Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: [ elektryka] Bezpiecznik od postojówek?

Cytat Zamieszczone przez RockR
    "dokodowania" to znaczy?
    Używany LCM ma w sobie zapisane różne indywidualne względem samochodu dane. No i teraz, aby taki używany LCM działał poprawnie w naszym aucie, trzeba poprzestawiać dane typu przebieg i VIN a na koniec zakodować. Bez kodowania może będzie działał poprawnie, ale na 100% będzie czerwona kropka na zegarach. W skrajnym przypadku mogą nie działać różne funkcje (światła, kierunki...)

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    No i wpi**u , i wylądował... :D

Dziękuję wszystkim za pomoc, przyznam że trochę spanikowałem :oops:

Dam znać o postępach :]

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    Jeszcze jedna rzecz - pytanie do obeznanych z elektroniką w 7er. Czy mogę puki nie znajdę drugiego modułu podłączyć prawą przetwornicę od ringów do tej samej postojówki do której już lewa przetwornica jest podłączona i działa? Wtedy pobór prądu będzie w okolicach 2A - czy nie padnie przez to któryś bezpiecznik/ew czy instalacja się za to nie obrazi? :D

Wiem, że to druciarstwo ale większa obora jeździć z tylko jednym ringiem :/

Można? :)

Jeszcze jedna rzecz - pytanie do obeznanych z elektroniką w 7er. Czy mogę puki nie znajdę drugiego modułu podłączyć prawą przetwornicę od ringów do tej samej postojówki do której już lewa przetwornica jest podłączona i działa? Wtedy pobór prądu będzie w okolicach 2A - czy nie padnie przez to któryś bezpiecznik/ew czy instalacja się za to nie obrazi? :D

Wiem, że to druciarstwo ale większa obora jeździć z tylko jednym ringiem :/

Można? :)
    To ringi ciągną aż tyle prądu? Standardowe postojówki mają 5W a z tego co piszesz wynika, że jedna przetwornica ciągnie dwa razy tyle....

Jeśli prąd jest taki, jak piszesz, to możesz zepsuć drugi obwód postojówek (czterokrotne przekroczenie normy).

Chyba lepiej na czas naprawy odłączyć wogóle ringi i nie będziesz miał problemu z wyglądem ;)
    [URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    NIe będę teraz zwalał na nauczyciela od fizyki ale trochę nie kumam... :D

Co ma A do W??

W każdym razie, na przetwornicy jest napisane:

po stronie kabelków wejściowych: 11V - 14V 1A MAX

po stronie kabelków do ringow (wyjściowych): CCFL out 3W.2pcs

Czyli ile ciągnie pojedynczy ring?

NIe będę teraz zwalał na nauczyciela od fizyki ale trochę nie kumam... :D

Co ma A do W??

W każdym razie, na przetwornicy jest napisane:

po stronie kabelków wejściowych: 11V - 14V 1A MAX

po stronie kabelków do ringow (wyjściowych): CCFL out 3W.2pcs

Czyli ile ciągnie pojedynczy ring?
    No Panie kolego.... Toć to podstawa....

A - Amper - jednostka natężenia prądu.
    W - Wat - jednostka mocy - iloczyn napięcia na końcówkach i natężenia przepływającego przez dany obwód.

Jeśli zatem żarówka miała 5W to z przekształcenia wynika, że prąd płynący przez żarówkę wynosi 5W/12V czyli 0,41A. Dwie postojówki podpięte pod wspólne źródło pociągną 2x0,41 czyli 0,82A.

Podłącz szeregowo do przetwornicy amperomierz i sprawdź, ile faktycznie prądu ten obwód potrzebuje. Jeśli będzie płynąć w okolicach 0,5A to śmiało podłączaj dwie przetwornice na jednym obwodzie i szukaj nowego LCM-a. Jeśli będzie więcej, to podłącz przekaźnik i zasil przetwornice z jakiegoś pewniejszego źródła przez przekaźnik.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    O, Sylwek oczy mi otwierasz :D Fajnie to wytłumaczyłeś, już mi się raczej nic nie pomiesza. Dzięki, tak zrobię.

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Albo podłącz tylko po 1 ringu w długich światłach. I tak jeździsz na światłach mijania to tak się nie będzie rzucał w oczy brak jednego ringu a policja nie będzie miała powodów aby Ci wlepić mandat ;)
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    O dobry pomysł !!! Ale jak podepne po jednym ringu do każdej przetwornicy, a przetwornice dwie do jednej postojówki to nie pójdzie coś w przetwornicy?? Bo rozumiem, że pobór prądu będzie identyczny jak przy podłączeniu dwu ringow przez jedną przetwornicę??

Uprawnienia umieszczania postów