mam 730i z 95r gdy rano odpalam auto to przez jakies 1-2 min musze przytrzymac lekko gaz zeby popracowa³ bo innacze zgasnie
co szukac silniczek krokowy czy cos innego (na zagrzanym chodzi dobrze)
mam 730i z 95r gdy rano odpalam auto to przez jakies 1-2 min musze przytrzymac lekko gaz zeby popracowa³ bo innacze zgasnie
co szukac silniczek krokowy czy cos innego (na zagrzanym chodzi dobrze)
Mo¿e czujnik temperatury?
je¿eli na rozgrzanym silniku, po odpaleniu za³±cza siê pompka do³adowuj±ca powietrze do......(nie znam nazwy tego ustrojstwa) to taki objaw mo¿e mieæ ten czujnik, mia³em podobnie.
Stawia³bym na krokowy.
per aspera ad astra
dzieki pnowie za³atwie drugi to sprawdze i dam znac
Nic bym nie za³atwia³ tylko przedwszystkim to diagnostyka kompem, która mo¿e sporo wyja¶niæ (uszkodzony czujnik), a krokowca mo¿ña wymyæ. Mo¿liwe jest ¿e zabrudzenie powoduje ¿e ¿le pracuje. Mimo wszystko obstawiam brak ssania na zimnym silniku. uszkodzenie lub zabrudzenie krokowego powodowa³o by falowanie wolnych obrotów i ga¶niêcie tak¿e ciep³ego silnika.
Diagnostyka nie wykryje brudnego krokowca- najlepiej tak jak Danek mówi - wyj±c, przeczyscic (ja
uzywa³em odt³uszczacza do hamulców - pod ci¶nieniem wyp³uka³o mnóstwo ¶wiñstwa)
u mnie jeszcze na falowanie na ja³owych obrotach pomog³a wymiana sond lambda- moze warto by³oby przynajmniej zajrzec w jakim s± stanie.
per aspera ad astra
Je¶li to krokowiec to mycie pomorze tylko na jaki¶ czas. Pó¼niej znowu bêdzie ta sama sytuacja. Lepiej kupi nowego krokowca.
Jeszcze zale¿y jakie mycie. Ja osobi¶cie myjê w benzynie ekstrakcyjnej ale z pod³±czon± krokówk± do zasilacza impulsowego, lub generatora. Taki krokowy wrzucam w benzynkê i pod³±czam do generatora impulsowego na jakie¶ 6 godzin. Krokówka zanurzona w ekstrakcyjnej wykonuje ruchy zamknij otwórz cyklicznie przez kilka godzin. Po takim czyszczeniu w ¶rodku jest l¶ni±ca i najtwardszy nagar wymiêka. Je¶li masz jakiego¶ znajomego gazownika to popro¶ ¿eby tak zrobi³ z Twoim krokowym. Gwarantujê, ¿e wymiana nie potrzebna, a wyczyszczenie poskutkuje na bardzo d³ugo. Owszem diagnostyka nie wykarze brudu w krokówce oczywi¶cie, ale je¶³i winny jest czujnik temperatury to na bank bêd± b³êdy. Sondy te¿ przecie¿ mo¿na podejrzeæ jak pracuj± robi±c podgl±d parametrów. Na oko sonda mo¿e wygl±daæ ok. Tak czy siak komp du¿ó pomo¿e, a tak to mo¿na narobiæ zbendnych wymian, które bêd± "psu na budê"Zamieszczone przez Volumax
dok³±dnie dzi¶ o tym samym pomysla³em!!!Zamieszczone przez Danek25
tak zrobiê i ja:)
per aspera ad astra