Strona 26 z 46 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 456

Wątek: [e32] 740iA '92 Rolling Stone by tuczi77

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    ja bym nie robił skrzyni a wrzucał manuala ja jestem bardzo zadowolony z efektów nikt nie da gwarancji ile pociągnie automat po remoncie to był mój główny powód rezygnacji z jego naprawy.

Także robiłbym manual czy 5 czy 6 biegowy a potem za rok malował

Zaawansowany Użytkownik Awatar zagor71
    BMW
    740iL e32 93'. 635CsiA e24 85'
    Ja wyremontowałem skrzynie,mam gwarancje,automat przerzuca biegi płynnie ale jeśli sie skończy to juz pojdę w manual 6b na pewno.:D

Vip Vip Awatar Jakub
    BMW
    BRAK
    Zdzira ile CiE taka przeróbka uczyniła $ od a-z ??

B.-ądź M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedyś kupię ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Przeróbka na manual W OGÓLE ABSOLUTNIE NI *UJA nie wchodzi w rachubę. Jestem zbyt leniwy żeby jeździć manualem :-)

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i ; MB 560 SEC 88'
    Irek jest leniwy i woli leniwy jak cholera automat :D

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    i ile masz tej gwarancji 6 miechów czy 12??? co to jest na koszta rzędu 3-5k??? na telefon za 100zł masz 2 latka

Co do leniwości Irku to powiem Ci tak ostatnio jak sobie spokojnie leniwie jechałem to zrobiłem trasę rawicz-leszno na samym 6 biegu reszty nie było sensu używać ten 6 bieg w manualu jest o wiele żywszy jak 5 w automacie a po mieście możesz śmiało jechać tak 1-3-5 albo od razu 1-4 jak nie chcesz machać i to serio bez żartów :)

A frajda ze startu ze świateł jest kolosalna nie da sie tego opisać ile na starcie ten automat marnotrawi tych kucyków. Wczoraj miałem spotkanie z nowa octavią tdi nie przekraczając 3k rpm i 2/3 położenia gazu bo docieram odsadziłem jej z 1 biegu 2 długości heheh w automacie to niemożliwe.

No koszt całości to około 6 tysiączków wszystko na gotowca. Mnie wyszło 7 ale ja brałem fakturę na skrzynię co ja przedrożyło i kupiłem sobie nowa gałke i mieszek co tez uczyniło 500zł. Także w 6 idzie sie zmieścić koszt co prawda o 50% większy niż w automacie ale teraz co najwyżej będę sprzęgło zmieniał co kilka lat za kilkaset złotych i nie mam stresa, że stanę gdzies jak dupa w krzakach w środku nocy z getriebenotprogramm bo niestety większość automatów umiera z zaskoczenia.

Vip Vip Awatar jarek88
    BMW
    E32 730i R6 90' , E32 740iA 93'
    Blog
    20
    Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    Ale mam nadzieję, że uda mi się zaskoczyć na Zlocie. Nie pytajcie czym - szczegółów i tak nie zdradzę :-P
    ogolisz się ???

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Cytat Zamieszczone przez Zdzira 850I Zobacz posta
    i ile masz tej gwarancji 6 miechów czy 12??? co to jest na koszta rzędu 3-5k??? na telefon za 100zł masz 2 latka

Co do leniwości Irku to powiem Ci tak ostatnio jak sobie spokojnie leniwie jechałem to zrobiłem trasę rawicz-leszno na samym 6 biegu reszty nie było sensu używać ten 6 bieg w manualu jest o wiele żywszy jak 5 w automacie a po mieście możesz śmiało jechać tak 1-3-5 albo od razu 1-4 jak nie chcesz machać i to serio bez żartów :)

A frajda ze startu ze świateł jest kolosalna nie da sie tego opisać ile na starcie ten automat marnotrawi tych kucyków. Wczoraj miałem spotkanie z nowa octavią tdi nie przekraczając 3k rpm i 2/3 położenia gazu bo docieram odsadziłem jej z 1 biegu 2 długości heheh w automacie to niemożliwe.

No koszt całości to około 6 tysiączków wszystko na gotowca. Mnie wyszło 7 ale ja brałem fakturę na skrzynię co ja przedrożyło i kupiłem sobie nowa gałke i mieszek co tez uczyniło 500zł. Także w 6 idzie sie zmieścić koszt co prawda o 50% większy niż w automacie ale teraz co najwyżej będę sprzęgło zmieniał co kilka lat za kilkaset złotych i nie mam stresa, że stanę gdzies jak dupa w krzakach w środku nocy z getriebenotprogramm bo niestety większość automatów umiera z zaskoczenia.
    Nie mogę się z Tobą zgodzić, jeżdżę automatami od nastu lat i nigdy nie stałem w krzakach.

Getriebenotprogramm powoduje, że masz jeden bieg w przód i tył, więc w krzakach również nie staniesz.

Aut z automatem miałem dobre kilkanaście, ponieważ mieszkałem w US, teraz mam trzy i wszystkie jak najbardziej ok.

Poza tym jak się pojeździ automatem to jazda manualem mija się z celem, nie ma nic gorszego niż miana biegów w aucie, które służy do jazdy na co dzień.

ALE suma sumarum, co kto woli.

Pamiętaj, że w manual z czasem maleje precyzja zmiany biegów, trzeba ich zacząć szukać, to po pierwsze trzeba naprawić, bo denerwuje. Potem sprzęgło i koło dwumasowe, to tak co 150 do 200 kkm lekko trzeba wymienić w BMW, jak to robiłem dwa razy w e34 TDS, to za każdym razem wymiana kompletu kosztowała ponad 4k.

Więc podsumowując koszty utrzymania są podobne, jak nie wyższe w automacie, a jakość jazdy nieporównywalna.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 06-04-2013 o 17:09
    pozdrawiam Bartek

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    co do precyzji zmiany biegów za to odpowiadają plasticzki w wybieraku co kosztują panie 87zł z przesyłką z aso wiem zmieniałem :)

Druga sprawa jak Ci zostanie ten jeden bieg to spróbuj ruszyć dynamicznie w dużym zakorkowanym mieście powodzenia do 50km/h to Cie tiry odtrąbią :)

A co do frajdy z jazdy to właśnie automat cała zabiera wg mnie tak sądzę mimo, że automat zapewnia wiekszy komfort ale nie frajdę

Co do sprzęgła tarcza sachs: 500zł kompletne 1300zł także nie ma tragedii a sprzęgło 6 gamg to ma takie, że bania mała to nie tds.

Tylko tego nie ma co tłumaczyć to trzeba poczuć ja też bym nie uwierzył na słowo jak moje auto może się zbierac z miejsca w porównaniu z tym automatem. Do tego zapewnia mi dużo większą kontrolę co akrat lubię w sensie jade na tym bieg co chcę a nie co chce skrzynia w auto idzie to niby stopą kontrolowac ale nie tak samo jednak.

Także zgodzę się, że wszystko ma plusy i minusy ale ja bym się z powrotem nawet na nowituki automat 5HP30 nie zamienił już i tyle.

Aha co do kosztów co 60tyś powinno się w automacie zmieniac olej metoda dynamiczną a to koszt ponad 1000zł to ja za to mogę sobie co te 60k zmieniać kompletne sprzęgło :)

Zaawansowany Użytkownik Awatar capoZe32
    BMW
    750iL (not LPG)
    Blog
    4
    Kto co lubi ale ja osobiście uważam, że limuzyna jest po to, żeby jeździć komfortowo oparty o podłokietnik nie zawracając głowy zmianami biegów... Dlatego w M30 jak miałem to ten manual mi przeszkadzał... zero komfortu :)