Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 13

W±tek: PDC - NIE DZIA£A CA£Y UK£AD PRZEZ JEDEN CZUJNIK

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008

PDC - NIE DZIA£A CA£Y UK£AD PRZEZ JEDEN CZUJNIK

Witam

Mam problem który mia³em ju¿ od dawna bo nie mia³em chwili aby sie tym zaj±æ, nie dzia³a mi ca³y uk³ad PDC a zwiazane to jest z usterk± tylko jednego czujnika, dowiedzia³em sie juz z forum jak to sprawdziæ wystarczy przy³o¿yæ ucho i sprawdziæ czy pyka :) pykaj± wszystkie 4 z przodu i 3 z ty³u wiec jeden z ty³u do wymiany, teraz tak chcia³bym taki czujnik kupic na allegro. Dowiedzia³em siê ze jest to 3 pinowy gdyz w 730d 99rok by³y tylko 3 pinowe ciezko jest taki znale¼æ, w ramach upewnienia siê wymontowalismy z koleg± czujnik z jego buni ma identyko tyle ze wymontowalismy z przodu bo akurat nie ma jednego halogena i mozna by³o wsadzic reke a nie tak jak przy tyle trzeba zdejmowac caly zderzak. Teraz moje pytanie czy czujniki przednie i tylne to te same czujniki?

pozdrawiam
    pozdrawiam
    BMW - Bo Moderator Widzi :D

Vip Vip Awatar FuBu
    Do³±czy³
    Jul 2007
    BMW
    E38 728i Sport Indywidual
    Sk±d
    Jaworzno [PL] / Peterborough [UK]
    Blog
    3

Re: PDC - NIE DZIA£A CA£Y UK£AD PRZEZ JEDEN CZUJNIK

Cytat Zamieszczone przez janek500
    Teraz moje pytanie czy czujniki przednie i tylne to te same czujniki?
    Tak, czujniki przednie i tylne s± takie same, i nie ma ró¿nicy czy wsadzisz z ty³u do przodu, czy z przodu do ty³u .

Przy wymianie czujników z ty³u wcale nie musisz ¶ci±gaæ ca³ego zderzaka , wystarczy lekko "odchaczyæ" listwe na której umieszczone s± czujniki i bez problemu sobie wymienisz. Z ty³u nawet ³atwiej je wymieniæ ni¿ z przodu.

pozdrawiam

u¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2007
    BMW
    e38 czerwone
    Sk±d
    Bia³ytok
    Chwila chwila panowie - na pocz±tku produkcji czujniki PDC by³y takie same - nie by³y ani k±towe ani jakos inaczej podzielone
    Poprostu mia³y 2 piny i ju¿. ( Ja u siebie zmienia³em czujniki i luzik mia³em 2 pinowe)

Ale trafi³ mi w ³apki te¿ czujnik 3 pinowy - ponoæ takie by³y ju¿ od 98 roku, a z nimi to neipowiem czy by³y wszystkie takie same.

Najpierw wyjmij czujnik i zobacz ile masz pinów :)

Vip Vip Awatar FuBu
    Do³±czy³
    Jul 2007
    BMW
    E38 728i Sport Indywidual
    Sk±d
    Jaworzno [PL] / Peterborough [UK]
    Blog
    3
    Cytat Zamieszczone przez Neuf
    Ale trafi³ mi w ³apki te¿ czujnik 3 pinowy - ponoæ takie by³y ju¿ od 98 roku, a z nimi to neipowiem czy by³y wszystkie takie same.

Neuf , ja mam 3 pinowe i zamienia³em przód z ty³em . Wszystko dzia³a³o :)

u¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2007
    BMW
    e38 czerwone
    Sk±d
    Bia³ytok
    Cytat Zamieszczone przez FuBu
    Cytat Zamieszczone przez Neuf

Neuf , ja mam 3 pinowe i zamienia³em przód z ty³em . Wszystko dzia³a³o :)
    Ja mam 2 pinowe i te¿ zamienia³em przód z ty³em :)

Temat czujników widze ,¿e ju¿ rozkminili¶my do koñca :P

Kolego szukaj czujnika z odpowiedni± ilo¶ci± pinów i ju¿ :)

AngelAgnes
    Go¶æ
    By³am ¶wiadkiem takiego problemu ;)

Przeczytaj ten temat, znajdziesz równie¿ potrzebne wskazówki:

http://forum.7er.pl/pdc-nie-wiem-o-co-chodzi-vt8249.htm

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    dziêki wielkie za pomoc sprawa jest za³atwiona tym bardziej ze wezme od kumpla dobry czujnik zanim kupie na allegro to sprawdze czy podmianka na dobry rozwi±¿e sprawe

wie kto¶ moze jak sprawnie zdj±æ t± listwe z tylnego zderzaka? zebym czegos nie po³ama³
    pozdrawiam

u¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2007
    BMW
    e38 czerwone
    Sk±d
    Bia³ytok
    Cytat Zamieszczone przez janek500
    dziêki wielkie za pomoc sprawa jest za³atwiona tym bardziej ze wezme od kumpla dobry czujnik zanim kupie na allegro to sprawdze czy podmianka na dobry rozwi±¿e sprawe

wie kto¶ moze jak sprawnie zdj±æ t± listwe z tylnego zderzaka? zebym czegos nie po³ama³
    ¦rodkow± listwê w zderzaku z ty³u ³apiesz na dole - gdzie schodzi siê ze zderzakiem i szarpiesz j± w górê - wyjdzie razem z chromem :)

Proponujê w miare gwa³townie to zrobiæ to zaczepy odpuszcz± bo ci±gn±c powolutku bed± siê odkszta³ca³y - i na spokojnie twarda ta listwa to ³atwo jej nie po³amiesz :)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    e38
    Sk±d
    Wawa
    A teraz zinnej beczki! Mi nie dzia³a PDC wogóle. ¯aden z czujników nie wydaje d¼wiêku, a uk³ad wogóle sie nie w³±cza. Zbieg³o siê to w czasie w myciem przednich lamp. Czy¿y wspomniane przez kolegów kable pod zderzakiem?

Pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    dobra po¿yczy³em dzi¶ czujnik od kumpla listwê z ty³u zdj±³em zmieni³em czujnik

DZIA£A !!! DZIÊKI WIELKIE ZA POMOC !!!
    pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •