Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 10

W±tek: ASC - ABS - AWARIA

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    e38 m52 + LPG
    Sk±d
    Jastrzêbie Zdrój

ASC - ABS - AWARIA

Witam.. Mam pytanie.. w zesz³ym roku, tez w zime, nie dzia³a³a mi kontrola trakcji, sniegi stopnialy i nagle dzia³a a do dnia dzisiejszego.. Tyle, ¿e dzi¶ juz nie dzia³a asc i abs.. Pytanie: jezeli nie dzia³a ABS i ASC to moze byæ wina czujnika abs w kole ? bo w tamtym roku nie dzia³a³o tylko ASC .. teraz abs i asc... Pozdro
    Bia³y

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e38
    Sk±d
    lublin
    tak najlepiej podjedz gdzies na kompa to ci powiedz± który ale znaj±c zycie to czujnik jest dobry tylko wybrudzi³ sie
    podpowiem ci ¿e napewno to nie jest lewy ty³ ;)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    e38 m52 + LPG
    Sk±d
    Jastrzêbie Zdrój
    Cytat Zamieszczone przez paoloz
    tak najlepiej podjedz gdzies na kompa to ci powiedz± który ale znaj±c zycie to czujnik jest dobry tylko wybrudzi³ sie
    Dlaczego s±dzisz, ¿e to nie lewy ty³? Mi sie wydaje, ¿e w³±¶nie ty³ bo nie dzia³a wska¼nik prêdko¶ci i ekonomizer.. :>
    Bia³y

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    e38 m52 + LPG
    Sk±d
    Jastrzêbie Zdrój
    Nie pomoze nikt.. ?;/
    Bia³y

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar przemo9999
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    740i M62TuB44
    Sk±d
    Ko³obrzeg
    Moze byc to sterownik ABS ASC. Ale bez kompa sie nie obedzie.
    Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleñców.
    Pêdz± na z³amanie karku i wbrew rozs±dkowi...
    Czasami a¿ ciê¿ko ich wyprzedziæ...

No niestety sprawa nie jest taka prosta. Przede wszystkim trzeba zacz±æ od kompa. Je¶li poka¿e czujnik- wymieñ czujnik. Ale mo¿e okazaæ siê, ¿e po jego wymianie usterka nie zniknie, a bêdzie pokazywa³ inny czujnik. Wtedy bêdzie to zapewne usterka modu³u, tego przy pompie ABS. Jest na allegro kilka osób, które naprawiaj± go w cenie 200-400z³ (odkrêcasz 4 ¶rubki, ³adnie zabezpieczasz, kurier i za dzieñ lub dwa masz go w domu). Nie dzia³aj±cy sam ASC móg³ wskazywaæ na awariê pompy (Vorladepumpe), o ile w wersji z ASC co¶ takiego w ogóle istnieje, ale pewnie tak. Jest to zwyk³a mechaniczna pompa, w której mog± siê np skoñczyæ szczotki. W autach z DSC znajduje siê ona przy podszybiu od strony kierowcy, wtyczka 2-pinowa. Sprawdziæ mo¿esz na kilka sposobów
    1. Rozpinasz wtyczkê i ¿arówk± sprawdzasz czy podaje pr±d na pompê
    2. Podajesz pr±d na sam± pompê, ¿eby zobaczyæ czy w ogóle dzia³a
    3. Rozpinasz g³ówne z³±cze przy module i sprawdzasz czy wi±zka jest ok, zwieraj±c kolejno ka¿dy z pinów na wtyczce tej pompy z odpowiednimi pinami z³±cza przy module (chyba piny 2 i 4, ale pewno¶ci nie mam).
    Je¶li wszystkie próby wychodz± pomy¶lnie, stawia³bym na usterkê sterownika, który nie podaje sygna³u na pompê
    Natomiast nie mam pewno¶ci czy w modelach z ASC pod mask± wygl±da to tak samo

1- vorladepumpe
    2- wtyczka 2-pinowa
    3- sterownik ABS
    4-¶rubki mocuj±ce sterownik do pompy ABS
    5- g³ówne z³±cze

Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    e38 m52 + LPG
    Sk±d
    Jastrzêbie Zdrój
    dziekuje za wypowiedzi pokombinuje dzi¶.. po swietach pozdrawiam:))
    Bia³y

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e38
    Sk±d
    lublin
    Cytat Zamieszczone przez bialydaro
    Cytat Zamieszczone przez paoloz
    Dlaczego s±dzisz, ¿e to nie lewy ty³? Mi sie wydaje, ¿e w³±¶nie ty³ bo nie dzia³a wska¼nik prêdko¶ci i ekonomizer.. :>
    ale jak bys to napisa³ ¿e nie dzia³a by by³o wszystko jasne

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e38
    Sk±d
    lublin
    Cytat Zamieszczone przez Jey
    No niestety sprawa nie jest taka prosta. Przede wszystkim trzeba zacz±æ od kompa. Je¶li poka¿e czujnik- wymieñ czujnik. Ale mo¿e okazaæ siê, ¿e po jego wymianie usterka nie zniknie, a bêdzie pokazywa³ inny czujnik. Wtedy bêdzie to zapewne usterka modu³u, tego przy pompie ABS. Jest na allegro kilka osób, które naprawiaj± go w cenie 200-400z³ (odkrêcasz 4 ¶rubki, ³adnie zabezpieczasz, kurier i za dzieñ lub dwa masz go w domu). Nie dzia³aj±cy sam ASC móg³ wskazywaæ na awariê pompy (Vorladepumpe), o ile w wersji z ASC co¶ takiego w ogóle istnieje, ale pewnie tak. Jest to zwyk³a mechaniczna pompa, w której mog± siê np skoñczyæ szczotki. W autach z DSC znajduje siê ona przy podszybiu od strony kierowcy, wtyczka 2-pinowa. Sprawdziæ mo¿esz na kilka sposobów
    3. Rozpinasz g³ówne z³±cze przy module i sprawdzasz czy wi±zka jest ok, zwieraj±c kolejno ka¿dy z pinów na wtyczce tej pompy z odpowiednimi pinami z³±cza przy module (chyba piny 2 i 4, ale pewno¶ci nie mam).
    Je¶li wszystkie próby wychodz± pomy¶lnie, stawia³bym na usterkê sterownika, który nie podaje sygna³u na pompê

1- vorladepumpe
    2- wtyczka 2-pinowa
    3- sterownik ABS
    5- g³ówne z³±cze

Obrazek

Obrazek
    ja mia³em tak± awarie , przeczy¶ci³em czujnik i przez otwór w piescie tam gdzie czujnik wchodzi wydmucha³em powietrzem i wszystko pieknie smiga

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    e38 730
    Sk±d
    Che³m
    Cytat Zamieszczone przez Jey

1- vorladepumpe
    2- wtyczka 2-pinowa
    3- sterownik ABS
    5- g³ówne z³±cze

Obrazek

Obrazek
    ma³e pytanko jak ja nie mam tego dodatkowego cuda ze zdjêcia 2 czyli nie mam ASC tak?? Dodam ¿e nie mam ¿adnego przycisku w ¶rodku tego typu a na konsoli ¶wieci mi siê ca³y czas ABS :/ :(
    Niczym Feniks z Popio³u podrywa siê i unosi w oddali

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •