Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: [mechanika] pompka przelewowa w baku umarła:/

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    Cytat Zamieszczone przez coboss
    hehe wyglada bardzo podobnie jak w kazdym innym samochodzie i jest w baku :D
    Odpowiem Ci na wazniejsze pytanie ktorego nie zzadales.
    Aby ja wymienic musisz zwalic bak a zeby go sciagnac musisz zdemontowac zawieszenie (tak podejrzewam i tak slyszalem). Nic milego, robocizna drozsza od pompki :/
    Sorry za OT, ale mam gorszy dzień chyba. Coboss, to jest z mojej strony ostatnie upomnienie. Prosiłem Cię już kilka razy o pisanie rzeczy z sensem, na których się znasz lub jesteś ich pewien . Ty tymczasem po raz kolejny wprowadzasz w błąd innych.....
    Napisałem, że tak słyszałem i tak sam podejrzewałem. Ale info udzielał mi ktoś kto ma małą benzynkę. Nie wiem czy w ogóle są różnice między modelami. Sam podejrzewałem u siebie padniętą pompkę w baku ale jak usłyszałem, że trzeba zwalić bak, a tego raczej się nie da ściągnąć bez dalszego rycia to od razu moja pompka się wyleczyła ;D

Mnie też cieszy informacja, że w razie czego to jest do niej dostęp przez tylną kanapę. Do tej pory w sedanach docierało się do pompki przez bagażnik ale w E38 nie ma takiej opcji :/

Cytat Zamieszczone przez oizo_pl
    ok jest tam pompa ale ona daje paliwo do silnika a mi chodzi pompe która przelewa z jednej komory do 2 komory ? :medit: :medit: :medit: :medit:
    Pompka która ciągnie paliwo do silnika jest pod podłogą na wysokości kierowcy (730d) lub względnie w innych modelach może być gdzie indziej ale na sztywnych przewodach pod podłoga auta! pompka w baku zawsze w nim jest i służy do przelewania paliwa z jednej komory baku do drugiej.
    jeżeli jej nie masz a masz jakiś śmieszny wężyk to obawiam się kolego, że jakiś The Best polski mechanik dorwał to auto :D
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    hehe wyglada bardzo podobnie jak w kazdym innym samochodzie i jest w baku :D
    Odpowiem Ci na wazniejsze pytanie ktorego nie zzadales.
    Aby ja wymienic musisz zwalic bak a zeby go sciagnac musisz zdemontowac zawieszenie (tak podejrzewam i tak slyszalem). Nic milego, robocizna drozsza od pompki :/
    Sorry za OT, ale mam gorszy dzień chyba. Coboss, to jest z mojej strony ostatnie upomnienie. Prosiłem Cię już kilka razy o pisanie rzeczy z sensem, na których się znasz lub jesteś ich pewien . Ty tymczasem po raz kolejny wprowadzasz w błąd innych.....
    Napisałem, że tak słyszałem i tak sam podejrzewałem. Ale info udzielał mi ktoś kto ma małą benzynkę. Nie wiem czy w ogóle są różnice między modelami. Sam podejrzewałem u siebie padniętą pompkę w baku ale jak usłyszałem, że trzeba zwalić bak, a tego raczej się nie da ściągnąć bez dalszego rycia to od razu moja pompka się wyleczyła ;D

Mnie też cieszy informacja, że w razie czego to jest do niej dostęp przez tylną kanapę. Do tej pory w sedanach docierało się do pompki przez bagażnik ale w E38 nie ma takiej opcji :/

Cytat Zamieszczone przez oizo_pl
    ok jest tam pompa ale ona daje paliwo do silnika a mi chodzi pompe która przelewa z jednej komory do 2 komory ? :medit: :medit: :medit: :medit:
    Pompka która ciągnie paliwo do silnika jest pod podłogą na wysokości kierowcy (730d) lub względnie w innych modelach może być gdzie indziej ale na sztywnych przewodach pod podłoga auta! pompka w baku zawsze w nim jest i służy do przelewania paliwa z jednej komory baku do drugiej.
    jeżeli jej nie masz a masz jakiś śmieszny wężyk to obawiam się kolego, że jakiś The Best polski mechanik dorwał to auto :D
    niestety w Pb jest jedna pompa, i pamietaj ze kazda pompa przelewa paliwo

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Nie ma w benzynie dodatkowej pompy na układzie? To znaczy, że jak ta w baku siądzie to już jest po imprezie. U mnie po prostu musiałbym jeździć z pełnym bakiem ale paliwo tak czy owak byłoby zaciągane.

PS. A jak wygląda sprawa z odpowietrzeniem układu? Ta pompka w baku wystarczy aby przepchnąć paliwo np po wymianie filtra?

W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Coboss, zainteresuj się działaniem układu zasilania w samochodach.... Auta benzynowe mają pompę ciśnieniową w baku. Paliwo podane przez pompę idzie bezpośrednio na listwę wtryskową. W dieslu masz małą pompkę w zbiorniku albo/i pod podłogą do wspomagania pracy pompy wtryskowej albo pompy wysokiego ciśnienia. Prostsze diesle w małych starszych samochodach nie mają takiej pompy, bo pompa wtryskowa jest w stanie sama dość sprawnie zassać paliwo ze zbiornika.

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    PS. A jak wygląda sprawa z odpowietrzeniem układu? Ta pompka w baku wystarczy aby przepchnąć paliwo np po wymianie filtra?

bez problemu, krecisz o odpala, Pb to duzo latwiejsza obsluga od diesla

Początkujący Użytkownik
    Witam panów serdecznie mam taki problemik z E38 730 D po przejechaniu kilku km gaszę silnik i po ok godzinie silnik nie odpala ,na początku myślałem ze jest mało paliwa , ale teraz mam 50 l w zbiorniku i jest to samo .Metoda prób i błędów doszedłem do takiego wniosku po wlaniu choć jednego litra paliwa auto odpala ,akcja miała miejsce kilka razy , teraz mam pytanie czy w zbiorniku jest jakiś czujnik odpowiedzialny za odcięcie paliwa ,lub związane z pływakiem walczę z tym problemem parę dni .Pozdrawiam.

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Słychać pompę paliwa przy progu, pod Twoją pupą? :D Jeżeli tak to ją wymień, na Allegro była firma która je regeneruje na oryginalnych podzespołach Pierburg, polecam, mam rok i działa idealnie.

Co do przelewu. Nie wiem do dzisiaj gdzie jest ten chol.... zawór zwrotny ale gdzieś jest i możliwe, że padł. Zanim odpalisz auto podnieś maskę i zobacz czy jest zalany przewód paliwowy jak nie to paliwo cofa się do baku.

Kolejna sprawa odpowietrzenie zbiornika, jak nie będziesz mogła odpalić a paliwo będzie w przewodach to odkręć korek wlewu paliwa i przekręć kluczyk po paru sekundach odpal, jeżeli nie będzie problemu z odpaleniem auta w tym momencie to coś jest nie tak z odpowietrzeniem baku.

Jak zdiagnozujesz problem, napisz postaram się napisać jak mu zaradzić ;)
    Rozwiązania i koszty:
    1. 250zł i 20 minut na wymianę (brudna robota)
    2. 15zł i 10 minut roboty (średnio brudna robota)
    3. 0zł 10 minut roboty (w miarę czysta robota)

;D ;D ;D

Uprawnienia umieszczania postów