reklamację nie masz co liczyć. Widziałem już setki tarcz, które były spalone z powodu zastosowania do nowych tarcz używanych klocków ;) Ty masz swoją teorie i doświadczenie na klilku autach, ja mam swoją teorię i doświadczenie na kilku tysiącach aut i nie zamierzam zmieniać podejścia bo hamulce to nie choinka zapachowa, od tego zależy bezpieczeństwo nasze i innych ;)

Uprawnienia umieszczania postów