Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: [mechanika] Dopływ powietrza W E32 735i

Zaawansowany Użytkownik
    oczywiscie znaczenie ma, ale pytanie: czy obetnie to tyle mocy ile obcieło 20 lat pracy silnika?

mówię że w moim przypadku była to niezauważalna zmiana, a nie że można to olać :)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e32, 730, m30b30
    Wlasnie wczoraj zamowilem w ASO BMW kompletny dolot - do filtra powietrza + od filtra do przeplywki + przeplywka do przepustnicy - koszt cal;kiem znosny ok 200,00 zł, na allgero za te gumu niektorzy wolaja nawet 100 zł za sztuke (uzywki).
    Gilu_e32

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e32 730, e32 735, e32 750 iL
    Co do obcinania mocy, ja wyraźnie odczuwam różnicę (przynajmniej na gazie, sekwencja), pomiędzy upalnymi dniami a chłodnym wieczorem, myślę że to są zmiany w granicach 10%, na benzynie mogą być mniejsze(myślę że ze z powodu lepszego współczynnika napełniania ze względu na ciepło potrzebne do odparowania benzyny, gaz jest podgrzany).

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E34,E60,E92 :)
    Taka wolna myśl,spostrzeżenie..... kilka razy na trasie z Rz do Kr zaobserwowałem ciekawe zjawisko.
    Jadąc zwykłym tj żółwim tempem podczas upałów ( około 30-34 st C) na tej trasie - w trakcie trwających remontów inaczej się nie da- co jakiś czas podczas postoju na światłach słychać było visco. Oczywiście niezmiernie się cieszyłem że działa bo wiadomo,ale postanowiłem z ciekawości otworzyć maskę - silnik był gorący,ale temperatura w normie. Po dojechaniu do Kr, puściłem się obwodnicą do zjazdu na Łagiewniki prędkością ok 180-220. Otworzyłem maskę i ku mojemu zdziwieniu i wielkiej uciesze mogłem spokojnie położyć rękę na głowicy...temperatura chłodziwa w normie. Cały dolot spełnia idealnie swoje zadanie,jeśli jest kompletny, zwłaszcza przy wyższych prędkościach gdzie występuje efekt doładowania dynamicznego przez nadciśnienie schłodzonego i gęstego powietrza powstające przed samochodem.Oczywiście nie są to jakieś wysokie wartości ale jednak odczuwalne...silnik zdecydowanie żwawiej reaguje w przedziałach prędkości 100 i powyżej ( przetestowane również wielokrotnie na trasie Kraków-Wrocław). Myślę, że ów wspomniany wcześniej króciec ma znaczenie, pomimo tego że ma mniejszą średnicę przy wlocie obok nerek,jest odczuwalna zmiana dynamiki silnika na ,,+''. Swojego czasu poprzez ciekawość rozważałem przeniesienie dolotu na lewą stronę silnika - via Alpina ( fotki na www.e30.de) - by zmniejszyć wpływ ciepła od kolektora wydechowego na układ dolotowy, jednak z braku czasu i ogólnie pojętego lenistwa , pomimo bardzo kuszącej alternatywy projekt upadł.
    E12 525 79' było....
    E32 735i manual 91' - ***** w crahstescie...
    E39 540i manual 96' było...

E60 530iA 03'

...E34 S38B38 :)
    ...E92 S65B40 :)

Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32
    cenne obserwacje, warto mieć dolot powietrza w dobrej kondycji!
    Czarne e32 w benzynie!

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38
    Kiedyś słyszałem historię, że ludzie, którzy zakładają gaz zdejmują dolot ponieważ samoczynne wpadanie powietrza do kolektora zakłóca pracę silnika. Ja miałem gaz w dwóch 735 i obydwa miały usunięte. Oba były na zwykłej instalacji (przypuszczam, że w przypadku sekwencji nie ma to znaczenia).

Co myślicie?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E34,E60,E92 :)
    Pewnie większość z Nas myśli że to nie ma większego znaczenia jeśli chodzi o instalację sekwencyjną, a opisywany patent faktycznie tyczy się instalki z mieszalnikiem i bynajmniej mnie kojarzy się z Polonezem oraz fachowcami którzy zakładają takowy gaz do BMW - cyt.,,....Panie bo tak panu nie zgaśnie jak Pan wyluzujesz..''
    E12 525 79' było....
    E32 735i manual 91' - ***** w crahstescie...
    E39 540i manual 96' było...

E60 530iA 03'

...E34 S38B38 :)
    ...E92 S65B40 :)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38
    O gazie można by długo gawędzić. Znajomemu założyli gaz (w hondzie) a gdy przyszedł po odbiór powiedzieli: "to jest automat? Jakby pan powiedział wcześniej tobyśmy inną instalację założyli..."

Uprawnienia umieszczania postów