Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 14

W±tek: [ elektryka] czujnik po³o¿enia wa³ka rozrz±du

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    740i e38 1996r m62b44
    Sk±d
    ¦roda ¦l±ska

[ elektryka] czujnik po³o¿enia wa³ka rozrz±du

Witam koledzy mam pytanie gdzie powinien byæ podpiêty czyjnik po³o¿enia wa³ka rozrz±du bo mam pod mask± go³o lataj±cy kabelek z tak± wtyczk± http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...c6a0638b3.html i nie wiem co to jest znajduje siê on z lewej strony silnika ( stoj±c od przodu auta ) mniej wiêcej ko³o przep³ywki co to mo¿e byæ??

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    735 M62TUB35
    Sk±d
    Zambrów
    Zdejmij os³onê z silnika (t± górn±). Zobaczysz wtedy dwie listwy plastykowe jedna nad lew± g³owic± druga nad praw±. Skoro przewód masz odpiêty od lewego czujnika (patrz±c od przodu) to interesuje Ciê wi±zka w os³onie nad lew± g³owic±. Z niej wychodzi kostka w któr± musisz wpi±æ czujnik wa³ka. Czemu jest od³±czony? Hmm? mo¿liwe ze jest padniety. Je¶³i tak to koniecznie wymieñ, bo jest wa¿nym elementem do w³a¶ciwej pracy silnika. Koszt nowego orygina³u to co¶ oko³o 350z³.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    740i e38 1996r m62b44
    Sk±d
    ¦roda ¦l±ska
    Cytat Zamieszczone przez Danek25
    Zdejmij os³onê z silnika (t± górn±). Zobaczysz wtedy dwie listwy plastykowe jedna nad lew± g³owic± druga nad praw±. Skoro przewód masz odpiêty od lewego czujnika (patrz±c od przodu) to interesuje Ciê wi±zka w os³onie nad lew± g³owic±. Z niej wychodzi kostka w któr± musisz wpi±æ czujnik wa³ka. Czemu jest od³±czony? Hmm? mo¿liwe ze jest padniety. Je¶³i tak to koniecznie wymieñ, bo jest wa¿nym elementem do w³a¶ciwej pracy silnika. Koszt nowego orygina³u to co¶ oko³o 350z³.
    Wydaje mi siê ¿ê jak zak³ada³em gaz to wtedy ta kostka zosta³a od³±czona ale nie mam pewno¶ci a jest mo¿liwo¶æ ¿e silnik wogóle je¼dzi bez tego czujnika?? i czy ¿eby to pod³±czyæ to muszê co¶ odkrêcaæ czy to jest na wierzchu os³onê silnika mam zdiêt± bo jest po³amana

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar cutthr0at
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    735i 99'
    Sk±d
    Bedford

Silnik mo¿e je¿dziæ bez tego czujnika a nawet obydwu przynajmniej mój je¼dzi od kilku miesiêcy(odk±d kupi³em). Jedynie bedzie nierowno pracowa³ i kiepsko przyspiesza³ :-( Czujniki zmieni³em kompa te¿ i zostaje mi jedynie okablowanie silnika do wymiany: http://telewizor.eu/wtyki.html , ale na to brak funduszy niestety :-(
    Ostatnio edytowane przez cutthr0at ; 29-07-2015 o 08:19

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    735 M62TUB35
    Sk±d
    Zambrów
    Jak masz zdjêt± os³onê to musi to byc ju¿ widoczne. W obudowie plastikowej nad lew± g³owic± (patrz±c od przodu) os³ona czarna w nij instalacja silnika (wtryski czujniki cewki WN)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2009
    BMW
    BMW e38 750iL
    Sk±d
    Tychy
    Witam
    Nazywam sie Dawid niedawno kupi³em BMW 7 z uszkodzonym czujnikiem polo¿enia wa³ka rozrz±du. Czujnik wymieni³em niestety samochód dalej nie odpala za pierwszym razem sa oczywi¶cie wyj±tki. Tu moje pytanko po takiej wymianie trzeba kasowaæ ten bl±d w komputerze czy mo¿e nie ma takiej koniecznosci i kupi³em zepsuty czujnik
    Z góry dziêkujê za odpowiedzi
    Pozdrawiam

dawiddo Najpierw to zgodnie z Regulaminem zapraszamy do dzia³u Przedstaw siê... !
    [URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2009
    BMW
    BMW e38 750iL
    Sk±d
    Tychy
    Sorki juz siê poprawi³em :)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    735 M62TUB35
    Sk±d
    Zambrów
    Cytat Zamieszczone przez dawiddo
    Witam
    Nazywam sie Dawid niedawno kupi³em BMW 7 z uszkodzonym czujnikiem polo¿enia wa³ka rozrz±du. Czujnik wymieni³em niestety samochód dalej nie odpala za pierwszym razem sa oczywi¶cie wyj±tki. Tu moje pytanko po takiej wymianie trzeba kasowaæ ten bl±d w komputerze czy mo¿e nie ma takiej koniecznosci i kupi³em zepsuty czujnik
    Z góry dziêkujê za odpowiedzi
    Pozdrawiam
    No có¿ takich czujników u¿ywanych raczej siê nie kupuje. Nowy nie jest tani ale przynajmniej pewniak (oryginalny z ASO). Je¶li chodzi o odpalanie to powodów mo¿e byæ znacznie wiêcej i w ogóle innych. Sk±d wiesz ¿e czujnik by³ uszkodzony? Diagnozowa³e¶ auto i widzia³e¶ ¿e wyst±pi³ b³±d czujnika dok³adnie tego? Mo¿e chodzi³o o czujnik po³o¿enia wa³u korbowego? Uszkodzenie tego drugiego daje objawy k³opotliwego odpalania, a¿ w koñcu ca³kowitego k³opotu z odpaleniem silnika. Teraz to bym zrobi³ jeszcze raz diagnostykê w celu odczytania b³êdów po wymianie. Je¶li wyst±pi ten sam b³±d to albo faktycznie drugi czujnik jest co¶ nie tak jak potrzeba, albo wystêpuje np problem w instalacji elektrycznej (przerwa zwarcie itp) Tak czy siak tylko ponowne pod³±czenie pod kompa auta mo¿e co¶ tu pomóc.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2009
    BMW
    BMW e38 750iL
    Sk±d
    Tychy
    Sprawdza³em komputerem i wy¶wietla³o b³±d czujnika po³o¿enia wa³ka rozrz±du dlatego jestem pewny, a póki o samochód zacz±³ odpalaæ normalnie tak¿e nie wiem mo¿e siê naprawi³o he

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •