Witam mam pytanie do użytkowników M30 jak regulujecie u siebie zawory tzn czy regularnie co 20 tyś czy jak je słychać że klepią, i czy jest jakiś schemat regulacji czy po kolei wszystkie się reguluje
Witam mam pytanie do użytkowników M30 jak regulujecie u siebie zawory tzn czy regularnie co 20 tyś czy jak je słychać że klepią, i czy jest jakiś schemat regulacji czy po kolei wszystkie się reguluje
Ja słyszałem ze nawet co 10tys.. o schemacie nie słyszałem za to wiem z doswiadczenia ze przerwa musi miec 0.3 i napewno niemniej bo sie robia klocki! Wydaje mi sie ze po 20 tys to itak sie odezwa i beda do regulacji.
Ja musze u siebie ustawic bo juz by wypadało i tez mam pytanie czy ustawiac swierzo po wymianie oleju czy to nie ma wpływu i na olej nie zwracac uwagi?
pzdr
Dokładnie 0,27-0,28 czyli ciasne 0,30
Na zimnym silniku (najlepiej rano) to jest istotne, no i nowa uszczelka pokrywy też się przyda
Schematu jako takiego nie ma, grunt to trzymać się wychylenia krzywki na wałku tak aby na cylindrze przed regulacją była przeciwnie ustawiona do dźwigienki zaworowej czyli stożkiem daleko od regulacji
.......trochę nad tym posiedziałem zanim osiągnąłem pełną satysfakcję z pracy silnika........
Ja juz nie ustawie inaczej niz 0.3! ;)Zamieszczone przez zielony
pzdr
No i jeszcze jedna sprawa
Regulujemy dwa zawory jednocześnie czyli ssący i wydechowy.
rozwin?Zamieszczone przez zielony
Luz zaworowy miedzy dźwigienką (dwie strony) a zaworem na jednym cylindrze
ja (daje) regulować co drugą wymiane oleju czyli 20tkm , ale nie słychać ich u mnie po tym przebiegu
A wlasnie jak z wymiana uszczelki pod klawiatura? Za kazdym sciaganiem tejze?
Witam ja ostatnio u siebie przerególowałem zawory i musze powiedzieć że to nie jest skomplikowane natomiast co do uszczelki pod pokrywą zaworów to ja wymieniłem na nową ale w ostateczności ta stara uszczelka jeszcze by się nadawała