-
Doświadczony Użytkownik
Ludzie, trochę angielskiego... TIP to właśnie ten "cpyk" góra/dół !!! Step to "kroki" = 2/3/4
Zmiana chociażby z tego wzgledu że TIPtronic ma 5 biegów do wrzucania. Ja na ogół jeżdżę bardzo spokojnie, mimo młodego wieku lubie cruising :) Ale jak chcesz sie wyżyć na jakimś dresie z Golfa III to TIPki się naprawdę przydają ;) To samo kiedy chcesz sprawdzić się na jakimś torze, czy troszkę podriftować - tiptronic to bardzo fajna sprawa. W trasie oczywiście można po prostu użyć kickdowna, ale to nie ta satysfakcja co wajchowanie biegami:)
Moim zdaniem ma to sens jeżeli masz gdzieś po znajomości 7er do rozbiórki - wtedy bierzesz co Ci się podoba, dopłacasz trochę $ koleszce i oddajesz własne części bo i to i to da się sprzedać :)
Zagadaj z Pawłem (pawel85), on powinien mieć wszystkie części których będziesz potzrebował, ale przede wszystkim sam zmienił niedawno manuala na TIPTRONIC z angola w 730i więc pewnie posłuży poradą :)
Powodzenia!
CO DO NAZW: (z wikipedii, wolnej encyklopedii)
Tiptronic – rodzaj automatycznej skrzyni biegów. Kierowca oprócz możliwości jazdy w trybie automatycznym "D", ma do dyspozycji tryb manualny. W trybie manualnym zmiana biegów następuje sekwencyjnie, czyli kolejno bez możliwości omijania poszczególnych biegów. Skrzynie tiptronic montowane są w samochodach wielu firm, m. in. Audi, VW, Porsche czy Škoda.
Tiptronic jest zastrzeżoną nazwą towarową, a jej właścicielem jest firma Porsche, która udzieliła licencji m. in. koncernowi Volkswagen AG. Ponadto tiptronic używany jest w języku potocznym do określania innych automatycznych skrzyń biegów z możliwością ręcznej zmiany biegów, stosowanych przez konkurencyjnych producentów.
Tak więc, to że TIPTRONIC jest nazwą zastrzeżoną dla VAG, nie oznacza że nie ma ta nazwa uzasadnienia technicznego w jej stosowaniu. JEdyny konflikt może wynikać z tego, że jedni posługują się sloganami handlowymi, a inny podchodzą do tematu stricte technicznie. Dla mnie STEP i TIP to jest różnica :) Dzięki jednej i drugiej nazwie można bardzo łatwo rozróżnić te dwie konstrukcje...
Uprawnienia umieszczania postów