Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: [ elektryka] jak "usprawnic" zaplon

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e32 735i
    Wielkie dzieki za konkretne informacje.. wiecej takich ludzi potrzeba na forach :D pozdrawiam i dziekuje. Jesli sie uporam napisze o przyczynie :) i prawdopodobnie bedzie tak jak piszesz bo przy schodzeniu z obrotow (hamowanie silnikiem) strzela w wydech a z tego co slyszalem jest to objaw lania wtryskow (tylko tak slyszalem nie mowie ze tak jest). Zobacze.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e32 730, e32 735, e32 750 iL
    No cóż gaz ma, i to dużo do rzeczy, jeśli objawy są takie, że na gorącym silniku odpala jeszcze gorzej, to na 90 % wina gazu. Co ma centralka? podejrzewam, że musiała przez jakiś moment podawać gaz jednocześnie z benzyną, to powodowało że mieszanka była bardzo bogata i po prostu nie chciała się palić,wzglednie powodowała przeprogramowywanie się kompa(źle ustawiona mapa mnożnika) przy klasycznej instalacji gaz z pewnością zalega w kolektorze ssącym. Ponadto dochodzi jeszcze sprawa kompa, ustala on i zapamiętuje czasy wtrysku benzyny w zależności od składu spalin, jeżeli masz żle wyregulowany gaz, komp po prostu przestraja się pod gaz i wariuje na benzynie. Można to sprawdzić w następujący sposób: odłączasz przewody od zaworu gazu(żeby mieć pewność że nie będzie dostawał gazu) i jeździsz na benzynie, powiedzmy 100km, jeśli objawy ustąpią to szukaj w gazie przyczyny, aha, sprawdź sondę, bez niej komputer nie jest w stanie się uczyć, choć jej odłączenie z kolei może spowodować lepszą pracę na gazie(po prostu komp przyjmie wartości zastępcze czasów wtrysku i nie będzie się przeprogramowywał). Co do lejących wtrysków, zgoda, ale tylko w przypadku gdyby wszystkie lały, a to może wystąpić jedynie przy zbyt niskim ciśnieniu paliwa.
    Powodzenia

Zaawansowany Użytkownik
    Cytat Zamieszczone przez sz4l0ny
    filtr jest raczej ostatnią rzeczą która mogłaby mieć na to wpływ
    dlaczego?

jeśli chodzi o ciśnienie paliwa a filtr jest zapchany błotem to chyba tez może mieć znaczenie?

u mnie po wymianie pompy była wyraźna poprawa na jakieś 10 odpaleń, potem wszystko wróciło do "normy", wiec ja u Ciebie zaczął bym od regulatora ciśnienia.

gazu aktualnie nie mam podpiętego, już ze 1500 km bez gazu zrobione..

Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32
    Cytat Zamieszczone przez wolowy
    dlaczego?

jeśli chodzi o ciśnienie paliwa a filtr jest zapchany błotem to chyba tez może mieć znaczenie?
    moim subiektywnym zdaniem nie, filtr paliwa w tym aucie jest na tyle dlugi ze zanim sie zapcha w baku najpierw musialoby sie znalezc pol wiadra piachu, zreszta nie wiem nie zarzekam sie moze tankujecie paliwo z beczki albo z wiadra, nie mam pojecia ;)

u mnie po wymianie pompy była wyraźna poprawa na jakieś 10 odpaleń, potem wszystko wróciło do "normy", wiec ja u Ciebie zaczął bym od regulatora ciśnienia.

gazu aktualnie nie mam podpiętego, już ze 1500 km bez gazu zrobione..
    z tym regulatorem jest roznie, nie jest to droga rzecz mozna zmienic, obstawiam wtryski

wolowy pochwal sie jaka masz date wbicia gazu w dowodzie?

i jak go "odpiales" ? ;)
    Czarne e32 w benzynie!

Zaawansowany Użytkownik
    moze tankujecie paliwo z beczki albo z wiadra, nie mam pojecia ;)

z tym regulatorem jest roznie, nie jest to droga rzecz mozna zmienic, obstawiam wtryski

wolowy pochwal sie jaka masz date wbicia gazu w dowodzie?

i jak go "odpiales" ? ;)
    odpiąłem przez wyjęcie całej instalki drugiej generacji ;)

samochód miał przekładany silnik i na tym silniku na gazie jeździł niecałe pół roku.

u mnie filtr paliwa był w tragicznym stanie, niezmieniany pewnie z 10 lat, stąd ta propozycja.

a ja tankuje na shelu albo statoilu, raz zatankowałem na łukoilu (bo bliżej, a mi sie spieszyło) i szczerze mówiąc różnicy nie było odczuwalnej, ale czy na filtrze by ją było widać to nie wiem..

takie długie kręcenie to chyba częsta usterka w tych jednostkach, widziałem już parę takich sztuk.

szczególnie jak mają lpg i właściciel jeździ na rezerwie non stop ;)

BMW
    e32
    takie długie kręcenie to chyba częsta usterka w tych jednostkach, widziałem już parę takich sztuk.

szczególnie jak mają lpg i właściciel jeździ na rezerwie non stop ;)
    ok, wszystko super ale napisales powyzej ze zmiana pompy nic nie daje?
    Czarne e32 w benzynie!

Zaawansowany Użytkownik
    napisałem że była wyraźna poprawa na trochę a potem wróciło do normy. wnioskuje ze regulator ciśnienia nie jest sprawny i pompa pracowała pod zbyt dużym obciążeniem (?) i zmalała jej wydajność (przytarła się czy coś)..

pojawiają się trochę teorie spiskowe ale nie mam pojęcia co mogło spowodować taki obrót sprawy u mnie.

moze to dlatego ze nie jest to orginał tylko jakiś zamiennik, ale nie chiński, i ponoć dobry..

EDIT -> w sumie u mnie wymiana pompy pomogła, bo moja "7" czasami nie chciała palić, paliła np. za 3 razem, po wymianie zawsze za 1 tylko raz trzeba krecic dłużej raz krócej..

zaraz po wymianie paliła "na dotyk", a teraz trzeba troche pokrecic czasem..

BMW
    e32
    wnioskuje ze regulator ciśnienia nie jest sprawny i pompa pracowała pod zbyt dużym obciążeniem (?) i zmalała jej wydajność (przytarła się czy coś)..
    to niestety jest zupelna bzdura - regulator cisnienia na listwie nie ma nic do pracy pompy

cisnienie paliwa przy Motronicu jest stale, natomiast pompa moze sie zatrzec tylko jesli brakuje paliwa w baku bo za chlodzenie i smarowanie pompy odpowiada wlasnie paliwo w zbiorniku

polecam poczytac sobie wiecej na ten temat, moze kilka rzeczy ci sie rozjasni
    Czarne e32 w benzynie!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E34,E60,E92 :)

z tym regulatorem jest roznie, nie jest to droga rzecz mozna zmienic,
    Hmm do tanich to on nie należy - za nówkę z ASO z O-ringami rok temu zapłaciłem około 280 PLN,chyba że mówimy o tych z allegro...
    E12 525 79' było....
    E32 735i manual 91' - ***** w crahstescie...
    E39 540i manual 96' było...

E60 530iA 03'

...E34 S38B38 :)
    ...E92 S65B40 :)

BMW
    e32
    Bosch 13531722040 na pewno mozna dostac taniej niz to co piszesz, ceny ASO to temat rzeka ;)

wymieniales tak po prostu czy z jakiegos konkretnego powodu?
    Czarne e32 w benzynie!

Uprawnienia umieszczania postów