Wiec tak moi drodzy. Nie przypatrzyliscie sie dok³±dnie linkowi który da³em o czytaniu nie wspomne :D

Napisze jak jest w E32 bo wiem jak tam jest organoleptycznie sprawdzi³em ;)

Tiger nie ma krancówek bo za ciezko niemcom by³o to tak wykombinowac za to pod roleta jest sterownik strasznie skomplikowany jak na sterownik rolety (kilka uk³adów microchipowych etc) mysle³em ze to wina sterownika ale w pózniejszym toku domys³ów wysz³o ze jednak nie - sterownik nienaprawialny, nikt ze nzanych mi osób sie tego nie podejmie.. koszt nowego cos ok. 350$ dalej skupi³em sie na samym silniczku i tak jak Marcin pisze pod pó³ka jest silniczek Z mechanizmem (w którym jest ten trybik - jedna ca³osc) sterownik i mechanizm samej rolety.

Wydedukowa³em ze sterownik mierzy pr±d i w momencie kiedy "czuje opór" (w silniczku - mechanizmie jest mechaniczny zderzak który stawia opór w skrajnych po³ozeniach) roleta sie wy³acza, przestaje sie podnosci - opadac. Niestety ko³o zrembate jest aluminiowe i dlatego nastepuje sciecie zebów pod wp³ywem zmeczenia materia³u kak sadze i wtedy opor nie jest stawiany taki jak wczesniej co powoduje w moim przypadku nie wy³aczenie odrazu obrotów silnika i g³osne tyrkotanie 2 zebatki o wytarte juz nzeby almiowego trybika..

Tak to wyglada u mnie i moze sie komus przyda rozwarza³em kupno uzywki ALE by³a by ona zapewne w porównywalnym wiek wiec i zmeczenie materia³u by³o by porównywalne! ossobiscie nie znam E32 w której elektrorollo dzia³± bez zarzut..

Postanowi³em wiec dac dorobic ko³o zembate które sie uszkodzi³o i zobaczymy co z tego wyjdzie ;) aha sam silniczek kosztuje tez cos pod 360$

pzdr