po pierwsze bmw 7 nie jest autem wyczynowym , po drugie moim zdaniem e65 ma hamulce aż za dobre , po trzecie żadna ceramiczna tarcza czy 8 tłoczkowy zacisk nie zastąpi zdrowego rozsądku i wyobrazni
po pierwsze bmw 7 nie jest autem wyczynowym , po drugie moim zdaniem e65 ma hamulce aż za dobre , po trzecie żadna ceramiczna tarcza czy 8 tłoczkowy zacisk nie zastąpi zdrowego rozsądku i wyobrazni
X2.................
niektórzy potzebują hamować od 250km/h w kilkadziesiąt metrów..
jędrek na 100% racji.
Czas najwyższy na małe podsumowanie,
Żeby już dalej nie prowadzić tej akademickiej dyskusji przypominam niektórym,że pisałem nie o hamulcach do aut wyczynowych a TYLKO I WYŁĄCZNIE O HAMULCACH SERYJNYCH stosowanych przez BMW AG DO SERYJNYCH BMW E 65.Wszystkim mającym wątpliwości polecam ogólnodostępną lekturę BMW ETK. Najdziwniejsze jest to,że pomimo wielu odpowiedzi żaden z Panów nie odniósł w się sposób merytoryczny do tego co zawarłem w swoich postach. Jeśli kogoś poziom wiedzy pozwala tylko na publikację postu typu "..... e65 ma hamulce aż za dobre... " to moim skromnym zdaniem lepiej byłoby, żeby takich odpowiedzi na forum, które trochę aspiruje do forum technicznego w ogóle nie pisał, bo to dramatycznie zaniża jego poziom..
U mnie ani u nikogo innego (chyba) w tym wątku nie było nic na temat "wynalazków " z wielotłokowymi zaciskami wraz ceramicznymi tarczami a aspekty zdrowego rozsądku i wyobraźni na drodze choć bardzo ważne, należy traktować jako raczej odległy wątek poboczny tego tematu .
Ostatnio edytowane przez Replay 1999 ; 19-07-2012 o 00:24
nooo,nooo:) ja się odniosłem merytorycznie :D Jednak dotyczyło to stosowania "przecudnych" klocków a oryginału.
Dalej twierdze że sama zmiana klocków czy nawet tarcz niewiele wniesie w przypadku gdy pozostałe elementy są w kiepskim stanie.
Skoro już szperałeś na temat hamowania w materiałach BMW to może natrafiłeś na pomiary z ilu metrów E65 ma na zimno i gorąco.
Jestem ciekawy wyniku.
Jesli ze 100km/h byłoby to 3-4 m to przy następnej zmianie tarcz zastosowałbym sam te od 745D .
Sorry Roobs za trochę "niezręczne" w stosunku do Ciebie moje uogólnienie.
Masz całkowitą rację. Droga hamowania bardzo zależy także od konstrukcji zawieszenia ,jego stanu ,poprawności geometrii,amortyzatorów, opon oraz warunków w jakich ten manewr wykonujemy. Ponieważ wątek ten traktuje o klockach i tarczach w związku z tym swoje wypowiedzi ograniczyłem jedynie do tych elementów.
Nie trafiłem jak dotąd na materiały źródłowe BMW na temat zakładanej/faktycznej drogi hamowania samochodów tej marki.
pozdrawiam
Marek
Ostatnio edytowane przez Replay 1999 ; 19-07-2012 o 16:18
Hmm...odnośnie hamulców to tu macie....:p
http://www.auto-swiat.pl/1-audi-a8-4...modele-flagowe
35 m do zera! To o lepszy wynik ...taki 3-4 m mniej ...to ...własnie proponuje sprawdzić jakie auta mają pomiary na poziomie poniżej 35 m.
Przy takiej wadze, gdybym miał zgadywać nie dałbym mniej jak 40 m ze 100km/h :D
Odnośnie artykułu spod linku powyżej,
Audi A8 TDI oraz BMW E65 745 d mają z przodu identyczne systemy hamulcowe produkowane przez ATE. Jeśli występują jakieś różnice w drodze hamowania pomiędzy tymi autami to przypisać je należy innym koncepcjom zawieszeń .
Dla niewtajemniczonych następna ciekawostka. W erze unifikacji części w Rolls-Royce Phantom także montowane są identyczne hamulce (tył i przód taki jak E65 745d/760i).
Ostatnio edytowane przez Replay 1999 ; 19-07-2012 o 17:22