Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: Malowanie progów e38 co myslicie??

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    BMW E38 740 1994r
    Cytat Zamieszczone przez bitek-bitek
    Cytat Zamieszczone przez grabol
    Ja w mojej ex jak i dzisiejszej 7 lakierowalem sam progi i zderzaki i nic nigdy nie odpada ...

Kazde progi i zderzaki nie sa w golym plastiku !

Nawet gdy sa czarne i matowe to sa polakierowane ori czarnym matem !

Nie uzywalem zadnego podkladu tylko przygotowalem to wczesniej poprzez zmatowanie 400tka papierem , dobre odtluszczenie i na to uprzednio dobrze dobrany lakier .

Potem po ok 24h zmatowienie papierem 2500 3M i polerka :shock:
    Kolego pewnie że będzie się trzymało, ale prawidłowo powinieneś użyć podkładu, bo papier 400 nie gwarantuje Ci dobrego spolerowania, powierzchnia jest chropowata, może nie widać tego z 3 metrów ale na upartego jak się dobrze przyluka :]
    Dokładnie-do tego podkład dodatkowo wygładzi powierzchnię i zwiększy przyczepność kolejnej farby .
    Przy autach, w których lakierowałem progi i zderzaki proces wyglądał w ten oto sposób:
    1.zmatowienie
    2.zastosowanie ''specyfiku'' ,który zwiększa przyczepność pomiędzy plastikiem a lakierem
    3.podkład
    4. baza/kolor
    5. lakier bezbarwny
    P.S.Etapy te mogą wyglądać inaczej,w zażności czy malujemy metalikami czy akrylami- rzecz jasna pomiędzy każdym z tych punktów miało miejsce odtłuszczenie , oprócz pomiędzy 4 , a 5 chyba ,że nam jakimś trafem mucha się przyklei Każdy z lakierników ma swoje sposoby i sztuczki ,oby nie były to sztuczki typu jak zarobić na kliencie i np nie położyć podkładu ,czy dać mniej utwardzacza :razz: Czasem bywa i tak ,że nie jeden lakiernik samouk zrobi to lepiej niż gość z papierem ;) coś długie to p.s. :hihi:

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    A czy nie taniej wyjdzie kupić nakładki poliftowe?

Zaawansowany Użytkownik Awatar jaguar15
    BMW
    728ia e38
    tak sledze temat, akurat mam kolor auta srebrny, jak i gdzie szukac nakladek i jak to zrobic w miare profesjonalnie zeby nie siac wiochy??
    Be My Wife
    728iA e38 arktissilber metallic, e30 m-tech II m52b28tu diamantschwarz
    Cztery koła szóstka w rzędzie i polatac można wszędzie ;)

Vip Vip Awatar Cichy
    BMW
    e38
    Cytat Zamieszczone przez jaguar15
    tak sledze temat, akurat mam kolor auta srebrny, jak i gdzie szukac nakladek i jak to zrobic w miare profesjonalnie zeby nie siac wiochy??
    Wyjdzie Ciebie to duzo drozej, uzywaj opcji szukaj, było o tym na forum
    Impossible is nothing

Żyć szybko, umierać młodo

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65 735
    a w jaki sposób sa montowane oryginalnie nakładki ? listwy też sa inne z tego co widze ?jak wygląda stan używanych listew ? dla porównania powiem że w e34 progi są montowane na spinki i klipsy , musiałem kupić szablon w aso do ponawiercania otwórów w progu , a listwy w e34 do wersji z nakladkami gniły gęsto i często

Cytat Zamieszczone przez szpoper
    a w jaki sposób sa montowane oryginalnie nakładki ? listwy też sa inne z tego co widze ?jak wygląda stan używanych listew ? dla porównania powiem że w e34 progi są montowane na spinki i klipsy , musiałem kupić szablon w aso do ponawiercania otwórów w progu , a listwy w e34 do wersji z nakladkami gniły gęsto i często
    Oryginalne nakładki są od spodu przypinane na nity z tworzywa i przykręcane na kilka wkrętów oraz są przypinane do progu na specjalne kołki. Listwy używane najczęściej nie będą się nadawać do użycia (rozwarstwione).

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65 735
    no i koszty urosły :D , progi 400-500 , listwy 600zł , spinki , uszczelki , osłony progu itp malowanie . I za cołość wyszło niecałe 1500zł

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Cytat Zamieszczone przez szpoper
    no i koszty urosły :D , progi 400-500 , listwy 600zł , spinki , uszczelki , osłony progu itp malowanie niecałe 1500zł
    Chcesz powiedzieć że za samo malowanie 1500 zł? To jakaś chora kwota.
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65 735
    no ja cie proszę :] , literówka już porawione

Początkujący Użytkownik
    BMW
    740d e65, 740d M f01
    Szukaj tańszego warsztatu lakierniczego, ale mimo wszystko lakieruj- efekt będzie naprawdę dobry!

Uprawnienia umieszczania postów