Poka¿ wyniki od 1 do 8 z 8

W±tek: [pozostale] Czy adapter portu COM bedzie tak samo dzia³aæ ja

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Supermen
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e38 750iL
    Sk±d
    Chojnice

[pozostale] Czy adapter portu COM bedzie tak samo dzia³aæ ja

Jak w temacie. Chodzi mi o to czy adapter portu RS232 (COM) w karcie PCMCIA np taki bedzie tak samo dzia³aæ jak oryginalny port COM w laptopie? Czy przez taki adapter jednak INPA czy Carsoft bêd± gorzej dzia³aæ.
    S³ysza³em ró¿ne opinie na ten temat wiêc wolê siê upewniæ
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza siê do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    Ostatnio kolega mia³ podobny problem - w zwi±zku z tym , ¿e kiedy¶ to testowa³em i tylko porz±dny adapter dzia³a³ kaza³em mu kupiæ jaki¶ drogi - kupi³ jakiego¶ wypasa za chyba 100z³ i niestety nie dzia³a³ na nim carsoft - kombinowa³ laptopa z comem i wszystko ¶miga.

Tak ¿e ró¿nie z tym bywa.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    Adapter usb na com nie bêdzie dzia³a³. ¯aden ze znanych mi chipów nie obs³uguje tak MA£EJ prêdko¶ci transmisji jak potrzebna jest do zainicjowania po³±czenia z autem. Wszystkie te adaptery pracuj± od 300 bodów wzwy¿ - w aucie jest potrzebne na przyk³ad 5 bodów (np. protokó³ KW71 w e32). Adapterów PCMCIA nie znam ale my¶lê, ¿e jest szansa ¿e bêd± dzia³aæ.

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E23/E38/E65
    Sk±d
    DZG
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez skalpel
    Adapter usb na com nie bêdzie dzia³a³. ¯aden ze znanych mi chipów nie obs³uguje tak MA£EJ prêdko¶ci transmisji jak potrzebna jest do zainicjowania po³±czenia z autem. Wszystkie te adaptery pracuj± od 300 bodów wzwy¿ - w aucie jest potrzebne na przyk³ad 5 bodów (np. protokó³ KW71 w e32). Adapterów PCMCIA nie znam ale my¶lê, ¿e jest szansa ¿e bêd± dzia³aæ.
    Moj adapter USB na COM dziala bez problemow z DISem, INPA, NCS, soft PRINS VSI itd.

Trzeba po prostu potestowac, jedne chodza, drugie nie. Ja mam jeden z najtanszych i wiekszych problemow nie mam.

Trzeba byc jednak swiadom ze zaden adapter nie bedzie dzialal w 100%tach, tak jak prawdziwe zlacze COM.
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odno¶nie funkcjonowania forum, wspó³pracy ...
    Proszê o kontakt ze mn± .!

Na 100% bêdzie dzia³aæ karta PCMCIA, która bez dodatkowych sterowników dzia³a w DOS-ie.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Supermen
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e38 750iL
    Sk±d
    Chojnice
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    Na 100% bêdzie dzia³aæ karta PCMCIA, która bez dodatkowych sterowników dzia³a w DOS-ie.
    Hmm. Czyli warto zaryzykowaæ z jak±¶ karta PCMCIA?
    Nie lubiê takich niejasnych sytuacji :/ Xsilver i Sebek mówi± ¿e nie bêdzie to samo Sylwekk mówi ¿e bêdzie.
    Szkoda mi czasu na kombinowanie z kart± PCMCIA jak by to mia³o nie przynie¶æ oczekiwanych rezultatów. Chyba wolê szukaæ od razu lapa z COM. Ale z 2 strony lap to jednak wiêksza kasa ni¿ adapter. :/
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza siê do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Adapter w pe³ni wspieraj±cy COM na karcie PCMCIA nie bêdzie tani, ¶mia³o mo¿e kosztowaæ ponad 200 z³. Ja u¿ywam karty firmy SocketIO. Dzia³a bez problemu.

Vip Vip Awatar Wiktor
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    EVO VIII
    Sk±d
    Kraków
    Adapter USB -> COM na chipie PROLIFIC dzia³a bez problemu z autami po 97 roku. W przypadku e38 testowa³em go z autami z lat 94-96 i równie¿ bez problemu dzia³a INPA DIS Carsoft. Natomiast gdy podpina³em e32 z 89 roku nie zadzia³a³ w ogóle, z e32 z 91? roku dzia³a³ tylko z kilkoma modu³ami. Do tych aut najlepiej mieæ port COM lub tak jak Sylwekk pisze porz±dn± karte PCMCIA 16bit która dzia³a z IRQ 4 i zeby zakres wej/wyj odpowiadal 3F8-3FF - takie informacje dosta³em od Nerwusa, od którego kupi³em interfejs. Sprzêtowe karty PCMCIA -> COM widzia³em ostatnio po 249 z³ ale nie pamiêtam gdzie.
    Pozdrawiam
    Wiktor
    U¿ywajcie polskich znaków - jest ró¿nica czy robisz komu¶ ³askê czy laske.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •