Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 21 do 30 z 38

W±tek: [ elektryka] Oszczêdno¶æ akumulatora

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    No niestety - na pewnych rzeczach nie da siê oszczêdziæ ... Ja te¿ kupowa³em jaki¶ czas temu i niestety te¿ tani nie by³...

Ja kupi³em banner ( 88ah - sprowadzali mi na zamówienie)- mam z t± firm± bardzo dobre do¶wiadczenia - wg mnie jest lepsza od boscha ...

Na pocieszenie mogê powiedzieæ, ¿e kolega kupi³ do e32 aku 100ah Boscha - zap³aci³ w sumie jakie¶ niedu¿e pieni±dze - ja go pytam jak to zrobi³ ze za taki nietypowy aku zap³aci³ tak ma³o - a on mowi - jaki nietypowy - zwyk³a 100ah - podnios³ siedzenie i faktycznie wsadzi³ tam zwyk³y aku tylko nie zalo¿y³ tej os³ony plastikowej - jezdzi³ tak z tym ca³y czas i nic siê nie dzia³o . Tylko on mia³ zwyk³a kanape ( nie elektryczn± )

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    Obecnie brak
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Niestety do elektrycznej nie ma szans czego¶ takiego wcisn±æ, chyba, ¿e je¼dzi³bym ca³yczas z rozsuniêt± maksymalnie.
    A co powiesz na temat baterii firmy VARTA? S± do¶æ pojemne (nawet 95Ah) i stosunkowo tanie.

Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    Nie wiem . nie u¿ywa³em ... Ale to raczej dobre aku - bo varta robi firmowe akumulatory np dla mercedesa .\

PS - czegos nie rozumiem - nie dasz rady zmienic aku w gara¿u ? ja te¿ mam w±sko - ale otwieram drzwi tyle ile mogê , wrzucam aku i potem sam siê do ty³u ³adujê i robiê operacjê .

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    Obecnie brak
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Wymiana samego aku to nie by³by wielki problem, bo faktycznie móg³bym to zrobiæ ze ¶rodka. Niestety pope³ni³em b³±d i dokrêci³em tak± z±bkowan± czarn± "prowadnicê" i to jej nie mogê odkrêciæ. Nie jestem najszczuplejszy, a z prawej strony zostawiam tylko min. miejsca (2xlusterko), aby w miarê wygodnie wysiadaæ. W tak± lukê siê nie wcisnê, aby to odkrêciæ, a ze ¶rodka nie ma opcji.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    E32 750 iA '91 M70B50
    Sk±d
    z fabryki
    Ok, czyli masz E32 750 :] Niestety, z kim nie rozmawiam identyczny problem siê pojawia. U mnie równie¿ po¿era pr±d (raczej alarm) i je¶li auto zostawiam na wiêcej ni¿ 2-3 dni to od³±czam akumulator... rêcznie.

Je¿eli wykombinujesz jaki¶ zgrabny sposób na odciêcie zasilania - g³ówny wy³±cznik masy - to ja chêtnie go u siebie zaaplikujê - bo nie bawi mnie ci±g³e podnoszenie kanapy. Radia nie u¿ywam wcale, lubiê pos³uchaæ V12 :)

U siebie mam aku - 88Ah, wg podrêcznika ma byæ dla 750 - 86Ah + z ty³u aku 25Ah. Pamiêtaj ¿e bateria nie mo¿e byæ zbyt du¿a! (bêdzie problem z jej na³adowaniem w efekcie czego zacznie siê roz³adowywaæ czê¶ciej ni¿ bêdziesz j± ³adowa³)
    us³ugi i bezpieczeñstwo IT
    BMW E32 750iA '91 (magia V12 ) | Ex: BMW E32 735i '87
    Honda VT 1100 chopper
    Schematy E32 (czytelna lista plików)

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar sz4l0ny
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków
    to nieprawda ¿e ka¿de 750 z¿era pr±d, macie obaj jaki¶ problem z elektryk±...

moj± 750 mo¿na by³o zostawiæ na miesi±c i na baterii nie robi³o to wiêkszego wra¿enia, u Banola w 750iL s± elektyrczne kanapy, fotele, roleta, generalnie wszystko - auto stoi ze 4 tygodnie po czym zapala od strza³a?
    Czarne e32 w benzynie!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    Obecnie brak
    Sk±d
    Bydgoszcz
    U mnie bateria wytrzymywa³a pierwotnie max 2 dni. Usun±³em problem z radiem i klamkami i wytrzymywa³a tak 16 - 20 dni. Raz wymaga³a do³adowania akumulatora po takim postoju, bo ledwo zakrêci³a. Kupi³em sobie tak± ³adowarkê z funkcj± podtrzymania na³adowania baterii i dopiero wtedy mi akumulator pad³ - teraz ju¿ siê nie chce na³adowaæ.
    Ile powinno wynosiæ u mnie zu¿ycie pr±du tak oko³o 40 min po wy³±czeniu wszystkiego w aucie?

Czy mia³ kto¶ do czynienia z akumulatorami VARTA - chyba taki nabêdê, wiêc zbieram opinie.

Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    a ja nie mam elektrycznych kanap , rolet i innego szitu - a i tak mam spory pobór...

pr±d zjada oryginalny alarm - który jest po³±czony z innym alarmem i nie mogê go wypi±æ bo nie dzia³a mi domykanie szyba ani dachu...

co nie zmiania faktu ze w zime moze staæ 3 tyg i pali bez problemu.

Yo. Ja mam u siebie Varte i uwierz mi ten akumulator to dopiero dostawa³ w przys³owiow± kobiec± czê¶æ cia³a :D. Pierwsze pó³ roku co tydzieñ by³ ³adowany od zera zanim opanowa³em usterkê. Je¿eli mam ci poleciæ Varte to robiê to z czystym sumieniem. I zainwestuj w jak±¶ dro¿sz± wersjê bo na pewno ci siê to odwdziêczy. Jak dobrze kojarzê to u mnie jest Varta BLUE dynamic.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    Obecnie brak
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Decyzja podjêta - jutro jadê po Vartê. Chyba zdecydujê siê na za³o¿enie tego odciêcia, tylko chcia³bym wiedzieæ, czy je¶li mam drugi akumulator w baga¿niku, to muszê zak³adaæ tak¿e odciêcie masy dla tego drugiego aku?

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •