-
Zaawansowany Użytkownik
Też przerabiałem temat- kiedyś często woziłem prowiant, który trzeba przechowywać w niskiej temperaturze.
Doszedłem do następujących wniosków:
- te niby chłodziarki które gwarantują 15-20°C poniżęj temp. otoczenia- to pic na wode- fotomontaż. Tak naprawde one chłodzą- tzn. temperatura jest niższa niż na zewnątrz- ale jeśli jest naprawde ciepło- to w tej niby lodówce też jest ciepło.
PRAWDZIWA LODóWKA MA KOMPRESOR! A nie wentylatorek z radiatorem jak na procesorze.
- te pseudo- lodóweczki na 12V są dobre na krótkie wypady typu piknik- niech nikt sie nie spodziewa, że kupi ciepłe piwo, wstawi je do tej skrzynki i po 2 godzinach wyjmie oszronioną butelke
- najlepszym patentem jaki wypróbowałem do tej pory, to po prostu skrzynka o dobrych właściwościach izolacyjnych.
http://cgi.ebay.de/Kuehlbox-KeepCold-150-ltr-Cooler-XXL_W0QQitemZ390070914738QQcmdZViewItemQQptZDE_Spo rt_Camping_Zubeh%C3%B6r_K%C3%BChlboxen_K%C3%BChlsc hr%C3%A4nke?hash=item5ad209ceb2&_trksid=p3286.c0.m 14&_trkparms=65%3A1|66%3A2|39%3A1|293%3A2|294%3A5 0
(150L jest może troche za dużo- moja ma ok 100L i ładnie pasuje na szerokość bagażnika). Warunkiem jest wcześniejsze porządne schłodzenie zawartości którą chcemy transportować w zwykłej lodówce/ zamrażarce. Oprócz tego obkłada sie wszystko lodem, albo specjalnymi akumulatorami, które wcześniej sie zamraża. Całość wytrzymuje spokojnie 24 godziny- np. lody albo mięso zamrożone "na kość" po 24h była w taki samym stanie. Absolutnie żadnego wzrostu temperatury. Ta skrzynka z aukcji jest bardzo lekka, łatwo utrzymać ją w czystości, ma wygodny korek spustowy, jest sporych rozmiarów. Szczerze polecam.
Pozdro
Uprawnienia umieszczania postów