Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Pytanko o wahacze

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Początkujący Użytkownik Awatar Loszka
    BMW
    e65 735i 2002
    witam..odkopię trochę temat. Wczoraj byłem na stacji diagnostycznej w celu podbicia dowodu ( przegląd techniczny). Okazało się, że dolny prawy wahacz jest do wymiany i łączniki stabilizatorów. Reszta ponoć może być. Wiadomo, że na szarpakach to przeważnie luzów nie ma (pojawiają sie kiedy auto jest na podnośniku) więc pomyślałem, że zmienię sobie wszystkie wahacze na zamienniki gdyż autkiem troche już woziło (stuki) i myślę, że jak będą nowe to zyskam na właściwościach jezdnych. MOją niunia kochaną jeżdzę tylko do pracy ..pokonuję rocznie około 6 tyś km tylko po mieście . Czy uważacie, że komplet wahaczy i łaczników z allegro jest warty zakupu? jeżdzę mało po dobrych drogach.

http://allegro.pl/nowe-wahacz-wahacz...811388923.html

Wcześniej czytałem, że firma TRL była chwalona jednach na allegro jej nie widzę..
    Proszę o waszą opinię.
    Pozdrawiam

Właśnie zobaczyłem, że nie jestem w dziale e38 tylko e32 ale jeśli chodzi o zawieszenie i zamienniki to chyba nie ma znaczenia..przepraszam
    Ostatnio edytowane przez Loszka ; 30-09-2011 o 09:02

Początkujący Użytkownik
    BMW
    735
    Powiem tak:
    Zacząłem się interesować wahaczami bo musze je wymienić.Nie znam żadnych marek czy firm produkujących wahacze.. Po prostu otworzyłem allegro dojechałem do najdroższych a tam były tylko wymienione przeze mnie wcześniej komplety i dlatego o nie pytam :)

Musze zaraz poszukać tej firmy co kolega Wild_Rider napisał.

Wiem takze ze można stare whacze regenerować ale gość który to robi (sprawdzony fachowiec) twierdzi, że ma to sens tylko w przypadku ori wahaczy.
    Koszta ok 300 zł a wytrzymują tyle samo co nowe z bmw.
    W przypadku nie oryginalnych mówi że nie ma to sensu ze względu na jakość materiału z jakiego są one wykonane...
    Wiem, że troche to dziwnie brzmi ale to już starszy facet który robi to od lat i powiedział mi że jak mam kupować podróby to żebym gdzieś z rozbitka znalazł po taniości stare ori wahacze a on je zregeneruje i daje gwarancje itd

Dlatego rozważam też możliwość zakupienia powiedzmy za 200zł starych z bmw dołożyć 300 za regeneracje i za 500 mieć naprawde dobry wahacz :D

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E34,E60,E92 :)
    Z ciekawości może napisz co i jak ów fachowiec regeneruje w tych wahaczach... :|
    E12 525 79' było....
    E32 735i manual 91' - ***** w crahstescie...
    E39 540i manual 96' było...

E60 530iA 03'

...E34 S38B38 :)
    ...E92 S65B40 :)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    735
    Wymienia w nich te tuleje - nie wiem jak to sie nazywa :(
    Poza tym nie wiem czy jakoś jeszcze sprawdza te wahacze ale odkąd pamiętam ludzie jeżdzą z tym do niego i bardzo go chwalą.

Początkujący Użytkownik
    Witam
    ja już 37tyś śmigam na tych wahaczach jest ok (400zł)za komplet
    niestety nie są bez wad,
    nie są z alu i najlepiej zamontować cały komplet
    pozdrowienia
    robertczapla

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Cytat Zamieszczone przez smolak
    Poza tym nie wiem czy jakoś jeszcze sprawdza te wahacze ale odkąd pamiętam ludzie jeżdzą z tym do niego i bardzo go chwalą.
    Tuleje metalowo-gumowe to zwykła rzecz,która podlega wymianie w wahaczach, jestem ciekaw co robi ze sworzniem kulistym jeśli ma luz...
    E12 525 79' było....

E60 530iA 03'

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    Cytat Zamieszczone przez ciah
    Tuleje metalowo-gumowe to zwykła rzecz,która podlega wymianie w wahaczach, jestem ciekaw co robi ze sworzniem kulistym jeśli ma luz...

Ścina metalową miseczkę , wyciąga środek , czyści wszystko , gwintuje główkę wahacza pod nagwintowaną miseczkę , nowy smar , składa wszystko , a luz kasuje odpowiednim dokręceniem miseczki- widziałem kiedyś jak to robił.

Co ciekawe - metoda nie jest skomplikowana a działa - koledze regenerował w e34 i zrobił na tym chyba 30 tyś km - i dalej był dobry...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Cytat Zamieszczone przez xsilver
    Cytat Zamieszczone przez ciah

Ścina metalową miseczkę , wyciąga środek , czyści wszystko , gwintuje główkę wahacza pod nagwintowaną miseczkę , nowy smar , składa wszystko , a luz kasuje odpowiednim dokręceniem miseczki- widziałem kiedyś jak to robił.

Co ciekawe - metoda nie jest skomplikowana a działa - koledze regenerował w e34 i zrobił na tym chyba 30 tyś km - i dalej był dobry...
    Trochę celowo napisałem o tym... tuż po kupnie swojej 7 oddałem cały komplet do ,regeneracji'' , wytrzymały bodajże 4 tys km, co ciekawe inni użytkownicy wahaczy od tego samego mechesa mieli dość podzielone zdania.. Zastanawiam się jaki jest koszt ,,naprawy'' takiego - dajmy na to - aluminiowego dolnego wahacza i ile gwarancji dostanie... Ogólnie to mam bardzo niemiłe doświadczenia z taką operacją i jestem na NIE.
    E12 525 79' było....

E60 530iA 03'

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    Ja też jestem na nie ...

Ale z opinii kolegów wiem , że ten gość w Krakowie, który to robi przykłada się do sprawy i nie ma potem problemów ...

Miałem naprawiane metodą opisaną przez xsilver-a wahacze w e21 i potem w e28. Tyle co mogę powiedzieć, metoda jest dobra.

Uprawnienia umieszczania postów