Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: moja 7mka zdechła :(

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 735 v8 98'
    AD Lisu77: No kurde nie powiem, że trochę mnie to podniosło na duchu, aczkolwiek u mnie może być co innego. Czy u Ciebię też na D niechciało jechać? Pozatym u mnie kurcze cieknie olej ze skrzyni od momentu co się zwaliło.

Ad. Boss

Cytat Zamieszczone przez BOSS

WRZUCENIE Z "d" NA "n" W KAZDEJ SYTUACJI NIE JEST SZKODLIWE DLA SKRZYNI !!!

i wlasnie dlatego NIE TRZEBA wciskac przycisku zabezpieczajacego - tak wlasnie ma byc. :]

No z D na N jeszcze okej jednak słyszałem, że Beemki w automacie nie mogą jechać na N bo coś się z mostem walnie. Jak przerzuciłem z N na D podczas jazdy to już wogóle wrażenie takie miałem jak bym jechał na sprzęgle :/ nie mówię już o szarpnięciu.

Może to coś ze sprzęgłem ?

Kurde nie wiem co robić :/ Żadnego szpeca od automatów w okolicy (Skierniewice) raczej nie mam pozatym boję się, że koszta naprawy mogą być ogromnę i będzie się bardziej opłacało nową skrzynie kupić. Albo się wykosztuję a to okaże się być jakaś pierdoła za pareset złotych :/

ps. Dziękuję za odpowiedzi. Naprawdę każda wasza rada jest na wagę złota bo nieznam nikogo osobiście kto by się znał na automatach - pierwszy w rodzinie jestem z automatem

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez positiv
    to już chyba wolę kupić za 2 tysiące skrzynie nową. Trafia mi się z 2000roku od 735 z anglii

jak coś to mój Vin to: WBAGF41080dk38400
    Model: 735I
    Typ: GF41

ps. O jednym bym zapomniał. Jak auto wrzuciliżmy na lawetę to naszym oczom ukazała się dość duża plama oleju w miejscu gdzie ato stało i to pod skrzynią. Czyli zaczęlo cieknąć ze skrzyni - wcześniej tego też nie było
    A wczesniej skrzynia nie dawala oznak zmeczenia zyciem? tj nie bylo lekich podszarpywan /zastanawiania sie nad przelaczeniem biegow / zmiana charakterystyki pracy w zal od temp oleju itp?
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 735 v8 98'
    Wszystko było dobrze i chodziło płynnie raz tylko przy około 120-130 jak bieg zmieniało na trybie sportowym to miałem takie leciutnie szarpnięcie po lekkim jakby zastanowieniu się. Ale to zdarzyło się tylko raz i trochę czasu temu. Skrzynia czy to na zimnym czy na ciepłym oleju zachowywała się raczej podobnie

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Raczej nie tyle dostaje wał czy tylny most, tylko jak wrzucasz na N to ciśnienie oleju w skrzyni spada a wał przecież nadal się kręci dużą prędkością. W dłuższej perspektywie uważa się takie rzeczy za szkodliwe i powodują szybsze zużywanie się skrzyni. Nie wiem czy jest to jakoś naukowo potwierdzone w każdym bądź razie w instrukcji pisze aby stosować taki manewr tylko w sytuacjach awaryjnych. Po za tym przez ludzi jest potwierdzone, że na N (luz) zużycie paliwa wcale nie maleje a wręcz odwrotnie, a więc wrzucanie na N podczas jazdy z myślą ekonomiczniejszej jazdy nie ma sensu.
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    to może powodem takiej sytuacji jest faktycznie wyciek oleju - może warto wyeliminować wyciek i uzupełnić olej - może będzie wszystko ok ...

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez coboss
    Raczej nie tyle dostaje wał czy tylny most, tylko jak wrzucasz na N to ciśnienie oleju w skrzyni spada a wał przecież nadal się kręci dużą prędkością. W dłuższej perspektywie uważa się takie rzeczy za szkodliwe i powodują szybsze zużywanie się skrzyni.
    Skad taka teoria? :shock:
    Jesli masz minimalne pojecie o technice to zastanow sie skad skrzynia ma to cisnienie oleju- dla ulatwienia dodam ze napewno nie od tylnego zabieraka...
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Nie, nie od niego i mnie to nie interesuje a informacje mam z dziesiątek rozmów na ten temat.

Najprościej było by powiedzieć. NIE! NIE wrzuca się podczas jazdy na N i bez komentarzy. A tak znów będzie jakaś zbędna dyskusja :/
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    Nie wolno wrzucać na N podczas jazdy dlatego, że jadąc obraca się wał napędowy, co za tym idzie obraca się tylna flansza w skrzyni - dalej idąc - pomiędzy tarczkami tylnych sekcji skrzyni występuje tarcie, przez co mogą się one obracać - a jeżeli skrzynia jest w położeniu N to tylne sekcje nie mają smarowania/chłodzenia olejem ...

Wiadomo, że taka degradacja trwa w czasie - ale jak ktoś będzie to robił ciągle ( tak jak by jezdził manualem ) to doprowadzi do uszkodzenia skrzyni ...

Oczywistym też jest, że jak ktoś wrzuci na N raz czy dwa to nic się nie stanie...

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Ja nigdy nie jeździłem na luzie (manual) ani na N (automat), bo hmm bo tak :) Ale rzeczywiście kazdy zkim rozmawiam mówił aby nie jeździć w pozycji N, dlaczego to nie wiem...

Co do tematu to rzeczywiście zacząłbym od sprawdzenia stanu oleju, wyrównaniu w razie braku i wtedy sprawdzić jak będzie jechać, jezeli ok to zaraz wyeliminować wyciek i po probelmie, jezeli nie to już kwestia tańszej wymianny na inną lub naprawy

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 735 v8 98'
    no tak ale czemu ten wyciek mógł się zrobić? i to tak w parę minut?

No to na dniach muszę kupić ten olej i władować tam. Ile tego oleju tam wchodzi? Jaki najlepiej kupić (w miarę gęsty zważywszy na ten wyciek) oraz gdzie ten olej się wlewa :D

Uprawnienia umieszczania postów