Witam, mam zamiar stać się szczęśliwym właścicielem BMW 730d i mam pytanie co ile mniej więcej wyminia się rozrząd, łanuch oleje itd.Ogólnie koszty eksploatacji Pozdrawiam.
Witam, mam zamiar stać się szczęśliwym właścicielem BMW 730d i mam pytanie co ile mniej więcej wyminia się rozrząd, łanuch oleje itd.Ogólnie koszty eksploatacji Pozdrawiam.
:( Przepraszam
Po pierwsze jak kupiles dopiero auto to zmien najlepiej w silniku i w skrzyni biegow od razu.
Co do lancucha - nie mam pojecia - ja mam juz 220 tkm - i nie mysle o zmianie.
Co do wymiany olejow pozniejszych - w silniku - skasuj przy pierwszej zmianie wskaznik wymiany - i juz ci pozniej pokaze kiedy trzeba.
W skrzyni ja bym radzil co 60 tkm.
Uzyj na forum funckji szukaj - i znajdziesz na ten temat wiecej informacji !
Pozdrawiam, Sebek
Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
Proszę o kontakt ze mną .!
Z tego co wiem łańcuch jest dożywotni... no chyba że hałasuje. Wtedy koszty są spore. Olej w skrzyni zgodnie z sugestią Sebka.
:] dziękuje za info.
Dokladni e jak kronos napisal lancuch ma dozywot .. Chyba ze faktycznie dzialo sie cos z autem dziwnego i zaczyna szumiec koszta ogromne ...
Reszta hmm nie mam co sie powtarzac to co sebek napisal wyjasnia wszystko :)
pozdrawiam
Łańcuch rozrządu wymienia się razem z silnikiem.
jutro podam koszta wymiany rozrządu w 2.8 ... a jak się uda to i w 3.0d ale to fakt z silnikiem się powinno to wymieniac ale jest tez stara szkoła jazdy na jakiej jestem wychowany i jak zakatuje motor to go czeka remont i8 dalej w trase ...
nawet najlepszy zamiennik i tak jest słabszy od średniego oryginału bo łańcuszek z podrobki może sienawet po 50 tys rozkrzaczyć ... koszta rozrządu w 728 z 95 roku :
ceny podawane z inter cars-u bez zniżek - w nawiasie zniżki dla mnie :
- 2 łańcuszki - jeden 139 drugi 77 zł ( 94 i 53 zl )
- napinacze - 153 , 63 (104 , 56 )
- prowadnice - 47 , 48 ( 32 , 42 )
- koła pasowe (4) --- 308 (210) , 144(127) , 96(85) , 128 (113)
a co do 730d od 98 roku znaleźli tylko to ..
- 1 łańcuch - 172 (117)
- napinacz - 242 (152)
diesli to nawet w zamiennikach nie robia dlatego tak mały dostęp do części i jeśli koniecznie chcesz rozrząd robić to proponuje tylko oryginały ...