jeżeli chodzi o benzynę to 4,4 motor dzwięk i przyspieszenia niesamowite, najbardziej pasujący motor do takiego auta (oczywiście poza V12).
E 38 od 730d i od 728 nie są już autkami do powolnego przemieszczania się.

Jeżeli chodzi o serwis to faktycznie jeżeli diesel się posypie to oszczędność na paliwie oddali się nimiłosiernie daleko. Niestety 740i w mieście pali mi 17 litrów... (minimum). Silnikten stworzony jest na trasy a niestety nie do miasta. Jeżeli chodzi o skrzynie to jeżeli mocny motor to tylko automat!!!!

Taka jest moja skromna opinia.

Z diesla wybrałbym 730d jako najbezpieczniejszy wybór. W silniku do 740d wszystkiego jest po dwa razy więcej, więc rachunki będą w serwisie dwa razy większe choć zazdroszcze ludziskom taaaaakiego diesla.

Myślę że na zlocie zrobimy sobie dokładne, bardzo dokładne porównanie i nie chodzi mi o przyspieszenie do 100 ki a o elastyczność.

Jeździłem bardzo wieloma autami, ale powiem Ci że hasło BMW - radość z jazdy sprawdza się w 100 % (tak jak wyżej od 730 d lub benzyna). Kupuj ten model bmw (e38) jako najbardziej udany i stylistycznie i w ogóle, jest niesamowity. Ceny są już na naprawdę przyzwoitym poziomie.

pozdrawiam i dobrych łowów!