Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 10

W±tek: Problem ze skrzyni±, na zegarach nie wy¶wietla siê - P

Vip Vip Awatar Mariusz735i
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    E38 740iA, by³o E32 735i
    Sk±d
    Cyców, lubelskie

Problem ze skrzyni±, na zegarach nie wy¶wietla siê - P

Witam
    Mo¿e ju¿ by³o na ten temat na forum ale jako¶ narazie nic nie znalaz³em wiêc ewentualnie proszê o link do tego tematu.
    Problem jest nastêpuj±cy.
    Na zegarach przesta³a wy¶wietlaæ siê literka "P" kiedy d¼wigniê przesunie siê w to po³o¿enie. W zwi±zku z tym auto mo¿na odpaliæ tylko na "N".
    Znajomy mówi³, ¿e trzeba tylko podci±gn±æ linke pod d¼wigni± zmiany biegów, ale dzi¶ rozmawia³em z mechanikami pod Lublinem i stwierdzili, ¿e raczej to jaki¶ sterownik przy skrzyni. A to wydatek oko³o 800z³. Auto stoi ju¿ od kilku dni u mechaniorów pod Lublinem bo mia³em do zrobienia te¿ inne rzeczy ale jutro maj± siê tym zaj±æ.
    Koledzy co my¶licie na ten temat?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2009
    BMW
    e38 750i
    Sk±d
    Wawa
    ja my¶le ¿e najpierw trzeba podci±gn±c t± linke a dopiero pó¼niej robic reszte jak to nie wypali, mechanikom ¿adko mo¿na ufac...

Vip Vip Awatar Wiktor
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    EVO VIII
    Sk±d
    Kraków
    P nie ¶wieci siê na zegarach czy w ogóle nie da siê wrzuciæ tego biegu? Jak staniesz na pochy³ym terenie wrzucisz P (które nie za¶wieci siê na zegarach) to auto siê stoczy czy skrzynia je zatrzyma?
    Pozdrawiam
    Wiktor
    U¿ywajcie polskich znaków - jest ró¿nica czy robisz komu¶ ³askê czy laske.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    witam
    tak w³a¶nie pad³ ci sterownik czy pozycjoner
    ja mia³em podobnie tylko ¿e ja w ogóle nie mog³em odpaliæ auta bo nie by³o równie¿ N ale u mnie po nocy problem znik³ i jak na razie jest ok
    jak dzwoni³em do mechanika to koszt naprawy 500z³ wiêc sporo taniej
    sam pozycjoner znalaz³em za 200z³ ale mia³em problem po odkrêceniu nie mog³em go zdj±æ z wa³ka na którym on siedzi bo za ma³o miejsca w tunelu
    mam pytanie do kolegów jak go zdj±æ bo jak wyst±pi znowu ten problem to trzeba bêdzie naprawiæ a jak zrobiê to sam to parê groszy zaoszczêdzê
    podobno trzeba odkrêciæ skrzyniê z poduszek i ona trochê opadnie i umo¿liwi zdjêcie pozycjonera

-----------------

co siê odwlecze.....
    pozycjoner pad³ ca³kowicie na wy¶wietlaczu nie by³o widaæ nic skrzynia chyba przesz³a w tryb awaryjny bo siê je¼dziæ nie da³o dok³adnie to ruszyæ by³o ciê¿ko, kupi³em u¿ywany za 200z³ i wymieni³em sam i jak na razie jest ok
    patrz w lusterka, spójrz dwa razy, BMW jest wszêdzie

Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    E38 740iA, by³o E32 735i
    Sk±d
    Cyców, lubelskie
    Koledzy od¶wie¿am swój temat o skrzyni i dok³adam pytanie.
    Z poprzednim problemem w sumie nic nie zrobi³em. Po prostu chyba siê przyzwyczai³em i odpalam na "N".
    Ale mam jeszcze inn± sprawê. Kiedy ustawiam d¼wigniê na "P" auto siê stacza nawet na bardzo lekkim wzniesieniu. Po prostu w ogóle nie trzyma. Zawsze wbijam "rêczny". Zapadka jakby ³apa³a i puszcza³a, s³ychaæ, ¿e przeskakuje. Co s±dzicie na ten temat?

Banned
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    E38 4.4 97' i E38 750iL 98' INDIVIDUAL
    Sk±d
    Warszawa
    Skoro po wrzuceniu w bieg Parking auto siê stacza to znaczy ¿e w ogóle nie za³±cza tego biegu. Skrzynia po przestawieniu d¼wigni na "P" musi zatrzymaæ auto. Mia³em kiedy¶ podobny problem w Grand Cherokee. Tam problem by³ jedynie z link±, a objawy takie same, tak¿e mo¿na mieæ nadziejê ¿e to nic powa¿nego. Zreszt± te skrzynie raczej nie nale¿± do awaryjnych o ile o nie dbaæ. Wymieniaæ olej, nie katowaæ ruszaniem z piskiem opon, z biegu Neutralnego (gaz w pod³ogê w pozycji N i bez odpuszczania w pozycje D). Podjed¼ na diagnostykê komputerow± sprawd¼ b³êdy i ewentualnie do aso, albo innego zaufanego mechanika znaj±cego siê na asb.

Mariusz735i - s±dzê, ¿e po prostu masz linke do regulacji. Jest za mocno napiêta.

Sprawdzi³bym na pocz±tek w³a¶nie to.
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    E38 740iA, by³o E32 735i
    Sk±d
    Cyców, lubelskie
    Dziêki za sugestiê. Poszukam jakiego¶ mechanika od ASB albo umówiê siê w ASO.
    Mam nadziejê, ¿e to jednak tylko ta linka.

PS. Skrzyni nie katujê, olej niedawno zmieni³em.

Pozdro :)

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    Mariusz, mieszkamy niedaleko. Znam go¶cia od skrzyñ w fajs³awicach, wszyscy go chwal± go¶æ robi³ kilka lat przy skrzyniach w aso. wybieram siê do niego dzi¶ lub jutro. Na PW wyslalem Ci numer do siebie :D

Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    E38 740iA, by³o E32 735i
    Sk±d
    Cyców, lubelskie
    A wiêc od¶wie¿am temat ¿eby problem ze skrzyni± nie zosta³ bez rozwi±zania.
    Problem rozwi±za³em ju¿ jaki¶ czas temu ale dopiero teraz zebra³em siê, ¿eby dokoñczyæ temat. :) Sylwek7 mia³ racjê i by³a tylko do regulacji linka i zapieczona przy niej d¼wigienka. Finalny problem mia³em taki ¿e: nie by³o P - nie wy¶wietla³o siê na zegarach i nie by³o blokady a wiêc za ka¿dym razem przed odpaleniem przesuwanie d¼wigni na N i gdy samochód siê rozgrza³ nie mog³em przesun±æ d¼wigni na D. A wiêc np. zatrzymujê siê gdzie¶ w mie¶cie, muszê cofn±æ i znów do przodu a tu nie ma D. Wiêc blokujê ulicê na parê minut. Po jakich¶ 5minutach znów pojawia siê upragnione D i mogê jechaæ.
    Linkê wyregulowa³ mi Pan Dula z warsztatu przy komisie samochodowym w £êcznej. Za to s³uszna diagnoza Sylwka7 spotka³a siê z chamsk± krytyk± w ASB P³ocheæ, którego to warsztatu nie polecam w odpowiednim dziale na naszym forum.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •