Cytat Zamieszczone przez jorgen
Od kilku dni mam wrażenie że w zbiorniku wytwarza się duże podciśnienie, są słyszalne dziwne stuki tak jakby pokrywka od słoika odbijała, myśle że to ze zbiornika , a może się myle. Zawszę kiedy odkręcam korek od zbiornika jest odgłos zasysania powietrza. Proszę o radę

Tzw. "plumkanie" zbiornika to znany problem w e38. Jeśli chodzi o przyczyne tego odgłosu: ma to związek ze stale (wraz z wiekiem auta) zatykającym sie filtrem z aktywnym węglem (w lewym tylnym nadkolu), oraz z niedrożnością sitka na wężu powrotnym oparów paliwa. Ponieważ seryjny korek wlewu paliwa jest (żeby zagwarantować funkcjonowanie tego systemu- tzn. żeby opary nie przedostawały sie do atmosfery) szczelny i nie przepuszcza powietrza, a pompa paliwa powoduje powstawanie podciśnienia w zbiorniku, zbiornik jest ciągle poddawany odkształceniom wynikającym z różnicy ciśnień. To co słychać jako "plumknięcie" w zbiorniku- to właśnie nagłe wyrównanie ciśnienia. Przypomina to troche jakby nagłe rozprężenie dużej sprężyny.

Skutkiem tego "plumkania" jest zbiornik do wymiany :( , ponieważ ciągłe jego odkształcanie sie i powrót do pierwotnego kształtu powoduje powstawanie rys i nieszczelności. Jeśli ktoś więc zauważy po jakimś czasie takich odgłosów plamy paliwa pod autem- musi liczyć sie z dość sporymi kosztami. Sama wymiana zbiornika to masakra :razz:

Zaradzić temu można w dość prosty i niezbyt kosztowny sposób (pomijając najwłaściwszą metode wymiany tego filtra z aktywnym węglem i sitka na wężu, lub przynajmniej przeczyszczenia go).
Otóż można zrobić po prostu odpowietrzanie na korku od wlewu paliwa :). Nie jest to być może metoda która pokrywa sie z zamysłami inżynierów BMW, którzy mieli na uwadze ochrone środowiska, ale wiele (jeśli nie większość aut) ma odpowietrzanie w korku.

Po pierwsze: można kupić korek z odpowietrznikiem- ale uwaga- podobno nie we wszystkich to odpowietrzanie naprawde działa, ze względu na grube gumowe uczczelki.
Inne rozwiązanie: można po prostu wywiercić na środku oryginalnego korka małą dziurke- zasada funkcjonowania będzie dokładnie taka sama.

Informacje zaczerpnąłem z forum 7er.com, ponieważ osobiście nie miałem do czynienia z tym "fenomenem". Jeśli ktoś więc ma podobny problem i "zawalczył" :hah: - prosze o pisanie doświadczeń i obserwacji w tym temacie.
Pozdrowienia