Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Olej do skrzyni automatycznej 730d

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Jak już jest syf to nie jest fajnie. Powtarzam ja mam ok 370-380 tys km ciężko dokładnie wskazać. Wygląda na to, że olej był jednak w miarę regularnie wymieniany (co ok 100-150tys km), teraz wymieniłem i praca mojej skrzyni jest bardzo ale to bardzo fajna. Skrzynia pracuje cichutko, lekko i sprawnie. W misce olejowej nie miałem żadnego syfu, kompletnie nic.
    Jestem bardzo z tego zadowolony. Dodatkowym info jest, że weszło ok 7,5 litra :)
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Cytat Zamieszczone przez janek500
    ...Nie wymieniamy tez z drugiego wzgledu gdyż w skrzyni tworzy się nagar i osad, gdzie nowy olej by go wypłukał tylko co mogłoby pogorszyć sprawe.
    Ciekawa sprawa, ponieważ w misce są magnesy które wyłapują opiłki a jak wiadomo - każdy magnes ma swoja pojemność i w pewnym momencie już przestaja łapać.

Jest również filtr oleju, a jak wiadomo - każdy filtr się zapełnia i albo się przebije, albo całkowicie się zapełni. Obi opcje są kiepskie ;(

Jeśli oleju się nie wymienia, to po co filtr i magnesy?

Jeszcze jedna sprawa - BMW nie produkuje skrzyń biegów a tylko je montuje. Najczęściej są montowane skrzynie ZF a juz centrala ZF-a w Dortmundzie mówi, że olej w ich skrzyniach należy bezwzględnie wymieniać

Ja tam wolę zapobiegać a nie leczyć, więc wymieniam regularnie i namawiam do tego.

Wiadomo, że bardzo długo nie wymieniany olej szkodzi i po wymianie będzie gorzej (właśnie przez wypłukanie) i to jest dokładnie tak, jak do silnika co od lat jeździ na mineralnym nalać pełnego syntetyku. Coś puści :/
    Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 735i
    Cytat Zamieszczone przez szafiros

Cytat Zamieszczone przez fm
    udało mi się zlokalizować nr skrzyni. Jest to 5hp18 (czarna tabliczka) Teraz pytanie; czy ten olej z linku będzie odpowiedni pozycja 2. http://www.dexol.pl/katalogi/6m.htm
    halo fachowcy ! kto mi odpowie :)
    @Szafiros mała pomyłka zaszła... Ja czegoś takiego nie pisałem w tym temacie... :)
    Pozdrawiam

fm

Początkujący Użytkownik
    potrzebuje pomocy na SZYBKO. gdzie jest wlew oleju do skrzyni, jedni mowia ze od dolu (kominek) inni ze gdzies z boku ????????????? niech mi ktos pomoze

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    potrzebuje pomocy na SZYBKO. gdzie jest wlew oleju do skrzyni, jedni mowia ze od dolu (kominek) inni ze gdzies z boku ????????????? niech mi ktos pomoze
    Skoro nie wiesz nawet gdzie jest wlew to radze nie brac sie za grzebanie przy skrzyni na wlasna reke- takie doswiadczenie moze byc w efekcie koncowym dosc kosztowne :(
    Wymiana oleju wraz wymiana filtra + ew przeczyszczenie kasety ster naprawde nie jest poteznie droga. (W zal od warsztatu od 100-250zl + koszt materialow)
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Początkujący Użytkownik
    Cytat Zamieszczone przez BOSS
    Skoro nie wiesz nawet gdzie jest wlew to radze nie brac sie za grzebanie przy skrzyni na wlasna reke- takie doswiadczenie moze byc w efekcie koncowym dosc kosztowne :(
    Wymiana oleju wraz wymiana filtra + ew przeczyszczenie kasety ster naprawde nie jest poteznie droga. (W zal od warsztatu od 100-250zl + koszt materialow)
    ja nic nie pisalem ze chcesz sam to robic. Tylko bylem na szybko w jednym warsztacie [fakt; zwykly gowniany warsztat] i tam nie wiedzieli nawet gdzie jest wlew. Na wymiane jade do serwisu bmw w pon. ale sam dla siebie lubie wiedziec gdzie co jest w aucie.

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    ja nic nie pisalem ze chcesz sam to robic. Tylko bylem na szybko w jednym warsztacie [fakt; zwykly gowniany warsztat] i tam nie wiedzieli nawet gdzie jest wlew. Na wymiane jade do serwisu bmw w pon. ale sam dla siebie lubie wiedziec gdzie co jest w aucie.
    Kurcze to rzeczywiscie kiepski warsztat...
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    730D
    napisz ile cię szarpnie w serwisie ta wymiana,i gdzie robisz.
    730

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    No właśnie :)

Bo u mnie taka przyjemność to:
    Filtr MANN 150zł
    Olej 8l x 42zł= 336zł
    Wymiana 100zł

W sumie 586zł

Z przesyłkami oleju i filtra trochę ponad 600zł
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Uprawnienia umieszczania postów