Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: [audio] Jak podłaczyc radio w e32

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    Mam kolegę w klinice dźwięku w Krakowie - przerabialiśmy ten temat w 750iL mojego przyjaciela.

Pierwszym co zrobiliśmy było wywalenie oryginalnego wzmacniacza, pociągnięcie nowych przewodów do głośników (przez wspólną masę) i montaż firmowego radia - dopiero zaczęło to w miarę normalnie grać.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    735iA
    Cytat Zamieszczone przez xsilver
    Mam kolegę w klinice dźwięku w Krakowie - przerabialiśmy ten temat w 750iL mojego przyjaciela.

Pierwszym co zrobiliśmy było wywalenie oryginalnego wzmacniacza, pociągnięcie nowych przewodów do głośników (przez wspólną masę) i montaż firmowego radia - dopiero zaczęło to w miarę normalnie grać.
    No dobra a jeśli mam dość średnie radio np taki Blaupunkt sylt cd50, teoretycznie podają że moc 4 x 40 W. Warto wywalić ten wzmacniacz? Czy głośniki Phonocar Y-line 165mm odżyją?

Te głośniki to coś takiego jak tu:

http://www.sfd.pl/Sprzedam_g%C5%82o%...e-t253279.html

Dodam że teraz tak to gra że seryjne głośniki w Citroenie Sarze Pikasso na badziewym radiu które miała zamontowane niemiecka babcia (kaseciak) dają więcej basu :(

Pozdrawiam

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    Z tego balupunkta niewiele wyciśniesz.

Co do głośników - myślę, że powinny dość ładnie zagrać, ale basu dobrego z 165mm nie ma się co spodziewać. Ale nie wiem jak to masz pomontowane i gdzie.

W e32 ogólnie ciężko tanio zrobić dobre audio. Mi się w miarę to udało :

-Alpine CDA-9813r
    -przód - PowerBass L6-C (system dwudrożny odseparowany)
    -tył jakieś 130mm dwudrożne odseparowane (czeka już Canton 165mm)
    -do tego obowiązkowo subwoofer i wzmacniacz (ja mam 30cm w obudowie zamkniętej robiony w klinice dźwięku i jakiś wzmak do tego) - obecnie nie założone z powodu przewożenia wózka małego fana BMW ;)

Radio napędza przód i tył (odpowiednio odcięte pasmo niskotonowe), wzmacniacz w mostku subwoofer - efekt w stosunku do kosztów jest bardzo przyjemny.

Doświadczony Użytkownik Awatar marek1132
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Wreszczcie radio (Pionieer DEH 2300R 50x4) "oddycha" pełną parą,wzmacniacz odłączony,przewody zmostkowane :
    http://img269.imageshack.us/f/zdjcie0143s.jpg/
    Wszystkie głośniki działają i dźwięk jest w końcu taki jaki powinienen być :)
    Już bałem się,że trzeba przeciągnąć nowe przewody do głośników tak jak zrobił kolega xsilver,ale obyło się bez tego.Korzystałem z tego schematu:
    http://www.usautoparts.net/bmw/audio.../e34_12pin.htm
    W-white -biała kostka
    B-black - czarna kostka
    Numery pinów na kostkach są ponumerowane,więc nie ma możliwości pomyłki.
    "Myślenie to najcięższa praca z możliwych i pewnie dlatego tak niewielu ją podejmuje." - Henry Ford

Z00FY
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez marek1132
    ale miłoby było posłuchać muzyki z ośmiu orginalnych głośników
    e32 ma ich 10:) pewnie pominąłeś parę tweeterów w tylnej półce pod maskownicą:)

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    Hmmm z tymi mocami nowych radyjek z super marketu to bym się nie podniecał bo podają je jak chcą i do tego w ilu omach chcą :) A to sporo zmienia prosty przykład z domu moje stare stereo o mocy raptem 2x25 i 2x15W na 8 omach podłączone kolumny altus 140 + altus 110 gra lepiej jak kino domowe kolegi za prawie 3000zł gdzie teoretycznie mocy jest 4 razy tyle a w bezpośredniej konfrontacji te plastikowe nowe badziewia w ogóle nie graja niestety :)

Może głupie odniesienie audio w domu do auta ale ja mam fabryczne HiFi w E-32 i gra bardzo ładnie miałem E-38 bez DSP i grało o wiele gorzej więc nie zgodzę się, że nowsze radia mają zawsze lepsze parametry co najwyżej nowe dobre radia maja lepsze parametry :)

A akurat dla mnie widok E-32 z jakimś nowoczesnym radiem w środku obrzydza mi skutecznie cały dzień ale to tylko moje zdanie nie chce nikogo urazić.

Uprawnienia umieszczania postów