Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Pytanko o wahacze

Początkujący Użytkownik
    BMW
    735
    Powiem tak:
    Zacząłem się interesować wahaczami bo musze je wymienić.Nie znam żadnych marek czy firm produkujących wahacze.. Po prostu otworzyłem allegro dojechałem do najdroższych a tam były tylko wymienione przeze mnie wcześniej komplety i dlatego o nie pytam :)

Musze zaraz poszukać tej firmy co kolega Wild_Rider napisał.

Wiem takze ze można stare whacze regenerować ale gość który to robi (sprawdzony fachowiec) twierdzi, że ma to sens tylko w przypadku ori wahaczy.
    Koszta ok 300 zł a wytrzymują tyle samo co nowe z bmw.
    W przypadku nie oryginalnych mówi że nie ma to sensu ze względu na jakość materiału z jakiego są one wykonane...
    Wiem, że troche to dziwnie brzmi ale to już starszy facet który robi to od lat i powiedział mi że jak mam kupować podróby to żebym gdzieś z rozbitka znalazł po taniości stare ori wahacze a on je zregeneruje i daje gwarancje itd

Dlatego rozważam też możliwość zakupienia powiedzmy za 200zł starych z bmw dołożyć 300 za regeneracje i za 500 mieć naprawde dobry wahacz :D

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E34,E60,E92 :)
    Z ciekawości może napisz co i jak ów fachowiec regeneruje w tych wahaczach... :|
    E12 525 79' było....
    E32 735i manual 91' - ***** w crahstescie...
    E39 540i manual 96' było...

E60 530iA 03'

...E34 S38B38 :)
    ...E92 S65B40 :)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    735
    Wymienia w nich te tuleje - nie wiem jak to sie nazywa :(
    Poza tym nie wiem czy jakoś jeszcze sprawdza te wahacze ale odkąd pamiętam ludzie jeżdzą z tym do niego i bardzo go chwalą.

Początkujący Użytkownik
    Witam
    ja już 37tyś śmigam na tych wahaczach jest ok (400zł)za komplet
    niestety nie są bez wad,
    nie są z alu i najlepiej zamontować cały komplet
    pozdrowienia
    robertczapla

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Cytat Zamieszczone przez smolak
    Poza tym nie wiem czy jakoś jeszcze sprawdza te wahacze ale odkąd pamiętam ludzie jeżdzą z tym do niego i bardzo go chwalą.
    Tuleje metalowo-gumowe to zwykła rzecz,która podlega wymianie w wahaczach, jestem ciekaw co robi ze sworzniem kulistym jeśli ma luz...
    E12 525 79' było....

E60 530iA 03'

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    Cytat Zamieszczone przez ciah
    Tuleje metalowo-gumowe to zwykła rzecz,która podlega wymianie w wahaczach, jestem ciekaw co robi ze sworzniem kulistym jeśli ma luz...

Ścina metalową miseczkę , wyciąga środek , czyści wszystko , gwintuje główkę wahacza pod nagwintowaną miseczkę , nowy smar , składa wszystko , a luz kasuje odpowiednim dokręceniem miseczki- widziałem kiedyś jak to robił.

Co ciekawe - metoda nie jest skomplikowana a działa - koledze regenerował w e34 i zrobił na tym chyba 30 tyś km - i dalej był dobry...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Cytat Zamieszczone przez xsilver
    Cytat Zamieszczone przez ciah

Ścina metalową miseczkę , wyciąga środek , czyści wszystko , gwintuje główkę wahacza pod nagwintowaną miseczkę , nowy smar , składa wszystko , a luz kasuje odpowiednim dokręceniem miseczki- widziałem kiedyś jak to robił.

Co ciekawe - metoda nie jest skomplikowana a działa - koledze regenerował w e34 i zrobił na tym chyba 30 tyś km - i dalej był dobry...
    Trochę celowo napisałem o tym... tuż po kupnie swojej 7 oddałem cały komplet do ,regeneracji'' , wytrzymały bodajże 4 tys km, co ciekawe inni użytkownicy wahaczy od tego samego mechesa mieli dość podzielone zdania.. Zastanawiam się jaki jest koszt ,,naprawy'' takiego - dajmy na to - aluminiowego dolnego wahacza i ile gwarancji dostanie... Ogólnie to mam bardzo niemiłe doświadczenia z taką operacją i jestem na NIE.
    E12 525 79' było....

E60 530iA 03'

BMW
    m60
    Ja też jestem na nie ...

Ale z opinii kolegów wiem , że ten gość w Krakowie, który to robi przykłada się do sprawy i nie ma potem problemów ...

Miałem naprawiane metodą opisaną przez xsilver-a wahacze w e21 i potem w e28. Tyle co mogę powiedzieć, metoda jest dobra.

BMW
    m60
    Z tego co pamiętam, wahacz po takiej regeneracji jest rozbieralny - w razie gdy znów się zrobi luz, można go już samemu rozkręcić , wyczyścić, zmienić smar i odpowiednio skręcić kasując luz...

Ja tam wolę kupić firmowy wahacz - do e32 zapłacę po zniżkach w hurtowni te 200zł i mam spokój ...

Uprawnienia umieszczania postów