Ma uszczelki i moze cieknac, mi wlasnie cielknie :) sruba napinacza ma podkladke aluminiowa noi okazuje sie ze tez moze cieknac mi cieklo po wymianie wycieku brak :)
A moze ktos napisac kiedy wymienia sie rzrzad w M30, mam przejechane 425 000 i niewiem kiedy wymienic caly kompletny rozrzad ?
Rozrząd w m30 wymienia się tylko podczas generalnego remontu silnika. Poza taką sytuacją nie robi się tego, bo nie ma potrzeby, gdyż jest na łańcuchu a nie na pasku.
Mi podobnie ciekło. W poniedziałek odbieram głowice z generalnego remontu (kosztuje mnie to 700zł...sama głowica :(:( ) Ponadto ciekło też z uszczelki pod głowicą, która będzie wymieniona oraz z uszczelki ktorą znajduje się między głowicą a tą obudową łańcucha rozrządu. Nie mogę się doczekać już złożenia wszystkiego do kupy i pierwszego odpalenia...:)
Ze śruby napinającej też mi ciekło...i tutaj też mam pytanie. Czy może lepiej będzie dołożyć tam oprócz nowej podkładki aluminiowej jakąś gumową?
Raczej nie gdyz mi po wymianie na nowa przestalo leciec. A co do wymiany to z tgo co sie orientuje to lancuch tez sie powinno wymieniac gdyz ulega on rozciagnieciu np. w nissanie micra lancuch wymienia sie do 100 000km dlatego dziwie sie z takim ogolnym przekonaniem ze jak jest lancuch to sie go wogole nie rusza. Ostatnio na forum kolega pisal ze auto sprzedal koledze i lancuch sie zerwal. Ja slyszalem ze lancuch powinno sie wymienic przy przebiegu 500 000km a mojemu M30 niewiele brakuje (425000) po za tym nie musze nic robic z glowica uszczelka dobra, cisnienie dobre. Tylko jakis niepokaojacy odglos wydobywa sie z silnika i niemoge dojsc co to jest i wlasnie zastanawiam sie czy to czasem nie jest rozrzad (lancuch, napinacz albo prowadnice). dodam jeszcze tylko ze do wymiany rozrzadu w M30 nie potrzeba zrzucac glowicy bo mozna zdemontowac chlodnice i dostac sie do niego przez obudowe rozrzadu.
Tom ja mam niby 288 tyś przebiegu nie pamietam auto z 89' Ja zmieniam łańcuch na dniach dla spokoju i zapobiegawczo.
Wole wydać trochę niż dużo wtedy jak juz bedzie za późno i nie daj mi się zerwie. Łańcuch się wyciąga pyzatym jeszcze ogniwka wycierają.
Kaczy a ile cie taka impreza bedzie kosztowala ? Chce wiedziec zeby sie powoli przygotowac finansowo.
sprzdajesz furmanke i przed sprzedaza rozrzad wymieniasz ?
53zł łańcuch na allegro. Ale z tego co tam widziałem to są dwa łancuchy przy silniku.
Powiedzcie mi, czy ta instrukcja ustawienia rozrządu jest prawidłowa: (wszystko wzięte z http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=39371 i bazuje oczywiście na rysunku z kilku postów wyżej)
Na kole wału rozrządu i obudowie musi być znak nie ma bata, po prawej u dołu
Na kole wałka rozrządu ustawiasz tak by klin był u dołu z lewej strony a śruby mocujące koło rozrządu musza być symetrycznie względem silnika w pionie z osią wałka rozrzadu i wału korbowego i w poziomie do krawędzi głowicy i bloku... pamiętaj jednak że silnik jest pochylony w lewo więc weź na to poprawkę
zaznacz sobie np, markerem potem wkręć napinacz i na wykręconych świecach zapłonowych zakręć ręcznie kluczem dwa razy razy wałem korbowym (nie wałkiem rozrzadu) o 360 stopni znaki muszą się znów pokryć dla pewności znów dwa razy 360 jak się znaki pokryją jest dobrze. :)
No tak bo puki nie sprzedam autem bede jeździł ciężko mi powiedzieć ile ale nie dużo bo mam znajomego mechanika a sam trochę jestem tyle że bez warsztatu i wspulna praca szybko pójdzie a i się nie wykosztuje. Bo raczej nikt się nie rzuci na to auto na cene przezemnie zaproponowaną bo nie każdego stać na dobrą 7 jest przecież tyle 730 na gazie zwykłym po 2 tyś a też siudemka. :P
Już sprzedajesz 7er? heheh:P jeszcze ostatnio pamietam opis u Ciebie pod obrazkiem (coś w stylu) - na zawsze do końca:) - i co się stało?
A no to się stało PB 95 5.07 LPG 2.65
Mnie ta sytuacja już dociąża poza tym szykuje mi się kilku miesięczny wyjazd i raczej nie zabiorę Siódemki ze sobą. Ale wyjazd za miesiąc wiec przez ten czas jeżdżę chyba że sprzedam. Po drugie kusi mnie V8 :D Choć wiem że to już nie będzie tak wytrzymałe.
A wtrące taki OT. Czy w E32 V8 występowały skrzynie automatyczne 4 biegowe? Lub jest możliwość zamotowania takiej licząc małe przeróbki typu kołnież poduszka i inny komputer? Bo z tego co wiem 5hp w V8 i V12 można zdrajwować tylko na 2 nie ma możliwości zdrajwowania na 1 A 750 występowały chyba z 4hp i tam taka możliwość była.