-
Zaawansowany Użytkownik
Jedyny naprawdę dobry sposób na poprawę skuteczności działania hamulców i brak drżenia kierownicy podczas hamowania to zamiana hamulców na wersję od 745d/760i .Wszystkie inne zabiegi to tyko działania pozorowane..Tarcze, jakie by one nie były jeśli mają małą pojemność cieplną będą miały tendencje do krzywienia się nawet w nie ekstremalnych sytuacjach . Z zamiennikami zawsze miałem jakieś problemy.Z oryginałem nigdy..
Ostatnio edytowane przez Replay 1999 ; 18-07-2012 o 15:57
-
Zaawansowany Użytkownik
tak czytam i upewniam się czy aby nie jestem na forum ferrari:D
-
Doświadczony Użytkownik
Mam to samo odczucie . Gadka o sprzetach a orginaly super daja rade .
-
Doświadczony Użytkownik
Jak ktoś sam sie nie przekona to nie zawsze zrozumie:) BMW ma dobry układ hamulcowy. Zamiast kupować mega drogie klocki lepiej dołożyć do lepszych opon :)
-
Zaawansowany Użytkownik
Też do niedawna też myślałem,że BMW E65 ma dobre hamulce.Nic tak dobrze nie weryfikuje własnych przekonań jak możliwość porównania. Kiedyś podczas raczej ostrego wyhamowania przed światłami z około 190 do zera, gdy dodatkowo było lekko z górki przekonałem się ,że margines bezpieczeństwa dla hamulców montowanych fabrycznie do E 65 740i jest niestety zbyt mały.
Założyłem więc oryginały od 745d i teraz niestraszne już "awaryjne" hamowanie. I wcale nie chodzi o to ,żeby za każdym razem pojawiał się dym z opon podczas hamowania....
Ostatnio edytowane przez Replay 1999 ; 18-07-2012 o 15:56
-
Doświadczony Użytkownik
To jakieś słabe hamulce w 740i miałeś bo u mnie od 200 do 0 bez problemu, margines spory.
-
Zaawansowany Użytkownik
Masz rację bo do mojego samochodu w fabryce tarcze zamontowali z płyty pilśniowej a klocki z plasteliny a więc całkiem co innego jak u Ciebie.To z pewnością z tego powodu uznałem ,że w ekstremalnych sytuacjach hamulce są zbyt mało wydajne....
-
Doświadczony Użytkownik
Przecież w facie conceptu hamulce przechodzą masę testów, i jak auto waży z zaladunkiem 2,5tony to nie montują byle czego.
Moje są jak najbardziej wydajne, może miałeś zużyte, nie wiem. Ja nie narzekam.
-
Doświadczony Użytkownik
pragne zauważyć że za efektywność hamowania odpowiada nie tylko tarcza czy klocki ale całość układu, a nie rzadko to na czym auto akurat hamuje.
Taki asfalt potrafi zrobic róznicę, proponuje czasami sliznąć podeszwą buta a zobaczycie jak spora jest różnica co dopiero w przypadku ponad 2 ton.
Co jaki czas wymieniacie swój płyn hamulcowy? ;)
-
Zaawansowany Użytkownik
W E65 od początku jego produkcji po 2008 rok hamulce modernizowano aż trzykrotnie. Po każdej kolejnej zmianie hamulce były lepsze czyli wydajniejsze . Najmocniejsze ich wersje otrzymały modele 745d oraz 760i. Czyżby Kolega euro_tuned uważał ,że to była taka nic nie znacząca fanaberia producenta? Różnice nie są dostrzegalne ,gdy jedziemy z rodziną na piknik, ale w sytuacjach,w których o wypadku lub ocaleniu skóry decyduje przysłowiowy metr drogi hamowania. Gdyby wszystkie przedprodukcyjne testy zawsze dawały tylko właściwe odpowiedzi na wszystkie pytania to nie byłoby później tych tysięcy poprawek..
Ostatnio edytowane przez Replay 1999 ; 18-07-2012 o 15:59
Uprawnienia umieszczania postów