coz...ja moge tylko polecic silnik 730d 430Nm...wystarcza mi w zupelnosci...spalanie ..codziennie jezdze po miescie (70-80km dziennie) spalanie ktore pokazuje mi komp na zimowkach jest miedzy 8-9 jezdze roznie... tam gdzie trzeba to 50 ale gdzie mozna to i nawet 160 (autostrada) co do awaryjnosci...duzo sie slszy o tym ze sa drogie w utrzymaniu diesle...ja powiem tylko to ze zrobilem 35 tys i nic..totalnie nic nie robilem..zesral sie most ale to akurat byla moja wina bo olej ciekl i ja nie sprawdzilem tego...poza tym wymienilem przekaznik wycieraczek (12 euro) ktory moze kazdemu sie zawiesic po jakims czasie...oleje itp w skrzyni ,silniku ,tylny most wymieniam tyle co potrzeba (nie wierz ksiazce serwisowej gdzie pisza ze olej w skrzyni jest niewymienialny...)
co do dzwieku silnika...to nie jest zaden klekot...to poprostu pieknie zestrojona symfonia R6+turbina...jak dla mnie super brzmi kiedy sie wkreca...

dzisiaj gdybym mial kase ktora wydalem na 730d 2001r zastanowilbym sie czy moze nie wolalbym 728i..
wiadomo..silnik sprawdzony tez w 5er,3er,Z....jest to bardzo tania w naprawie rzedowka i osiagi ma jak dla mnie tez wystarczajace... jesli dobry GAZ zalozysz to mysle ze bedzie ci to auto sprawialo frajde ....

kiedys sam mialem 525i i chcialem zalozyc LPG ale wtedy znaczy 7 lat temu byly inne istalacjie i sie przerazilem co dzieje sie po ich zalozeniu (kolektor plastikowy ....) dzisiaj gaz zakladaja swietnie i sam gdybym mial benzyniaka chyba skusilbym sie na LPG...

730d podoba mi sie to ze ten silnik montowano w X5,3er,5er obecnie tez jest caly czas modyfikowany bo np. 535d ma ten sam silnik (3.0d) tyle ze posiada 2xturbo...w e65 to tez jest to ten sam silnik lecz z inna elektronika ..napewno czyms oprocz elektroniki sie rozni ale ggeneralnie jest to ta sama jednostka...

740d....roznie pisza wlasciciele...ale z tego co juz ja wiem ekonomia nie jest jego dobra str... no i niby ta skrzynia z 750i w ktorej zanika wsteczny...nie wiem czy to mit czy jak ale czesto o tym slyszalem...pozatym jak przedmowcy juz pisali jest tam wszystkiego x2 wiec odpukac niech sie lepiej nic nie psuje....a jesli chodzi o spalanie...to ktos dobrze napisal..wolalbym 740 ale benzyne...

725tds.... w e34 super motor...w omedze juz cos tam nie tak...w e38 nie wwiem nie jezdzilem ale wydaje mi sie troche za slaby...pozatym automat w nim to juz chyba wydaje sie byc za slaby chodziaz nie wiem dokladnie..ludzie jezdza i jest ok..a manual do e38 to jak dla mnie to nie to....wiec jesli sa 725tds i jezdza to moze to i dobre auto...jesli nie jezdzisz szybko i tylko po miescie to moze to jest dla ciebie dobra wersja...

powiem tak...(bo sie rozgadalem) patrz na stan..najlepiej bezwypadek...bo jak znajdziesz dobry stan , napewno nie pozalujesz... ;)